Ook de “Cathédrale Saint-Sacerdos” en haar omgeving zijn een bezoekje waard. We brengen je naar al die oudere huizen en leuke plekjes. Maar van bij de start zal je merken dat je in de stad van de "foie gras" bent!
Kathedraal Saint-Sacerdos
De kathedraal bevat nog onderdelen die gebouwd werden in de 12de eeuw (laagste deel van de klokkentoren) en de 14de eeuw (koorommegang). De reden voor de bouw van een grotere kerk was dat Sarlat op een bepaald ogenblik een bisdom werd. In het begin van de 16de eeuw moest de kerk uitbreiden en sommige oude delen bleven bewaard. De bouw heeft bijna 200 jaar geduurd. Opvallend is de grote ruimte in het midden, iets wat niet evident was voor die periode. Naast een aantal kunstwerken is het orgel zowat het belangrijkste bezit van de kathedraal. Het werd gebouwd door de bekende Franse orgelbouwer Lépine in de 18de eeuw.
Maison de la Boétie
Dit huis werd gebouwd door Antoine de la Boétie in het begin van de 16de eeuw. Hier werd zijn zoon Etienne geboren, die later bekendheid verwierf als schrijver en filosoof. Sarlat staat volgebouwd met prachtige herenhuizen maar dit beschouwd men als het belangrijkste. Het huis kan niet bezocht worden, net zoals de andere statige woningen in Sarlat. Op het einde van de wandeling kom je via de boog van het "Maison de la Boétie" terug op dit plein.
Lanterne des morts
Wat de functie van deze 12de eeuwse toren was weet men niet. Feit is dat geen mens in de bovenste kamer kan komen omdat de opening te klein is. Doch sommige bronnen beweren dat daar alleen een lamp stond om via de openingen op de zijkant de reizigers te tonen naar waar ze moesten lopen, of waar ze zeker niet moesten komen (begraafplaats). Dus een soort vuurtoren avant la lettre. Een andere verklaring is dat men in de regio graag een brandende kaars plaatste bij de grafzerk van een geliefde. Doch dit was nogal gevaarlijk voor brand. Dus bouwde men een stenen kaars ... Wellicht kan jij ook nog wel iets verzinnen?
Place de la Liberté
Het stadhuis (Hôtel de Ville) dateert van de 17de eeuw. Het meest eigenaardige gebouw in de omgeving is de oude kerk Sainte-Marie. Deze is nu in gebruik als overdekte markt. Na de Franse Revolutie werd ze nooit meer gebruikt als kerkgebouw en ze kreeg allerlei functies. Het stadsbestuur gaf een architect de opdracht om er iets moois van te maken en hij plaatste onder meer die opvallende, zware deuren. Of je het nu graag ziet of niet, opvallen doet het wel. De markt is bijna alle dagen open en je kan er vooral afgeleide producten van de ganzen kopen (foie gras, confit de canard ...) en verder ook groenten en fruit.
Fontaine Sainte-Marie
Deze fontein draagt dezelfde naam als de kerk die nu dienst doet als overdekte markt. Aanvankelijk was dit een bron, die werd gebruikt vanaf de 12de eeuw. Na zowat 600 jaar moest ze ingemetseld worden omdat het water besmet geraakte. Ze inmetselen was de enige manier om duidelijk te maken dat het verboden was er van te drinken. Pas in 1970 werd ze opnieuw vrijgemaakt, maar ook nu is het water niet drinkbaar!
Manoir de Gisson
Dit is een museum waarvan de toegang zich bevindt op het Ganzenplein (Place du Marché aux Oies). Enerzijds maak je hier kennis met de luxe die er in al die oude herenhuizen aanwezig was en anderzijds is er een ruimte met wisselende tentoonstellingen. Bij ons bezoek was er een expositie over het gerecht in de middeleeuwen, m.a.w. enorm veel marteltuigen. Kijk op de website voor meer info over tentoonstelling en openingsuren. Het loont echt de moeite en de informatie is ook in het Nederlands beschikbaar. Meer info op www.manoirdegisson.com