Toen de Vesuvius in actie schoot, waren al velen de stad ontvlucht zodat al bij al het aantal slachtoffers eerder beperkt bleef. Pas ’s avonds toen ook de binnenwanden van de Vesuvius instortten, kwam er een heuse golf van gloeiende lava en modder vrij die een weg vond naar de stad. Herculaneum werd bedolven onder een 20 m dikke laag. Vergeleken met Pompeï is het moeilijker werken om de site op te graven omdat de combinatie van vulkanische modder met stortregens van puimsteen ervoor zorgde dat er een betonnen afzetting ontstond.
Nog in 1982 werden ter hoogte van de kust skeletten gevonden van een 300-tal mensen die allicht op het moment van de ramp een uitweg zochten naar de zee maar een wrede dood stierven. Wetenschappers concluderen dat de lava- en modderstroom zowat 500 à 550 ° Celsius bedroeg waardoor de slachtoffers levend gekookt werden en ontvleesd. Door de sneldrogende modderstroom bleven de lichamen inert.
Opgravingen startten hier in 1709 toevallig bij de aanleg van een waterput. Vanaf 1927 begonnen de officiële opgravingswerken. Van de in totaal 20 ha zijn zowat 5 ha opgegraven (cijfers 2014). Je komt oog in oog te staan met een ongekende schat aan gebouwen, materialen en natuur.
Opmerkelijk. Onwetend wat zich er aan schatten bevond, bouwde men op de plek waar Herculaneum ooit lag, een nieuwe stad Ercolano. Daardoor zal nooit het volledige Herculaneum kunnen herontdekt worden.
Tickets
Praktisch: Om Herculaneum te bezoeken kom je met een halve dag rond. Je kan een enkel toegangsticket kopen of opteren voor een combinatieticket (3 dagen geldig) waardoor je ook toegang krijgt tot de andere sites van Pompeï, Oplontis, Stabia en Boscoreale. Je kan je tickets hier online kopen
Vervoer
Met de treinverbinding vanuit Napels (Circumvesuviana) geraak je in een halfuur tot op de site.
Pompeii bezoeken, Vesuvius bezoeken, Bezienswaardigheden Napels, Rondreis Amalfikust