Dat het donkere basalt de hoofdkleur is, komt door de vulkanische activiteit lang geleden op Pico. Er is er maar één de baas over Pico en dat is vulkaan Pico op de westelijke helft. Tussen het dichtstbijzijnde eiland Faial en Pico ligt maar goed 6 km zee. Behalve de vulkaan zijn jawel, wijngaarden dé attracties van het eiland. Die werden zelfs UNESCO Werelderfgoed benoemd. De walvissen zijn een derde bezienswaardigheid die toeristen lokken.
Dé Pico
De hoogste berg van Portugal ligt niet op het vasteland maar dus op het Azoreneiland Pico. De vulkaantop rijst 2351 m boven de zeespiegel. Zijn officiële naam is Montanha do Pico.
Roert de Pico zich nog?
Zonder wolken rijst hij majestueus boven het eiland uit. Krater met doorsnede van 700 meter, diepte van 30 meter. De laatste uitbarstingen vonden plaats begin van de 18de eeuw. Pico is moe en slaapt nu maar binnenin rommelt het nog wel, althans de lavakern houdt de rookgaten nog wel even actief. Er wordt veel gewandeld (en geklommen) op de Pico, dus als men dit toelaat, moet je geen schrik hebben dat hij nog wakker wordt.
Wandelen op de Pico
De expeditie start op zowat 1250 meter. Tot daar kan je met de wagen. Op die hoogte heb je al een ongelooflijk uitzicht uiteraard niet alleen over Pico zelf maar ook op de omliggende eilanden Faial en São Jorge. Je moet over een goede conditie beschikken om een wandeltocht te ondernemen op de vulkaan en een goede uitrusting is vereist. Je moet 1000 hoogtemeters verwerken. Heen en terug: reken op 6 uur stappen. Maximaal 160 wandelaars per dag toegelaten. Vooraf registreren is nodig. Het kan er boven flink koud zijn (het ganse jaar door). Máár wat je er ziet, is waanzinnig mooi.
Er is maar één toegelaten wandeltraject, PR 4 PIC. Je gaat vanaf 1250 meter tot 2250 meter tot op de kraterrand. Honderd meter hoger ligt de echte top van de kegel.
Belangrijk. Vooraleer je de Pico opklimt, dien je je aan te melden in het Casa da Montanha. In deze berghut is een kleine tentoonstelling over de geologie en vegetatie op de vulkaan. Een klimtocht is ook niet gratis. Je stapt over deels gemarkeerde paden. Je kan individueel stappen, je krijgt een gps mee, maar het wordt toch aangeraden de tocht te ondernemen onder begeleiding van een gids. Gidsen kan je aanvragen via plaatselijke toeristenbureau of met de gidsen direct zelf.
Wie de klimtocht niet ziet zitten, kan dus met de wagen tot aan het Casa da Montanha. Er is een bar met een ja, fantastisch uitzicht en dus infopanelen over de vulkaan.
Wijngaarden, UNESCO Werelderfgoed
De wijnbouw werd al in de 15e eeuw opgestart op Pico. Lavastromen zorgden in de loop der jaren voor een rotsachtige ondergrond die nuttig bleek voor wijnbouw. De wijngaarden (currais) zijn sinds 2004 UNESCO Werelderfgoed. Ze zijn immers speciaal. Deze Zona de Adegas vind je aan de noordwestelijke kant tussen Madalena en Santa Luzia. Het is een kluwen van duizenden rechthoekige stukjes land met wijnstokken, afgebakend met muurtjes uit vulkanisch gesteente. Aan lavastenen geen gebrek immers. Deze mozaïek van wijngaardjes liggen parallel aan de rotskust en zo beschermd van wind en zeewater. De zwarte lavasteenmuurtjes slaan de warmte op en geven die ‘s nachts weer af. Enkele plekjes waar je de wijngaardjes kan zien? Cais do Mourato, Lajido, Cabrito. Een voorstel om te wandelen tussen de wijngaarden? De PR1 PIC (start in Miraguaia, Santa Luzia) loopt tussen Lajido en Santa Luzia over een afstand van 10.5 km (geschatte wandeltijd 3 u). Info op www.trails.visitazores.com
In Santa Luzia kan je meer vernemen over de wijnproductie op Pico in het Centra de Interpretação da Paisagem da Cultura da Vinha.
Walvissen spotten
Pico heeft altijd al wat gehad met walvissen. In de haven staat het Monumento aos Baleeiros, een walvismonument dus. Het Museu dos Baleeiros is een walvismuseum, in een vroeger botenhuis van de walvisvaarders (Rua dos Baleeiros 13). De geschiedenis van de walvishaven Lajes wordt getoond in een film die ook beelden brengt van hoe zo’n vangst verliep en wat daarna met de walvis gebeurde. Alles over walvisspek, traan, walvissenparfum, walschot enz. Verder nog uitgestalde werktuigen, maquettes. Walvisvangst is al sinds 1984 verboden.
Het cultureel centrum van Lajes brengt wisselende exposities over kunst, gevestigd in een vroegere fabriek waar walvisafval werd gekookt. Geen nood, sporen daarvan zijn uitgewist.
Op walvissensafari? Klinkt wat gek, maar het kan op Pico. Niet dat er walvissen worden gedood, maar je gaat mee op een rubberbootje om tot heel dicht bij de reusjes te komen. Deze excursie is niet zo goedkoop, hou daar rekening mee.
Wat nog op Pico?
Ribeiras, Lajes do Pico, Ponta do Misterio zijn plekken waar gestolde lava als getuigen blijven van de levende kracht van de vulkaan en de zee.
Populaire wandelroutes
Op www.trails.visitazores.com vind je alle wandelroutes van de Azoren. Kies er maar eentje uit. Hou wel best rekening met de zwaartegraad.
Kust
Verwacht geen zachte stranden op Pico, maar wel een beeld van grijze bazalt, een kristalblauwe zee en wit schuimende golven. Ook ontelbare kloven, baaien met natuurlijke zwempoelen overal, soms omringd met hoge kliffen. De mooiste liggen in Madalena, Lajes, Santo António en São Roque. Wil je toch zand onder de voeten voelen? Een klein zwart strand Baia da Areia bij Prainha do Norte aan de noordzijde laat toe te genieten van wat zand, maar dat weten vele anderen ook.
Combineer de strandbeleving misschien met een wandeling? De wandeling Prainha do Norte (de PRC 9 PIC) is 8 km en biedt een makkelijk parcours. Info op www.trails.visitazores.com
Madalena
Madalena is de grootste stad van Pico, helemaal in het uiterste westelijke punt van het eiland. Het heeft een moderne haven om veerboten die onderling de eilanden aandoen te ontvangen. Het Museu de Cacholotes e Lulas is een walvis- en inktvismuseum (er is er nog eentje aan de andere kant van het eiland in Lajes). Pico heeft behalve met walvissen ook wat met wijnbouw, zo schreven we reeds. Over die wijnbouw op Pico kan je meer vernemen in het Museu do Vinho (Rua do Carma), gehuisvest in een vroeger klooster.
Lavatunnel Gruta das Torres
Wil je eens een lavatunnel bezoeken? Dan moet je de Gruta das Torres afdalen, een rondleiding van ca. 45 minuten onder begeleiding. Locatie Criação Velha, 3 km ten zuiden van Madalena. Het is de langste vulkanische tunnel, meer dan 5000 m lang. Ontstaan zowat 1000 jaar geleden toen een lavastroom hier langskwam. Bij een bezoekerscentrum kan je mee voor een begeleide wandeling.
Lagoa do Capitão
Dit kratermeer ligt zowat in het middelpunt van het eiland. Diepblauw water, groene malse weiden, een paar bomen, een beetje vegetatie en de Pico, soms met mistflarden omhuld, als achtergronddecor. Gewoon deze regels schrijven doet al wegdromen.
Oosten
Achada Plateau is de oostelijke landtong van het eiland. Hier is de grond nog vruchtbaarder dan elders wat de aanwezigheid van landbouwactiviteiten verklaart. Hier worden granen, groenten en fruit geteeld.
Feesten op Pico
- Walvisvangstweek in augustus, verwijzing naar walvisvangst dat lange tijd de belangrijkste economische activiteit was niet alleen op Pico maar op alle Azoren eilanden.
- Heilige Maria Magdalena festival in juli: religieus en profaan evenement.
- Bom Jesus Milagrosofestival: religieus evenement waarbij een borstbeeld wordt rondgedragen op 6 aug.
- Festival Heilige Geest: hét feest ter feesten want duurt van mei tot september, elk eiland heeft zijn eigen broederschap ‘imperio’.