Een vakantie doorbrengen in Normandië? Volmondig ja! Omwille van de oorlogsgeschiedenis naar Normandië trekken? Uiteraard, maar laat niet alleen deze link de reden zijn om Normandië van naderbij te (her)ontdekken. Normandië staat eveneens synoniem voor mooie kusten en natuurgebieden. Omdat Normandië geen echt massatoerisme kent, kan je volop genieten van die prachtige natuur en tegelijk geheel tot rust komen, op het strand op in de wijde natuur.
We verzamelden in onze reisgids over Normandië de beste 8 tips om deze regio uit te kiezen als vakantiebestemming.
Tip 1: Natuur en rust in de Perche
De Perche ligt in het zuiden van Normandië. Het is er heerlijk toeven in de vrije natuur en in charmante dorpjes. Verken dit regionaal natuurpark van ca. 182 000 hectaren al wandelend of fietsend volgens eigen tempo. Veel toeristen zal je er niet ontmoeten zodat je heerlijk rustig kan genieten van de dorpjes, landhuizen, kastelen, hoeven en de uitgestrekte bossen.
Hou je van actief toerisme, dan kan je gebruik maken van acht bewegwijzerde fietsroutes doorheen het glooiende landschap van de Perche. Veel wandelwegen nodigen ook uit voor een verkenning.
Cultuur vind je in de hoofdstad Nogent-le-Rotrou met het kasteel Saint-Jean, de kerk Notre Dame met een altijd aanwezige kerstkribbe, de wijk van l’Époque Moderne met de speciale huizen. Mortagne-au-Perche beschikt over een schat aan historische gebouwen. Bij een verkenning van de Perche mag je dit dorpje dan ook niet overslaan.
Tip 2: Steden met stipnotering
De Normandische bevolking staat bekend voor haar gastvrijheid. Iets wat je beslist ook zal opvallen bij een bezoek aan een stad. Neem nu Rouen, de hoofdstad van Normandië. De historische bezienswaardigheden, musea en kerken liggen er voor het rapen. Jeanne d’Arc is er op de brandstapel gegooid. Flaneren in de steegjes is er een zaligheid en zo kunnen we nog even doorgaan. Neem er gerust onze stadswandeling in Rouen eens bij en noteer wat je zeker wil gaan zien in Rouen.
Of verkies je liever het charmante havenstadje Honfleur? De haven met de pittoreske Vieux Bassin in combinatie met de smalle straatjes, de mooie vakwerkhuizen zorgen voor een aparte sfeer. Maar vergeet zeker niet tijd vrij te maken voor tal van bezienswaardigheden in Honfleur. De zoutopslagplaatsen bijvoorbeeld of ook nog de bijzondere houten kerk Sainte-Cathérine. In Maison Satie onderga je een muzikale beleving, het Musée Eugène Boudin is een absolute aanrader voor wie van impressionisme houdt. En dan moeten we het ook hebben over de rijke zeevruchten: dagverse vis, de garnalen, de st-jacobsschelpen. Ontdek dit en nog veel meer in onze stadswandeling in Honfleur.
Chartres is vooral bekend door zijn magistraal mooie kathedraal Notre-Dame en de onwaarschijnlijk prachtige glasramen.
Tip 3: Optimaal genieten van andere steden
Normandië heeft heus wel meer te bieden dan enkel de wrede oorlog. In steden als Caen, Bayeux, Mont Saint-Michel, Giverny en Lisieux om maar enkele te noemen is het volop genieten. In Giverny duik je in de voetsporen van Claude Monet, de bekende impressionistische schilder, die er lange tijd woonde. Bezoek er zeker de tuinen van Monet. In Bayeux hangt het beroemde tapijt, een 70 meter visuele uitbeelding van de verovering van Engeland. Je kan er ook de prachtige kathedraal bezoeken. Mont Saint-Michel wil iedereen wel eens zien in zijn leven. Wist je dat Lisieux na Lourdes het grootste bedevaartsoord in Frankrijk is? Net buiten he centrum van Caen vind je het meest indrukwekkende oorlogsmuseum van Normandië.
Tip 4: Gastronomie
Op elke kaasschotel vind je hem beslist, de Camembert kaas. Maar ook de kazen van Pont-l’Evêque zijn niet te versmaden. En kende je al de Livarot en de Neufchâtel? In het dorpje Camembert kan je ondermeer naar het Musée du Camembert. Je maakt er op een aangename en multimediale manier kennis met de geschiedenis en productie van deze kaas. Een bezoek aan de Fromagerie Graindorge in Livarot kunnen we zeker aanbevelen.
Visschotels met als topper een ‘fruits de mer’ en misschien een begeleidende cider en nadien een calvados?
La route du Cidre is een toeristische route van ca. 40 kilometer die je langs de mooiste landschappen loodst met onderweg de mogelijkheid om op bezoek te gaan bij de fruittelers en producenten van de gegeerde lokale producten (appelen, cider en Calvados) en waar je die uiteraard ook kan degusteren. In Cambremer, er bestaat zelfs een ‘cru de Cambremer’, en omliggende dorpjes kan je terecht bij heel wat cider- en calvadosproducenten.
Tip 5: Méér bezienswaardigheden dan oorlogsmusea
In tal van steden vind je prachtige Musée des Beaux Arts (Museum voor Schone Kunsten), ondermeer in Rouen. Musea met eerder aparte onderwerpen vind je terug in bijvoorbeeld Honfleur (Maison Satie, Musée de la Marine). De ‘Jardin public’ in Mortagne-au-Perche moet je eigenlijk gezien hebben net als de ‘Tuinen van Monet’ in Giverny. Nog meer interessante bezienswaardigheden zijn de burchtruïnes van Les Andelys. Waarom Vernon bezoeken? Vernon wordt het meest romantische stadje langs de Seine genoemd, het oude stadsdeel is op zich één groot buitenmuseum. Verder vind je zowat overal mooie kerken, abdijen en kastelen.
Tip 6: Landingsstranden
Op D-day, 6 juni 1944, landden de geallieerde troepen op de stranden van Normandië. De meest memorabele dag die Normandië heeft gekend. Musea, begraafplaatsen, monumenten worden jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Het herdenkingsmuseum van Utah Beach (Musée du débarquement in Sainte-Marie-du-Mont) levert een beklijvend bezoek op. Je kan zelf wandelen over de landingsstranden. Onderweg zie je bunkers, zelfs nog de kanonnen. In La Cambe kan je een Duits militair kerkhof bezoeken. Een indrukwekkend Amerikaans kerkhof ligt in Colleville-sur-Mer.
Het terrein op Pointe Du Hoc ligt erbij zoals het toen verlaten werd: een maanlandschap bezaaid met diepe kraters. Het museum van Arromanches hakt eveneens diep in. Lees er alles over op Euroreizen.be.
Tip 7: Kustplaatsjes met iets extra
Mijn poorten staan altijd open’, staat te lezen op het stadswapen van Étretat. Met die poorten worden de rotspoorten bedoeld langs de Falaisekust. Het zijn krijtrotsen die in de loop der eeuwen zijn gevormd door de natuur. Maar ook het dorp zelf met o.a. een een prachtige houten overdekte markt is beslist de moeite om te verkennen.
Fécamp is een populaire badplaats. De vissershaven lokt steeds weer een groot aantal toeristen. De oude abdijkerk La Trinité is een historisch interessant gebouw om te bezoeken. En zegt de naam Bénédictine je iets? Het is een likeur die gemaakt wordt in Fécamp waarvoor liefst 28 aromatische kruiden worden gebruikt die op de krijtrotsen groeien. Het Palais Bénédictine is een museum met een distilleerderij en wijnkelders. Dit bezoek is dan ook bijzonder.
Tip 8: Onbekend departement Orne
Je hoeft je niet te schamen indien je nauwelijks iets weet over het departement de Orne. De Orne is onbekend, maar heel erg waardevol op velerlei gebieden. De regio wordt de groene achtertuin van Normandië genoemd en dan weet je meteen dat de natuur een belangrijke troef vormt van het departement. Het Parc Naturel régional Normandie-Maine is een paternoster van groene plekken. Het ene forêt ligt er naast het andere.
Verder heeft het kuuroord van Bagnoles-de-l’Orne grote bekendheid verworven. Niet ver van Argentan nodigt het Mémorial de Montormel uit voor een bezoek over de oorlogsgeschiedenis. De stoeterij van Le-Pin-au-Haras is wereldbekend en wordt het ‘Versaillies van het paard’ genoemd. Er liggen her en der mooie kastelen.
Alençon laat je kennismaken met het vermaarde alençonkant en heeft ook een mooie kathedraal. Aanbevolen uitstapjes in de buurt zijn die van de kathedraal in Sées, het kasteel van Carrouges.