De zee rond Mont-Saint-Michel
In totaal trekt de zee zich ongeveer 10 kilometer terug rond Mont-Saint-Michel, als verschil tussen eb en vloed. Maar bij springtij (1 tot 2 dagen na volle maan en na nieuwe maan) is het verschil tussen eb en vloed 30 kilometer. Dat is een hoogteverschil van totaal 15 meter. Vandaar dat er vroeger zo veel mensen verdronken in dit stukje Bretagne.
Bij normaal opkomend vloed in Bretagne doet de zee er voor een afstand van 10 kilometer ongeveer 4,5 uur over. De heuvel Mont-Saint-Michel is eigenlijk geen eiland, want het water reikt nauwelijks tot aan de noordkant. Maar bij springtij komt het water tot aan de rotsen rondom de heuvel, met uitzondering van de 1 km lange dijk. Deze dijk blijft gevrijwaard van het water. Het grootste springtij vindt steeds plaats wanneer dag en nacht ongeveer even lang zijn.
Porte de l'Avancée
Via de houten voetgangersbrug Porte de l’Avancée loop je de stad Moint-Saint-Michel met haar bezienswaardigheden binnen. Waar nu de dienst voor toerisme ligt, vond je vroeger het Huisje van de Burgerwacht. Aan de linkerzijde spot je het populaire restaurant La Mère Poulard. De vroegere eigenares ontving hier gasten met grote trek met een speciale, lekkere omelet. Nog steeds kan je hier omelet krijgen in alle vormen en kleuren.
Porte du Roi
Nadat je de stad bent binnengekomen, beland je in de Grand Rue, de enige straat op de heuvel Moint-Saint-Michel. Deze straat is zeer smal en volgebouwd met huisjes uit de 15e en 16e eeuw, die nu allemaal als winkeltjes fungeren en toeristen trachten te lokken. Wanneer je verder loopt, kom je langs een tweede poort en zelfs een derde poort. Deze derde poort wordt de Porte du Roi genoemd. Hier lag een kleine troepeneenheid om aan te tonen dat de Franse koning rechten had op deze heuvel in Bretagne. De verdieping Logis du Roi hierboven dient nu als gemeentehuis.
Saint-Michaël
Links van de Porte du Roi spot je de parochiekerk met de zilveren aartsengel Saint-Michaël. De engel is in een harnas gekleed en gekroond vertrapt hij de draak, die Satan voorstelt. Saint Michaël was vooral belangrijk voor het verdrijven van de duivel uit mensen, om ze zo te bekeren. Deze parochiekerk in Bretagne dateert uit de 11e eeuw, maar is in de 16e eeuw gerestaureerd.
Aumônerie
Uiteindelijk loop je door de poort in de Salles des Gardes en vandaar loop je de grote zaal Aumônerie in uit de beginjaren van de 13e eeuw. Hier werden pelgrims opgevangen. Tegenwoordig kan je in deze zaal entreebiljetten kopen voor de abdij. De gidsen in de abdij brengen je eerst naar de bovenste verdieping en werken zo verdieping na verdieping af. Na de rondleiding kan je nog een bezoek brengen aan de abdijtuinen, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de zee langs Bretagne.
Saint Aubert
Bij het verlaten van de abdij van de Moint-Saint-Michel, moet je zeker een wandeling maken op de versterkingen van de heuvel. Na geïnformeerd te hebben wanneer het vloed wordt, kan je een wandeling maken rondom de rots op het wad. Zo zie je de eerste kapel die gebouwd is door de bisschop Aubert ter ere van de engel Michaël. Bij de Chapelle de Saint Aubert is er ook de Fontaine de Saint Aubert, die Saint Aubert zou hebben laten ontspringen uit de rotsen.