Dinant, stad van de koperslagers
Dinant is een stad met een rijk verleden. Het was lange tijd één van de belangrijkste ‘Goede Steden’ (versterkte steden) van het prinsbisdom Luik en stond bekend om haar zeer deskundige koperslagers, één van de voornaamste ambachten uit die tijd. De inwoners van Dinant worden daarom nu nog steeds ‘Copères’ genoemd. Dit maakte Dinant dan ook een welvarende stad. Komt daar nog de strategische ligging aan de Maas bij, een belangrijke handelsroute tussen Parijs en Keulen, dan verklaart dat waarom er in de loop der eeuwen zo vaak om Dinant is gevochten.
Recenter is de rol van Dinant tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van 15 tot en met 22 augustus 1914 werd er tussen Duitse en Franse troepen hevig gevochten bij Dinant. De Fransen moesten uiteindelijk het onderspit delven, waarna de Duitsers de volgende dag maar liefst 674 inwoners van Dinant executeerden. Op amper 8 dagen tijd raakte Dinant voor 80% verwoest.
De Citadel van Dinant
Dinant bezoeken zonder de Citadel te zien, kan niet. Gebouwd op een rots, zo’n 100 meter hoger dan de Maas, is de Citadel van Dinant een bouwwerk van militair en strategisch belang. Via een kabelbaan kan je er nu een historisch en wapenmuseum bezoeken. Ben je sportief aangelegd, dan kan je ook de 408 treden van een trap beklimmen… of je rijdt gewoon met je auto naar boven.
Het eerste bouwwerk op deze locatie dateert uit 1051 maar werd in 1466 tijdens de Luikse Oorlogen verwoest. De Citadel werd in 1530 gerestaureerd en grondig uitgebreid met een slottoren en een ronde halve toren, zodat er 500 soldaten in konden gehuisvest worden. In 1703 werd de Citadel opgeblazen bij de aftocht van de Franse troepen en kwam de locatie krachtens het Verdrag van Utrecht weer toe aan de bisschop van Luik. De Citadel zoals je ze nu ziet, werd gebouwd van 1818 tot 1821 en deed tot 1830 dienst als huisvesting voor de Nederlandse soldaten.
Bezienswaardigheden in Dinant
Verder in Dinant kan je 'La Merveilleuse' bezichtigen. Deze grot telt verschillende zalen met stalagmieten en stalactieten en deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als toevluchtsoord voor de inwoners van Dinant. In Dinant kan je langs het huis van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, wandelen en kan je de 'Rocher Bayard' bekijken, een rotspunt in de vorm van een menhir, die ‘verklaard’ wordt door (een versie van) de legende van het Ros Beyaard en de Vier Heemskinderen.
Bourgondisch genieten
Zoals je in de gratis reisgids kan lezen zijn er in de omgeving van Dinant nog diverse authentieke brouwerijen en abdijen waar trappist wordt gebrouwen, zoals de bekende Abdij van Leffe. De meeste rondleidingen eindigen met een rondje proeven. Vergeet ook niet om wat biertjes voor thuis mee te nemen, dan kan je nog lang met veel plezier aan je vakantie Ardennen terugdenken. Ook aan te bevelen zijn de lokale culinaire specialiteiten: Dinantse Koek en Flamiche.