Wenduine: uitzicht van op de Spioenkop

Wrakhout en Hubertusmolen

Wenduine bezit de op één na hoogste duin van de kust. Boven op die 31 meter hoge duin staat de Spioenkop. Vanaf dit paviljoentje heb je een prachtig panoramisch zicht over de omliggende duinen, het binnenland, het strand en de zee. De Spioenkop werd gebouwd in 1902 en heeft een bewogen geschiedenis. Lees meer

Wandel door het prachtige natuurgebied de Duinbossen.
  • Geniet van het zicht op de Spioenkop
  • Wandel door het natuurgebied "De Duinbossen"
  • Bezoek "Het Wrakhout": brug én kunstwerk
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Tijdens de wereldoorlogen werd het gebouw tweemaal volledig vernield. In 1955 werd het paviljoentje opnieuw opgetrokken, ditmaal volledig in beton met witte muren en een felrood dak zodat het al van ver in het oog springt.

Hubertusmolen

Een ander opvallende bezienswaardigheid is het eigenaardige molentje langs de Leopold II-laan, de Hubertusmolen. Hij werd in 1880 gebouwd door molenaar Jan Hubert. Deze houten wipkorenmolen was in bedrijf tot 1934. In 1946 werd de molen en de omgeving beschermd als landschapsgezicht. In 1992 werd het molentje echter door een voorjaarsstorm ernstig beschadigd, waarbij het wiekenkruis verdween. Het gemeentebestuur van De Haan besloot toen om de molen aan te kopen en hem in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. In 1996 werd hij feestelijk ingehuldigd en is tegenwoordig in volle glorie te zien.

Duinbossen

De Duinbossen strekken zich uit tussen Wenduine en Bredene. Zij vormen een wandel- en natuurgebied van 152 ha. De bomengordel werd oorspronkelijk aangelegd als schermbos, om de achterliggende vruchtbare poldergronden te beschermen tegen overstroming en stuifzand. Nu zijn ze vooral in trek als wandelgebied. Begin deze eeuw werden er enkel naaldbomen geplant, maar tegenwoordig worden verschillende soorten loofbomen aangeplant.

Het Wrakhout

Ter hoogte van wandelknooppunt 45 (tussen Wenduine en Blankenberge) ligt een heel bijzondere brug. “Het Wrakhout”. Deze brug dateert uit mei 2014 en maakt de verbinding tussen het strand en een woon- en kampeergebied aan de overkant van de Kustweg. Ook de duinen tussen Blankenberge en Wenduine werden versterkt. Vandaar dat er trappen zijn aangelegd om je naar het strand te leiden. De architect wou met het chaotisch samenklitten van houten balken verwijzen naar wrakhout dat aanspoelt aan de kust. Hiervoor gebruikte men tropisch hout uit een bos in Kameroen. De bouw heeft een jaar geduurd en de kostprijs bedroeg 2 miljoen euro (bron: MDK – afd. Kust).

Reviews en beoordelingen Wenduine

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wenduine? Plaats je beoordeling

Trudo Vaes28 november 2017

Leuk en ontspannend voor een dag maar ook niet meer dan dat. Het is een gezellige korte uitstap waard, maar combineer uw uitstap met andere plaatsen in de buurt.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info