Oesterseizoen is op gang

Oesterseizoen is op gang

Het oesterseizoen is in gang geschoten. Heb je het gemerkt? In Zeeland, waar de Zeeuwse oesters welig gekweekt worden, hebben ze dat inmiddels al lekker gevierd. Gestart in september loopt het oesterseizoen nog door tot en met april. Je hebt dus nog even. Maar wat is nou leuker om na een fikse wandeling met de haren in de wind en de zeegeur op de snoet jezelf te belonen met een bordje oesters, eventueel begeleid met een fris wit wijntje?

Zeeland, waar oesters thuis zijn

Waar kan je beter zijn dan in Zeeland om het culinair genot van de zee letterlijk te gaan proeven? Behalve oesters kan je je smaakpapillen verwennen aan de mosselen, kreeft, vis, schelp- en weekdieren die er worden geteelt. Al eens in Yerseke geweest? Yerseke wordt het mekka genoemd van de Zeeuwse oester- en mosselteelt. Niet alleen in de talrijke (vis)restaurants smaak je de opbrengst van de Zeeuwse zeecultuur, je kan er ook als toerist op speurtocht naar de geheimen van de oesterteelt.

Bij een viertal oesterbedrijven combineer je én een proeverij én een leerzaam bezoek van de oesterputten. Bij de Oesterij kan je dat individueel op eigen tempo of begeleid door een gids (elke woensdag om 11.00u). Proef er maar al eens van op www.oesterij.nl

Ook het VVV-kantoor van Yerseke organiseert rondleidingen op en naast de oesterputten met bovenop nog een verkenning van de haven, elk eerste weekend van de maand. Ook op onze Belgische en ‘Vlaamse’ feestdagen van 11 november, 1 mei en 11 juli.  Info via [email protected]

Oesterwijsheden

Om je niet helemaal ‘oester-onkundig’ naar Zeeland te sturen, geven we hier alvast enkele oesterwijsheden.

  • In Zeeland komen twee soorten oesters voor: de Zeeuwse platte en de Zeeuwse bolle of holle oester of Creuse.
  • Beide soorten worden gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De specifieke smaak wordt onder meer bepaald door het zoutgehalte van het water, de temperatuur, de bodemgesteldheid, de beschutte ligging, …
  • De Zeeuwse platte is pas geschikt voor consumptie na … zes jaar. Die is daarom ook zilter en fijner van smaak, romiger maar ook schaarser dan zijn broertje.
  • De holle oester of Creuse is al klaar na zowat twee jaar.
  • Oesters zijn op hun best in de maanden waarin de ‘r’ voorkomen. Dat zijn er 8. 
  • Oesters zijn gezond omdat ze een hoog gehalte aan de mineralen zink en magnesium bevatten. Bovendien cholesterolarm.  
  • Oesters zijn weekdieren, zij planten zich voort in juni, juli en augustus. Elke oester is hermafrodiet (man wordt vrouw om het simplistisch uit te leggen). Uit de bevruchte eicellen komen larfjes die na ca. een maand zich gaan vastzetten vanaf dat de schelp zich vormt.
  • De jonge oesters worden opgevist na ongeveer een jaar en terug uitgezet op een andere plek waar ze nieuw voedsel vinden. 
  • Als ze de leeftijd bereiken van 4 jaar (kan ook langer duren) worden ze terug opgevist en in oesterputten bewaard. Ze komen er ‘tot rust’ en worden er dagelijks ‘overspoeld’ door het getijdenwater.
  • Jaarlijks worden door de oesterkwekers die deel uitmaken van de Nederlandse Oestervereniging zowat 700 000 platte oesters verhandeld en maar liefst 35 miljoen Zeeuwse holle oesters of Creuses. 
  • Oesters worden in mandjes verpakt. Dat verpakkingsproces gebeurt handmatig. De kwaliteit wordt aangeduid met Romeinse cijfers van 0 tot 5. De beste kwaliteit heeft het cijfer 0.

Nog méér Zeeland proeven?

Wil je nog méér Zeeland … op je ‘digitaal bord’? Waarom niet onze 8 tips waarom naar Zeeland al eens doornemen? Lees meer. 

Lees ook deze blogitems

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info