Bijna 200 jaar later werd het pas weer heropgebouwd. Echter overleefde het bouwwerk ook de Franse Revolutie niet. De kerk werd na de Franse revolutie grondig gerestaureerd en wat je nu ziet zijn de overblijfselen van de kerk uit de 15e eeuw, toen de oorspronkelijke kerk uit de 10e eeuw werd nagebouwd.
Wandel tijdens een stadsbezoek even langs de toeristische dienst van Châtillon-sur-Marne. Hier kun je namelijk gratis (Franstalige) folders krijgen waarin een mooie wandeling staat beschreven. Het personeel is bovendien erg vriendelijk en zeer behulpzaam. De wandeling van 12 kilometer vertrekt in Châtillon-sur-Marne en er is er ook nog een van 10 kilometer die in de deelgemeente Montigny start. De route staat goed aangegeven en je volgt meestal wandelpaden of zeer rustige straten. Houd er wel rekening mee dat het parcours niet altijd vlak is.
De topattractie van Châtillon-sur-Marne is uiteraard het standbeeld van Paus Urbanus II. Het is gelegen in een zijstraat nabij de toeristische dienst en is werkelijk bijzonder. In 1040 werd Eudes (Odon) de Châtillon, de toekomstige paus, geboren. Dankzij zijn familiale banden in de kerk schopte hij het tot Paus Urbanus II in 1088. Hij was een machtige paus en onder zijn bewind werd er besloten tot de eerste kruistocht naar Jeruzalem (1095). Hij stierf in 1099.
De gemeente wilde deze belangrijke inwoner graag herdenken met een standbeeld. Het beeld werd ingehuldigd in 1887 in de aanwezigheid van 20.000 mensen en is opgebouwd uit 80 blokken die rusten op een sokkel van 25 meter hoog. Om je een beetje een idee te geven van de afmetingen: alleen het hoofd al is 2,4 meter hoog.
Vergeet vooral niet om de restanten van het kasteel te bezoeken, op hetzelfde terrein als het standbeeld. Verder is er nog een kruisbeeld te zien dat door bedevaarders werd meegebracht uit Jeruzalem. Het kruis werd iets meer dan 10 jaar geleden gerestaureerd.