De Eifel: Ahrweiler heeft troeven zat

Bezoek de St.Laurentiuskerk en de Roemervilla in Ahrweiler

Van alle dorpjes en steden in het Ahrtal is Ahrweiler veruit het meest populaire. Hoewel Franse troepen er bijna alle huizen platbrandden in 1689, zijn op sommige plaatsen in Ahrweiler nog middeleeuwse kenmerken te zien. De stadsmuur en de twee stadspoorten uit de 13e eeuw bijvoorbeeld. De vakwerkhuizen in Ahrweiler herinneren eveneens aan lang vervlogen tijden. Lees meer  

De St. Laurentiuskerk is de oudste gotische hallenkerk langs de Rijn.

  • Ontdek de rijkdom van de St.Laurentiuskerk 
  • Leer over wijnbouw in het AhrWeinforum
  • Bezoek de Roemervilla en de Romeinse vondsten 
  • Ga ondergronds in de Regierungsbunker
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De St. Laurentiuskerk moet je zeker binnengaan tijdens je vakantie Eifel en teruggaan naar de tijd van de Romeinen kan alvast in de Romeinse Villa. Van recentere datum is een atoomschuilkelder waar je een lang bewaard Duits geheim ontsluierd ziet. 

Hoewel Franse troepen er bijna alle huizen platbrandden in 1689, zijn op sommige plaatsen in Ahrweiler nog middeleeuwse kenmerken te zien. De stadsmuur en de twee stadspoorten uit de 13e eeuw bijvoorbeeld.

Schützenmuseum

Deze bezienswaardigheid in Ahrweiler is een vroegere tiendenschuur waar de bewoners 10% van hun opbrengst moesten brengen als belasting. Dit gebouw van 1703 behoorde tot het Blankartshof die onder controle stond van het klooster van Prüm. Het gebouw werd grondig gerestaureerd en sedert 2014 mag de schuttersgilde van Ahrweiler dit gebruiken als heemkundig museum (open na afspraak). Een schuttersgilde had vroeger als doel de lokale bevolking te beschermen.

St. Laurentiuskerk

De eerstesteenlegging van de St. Laurentiuskerk moet er geweest zijn in 1269 onder het toeziend oog van de aartsbisschop van Keulen Konrad von Are-Hochstaden. Hij liet ook de Dom van Keulen bouwen. Opvallend aan deze katholieke kerk is dat de zijbeuken even hoog zijn als het middenschip, vandaar de typering als hallenkerk. De St. Laurentius kerk is overigens de oudste gotische hallenkerk langs de Rijn. Sinds 1824 behoort ze tot het bisdom Trier, voordien was dat Prüm.

Heel wat waardevol interieur ging verloren bij plunderingen door Franse troepen in 1689. Voor de bouw zijn voornamelijk tufsteen (vulkanisch gesteente) en trachiet (stollingsgesteente) gebruikt. De toren draagt een achtzijdige spits. Tussen 1903 en 1907 vond een conservator tijdens restauratiewerken onder een pleisterlaag bijna intact gebleven fresco’s die moeten dateren uit de 14e en 15e eeuw. Ze stellen Bijbelse taferelen en enkele kerkelijke figuren voor.

Bekijk ook de plafondschilderingen. In het koor trekken de hoge (11,5 m) glasramen je aandacht. Het zijn zowel oude als recentere koorramen. Afbeeldingen van De Kruisiging, het Laatste Avondmaal, Jezus Christus, de patroonheilige Sint Laurentius. Maar je ziet ook verwijzingen naar de wijnbouw van het Ahrgebied. Het  orgel is van 1991. Helaas staat hier niet meer het originele. Het ging verloren tijdens de brandhaarden in 1689. De orgelkast is gelukkig wel ouder, uit 1726.  

Kijk ook even naar het kunstig smeedijzeren koorhek (communiebank) uit de 18e eeuw. De doopvont, laat-gotisch uit de 16e eeuw, in de zuidelijke zijbeuk is monumentaal prachtig versierd. 

Meer info: www.laurentius-aw.de

AhrWeinForum

In het AhrWeinForum leer je meer over de 2000 jaar oude geschiedenis van de wijnbouw in de Ahrvallei. Je ziet er eveneens een van de mooiste wijnkelders van de regio. Een bezoek is enkel mogelijk voor groepen en op aanvraag.

Meer info op www.ahrtal.de/ahrwein/ahrweinforum/

Roemervilla

Ooit behoorde de Eifel tot het Romeinse Rijk. Toen men in 1980 in Bad Neuenahr-Ahrweiler een autoweg aanlegde, stootte men toevallig op de resten van een Romeinse villa. Archeologen gingen aan de slag en 11 jaar later werd de opgegraven site opengesteld als museum. Er werd een hal over de vondsten gebouwd zodat ook bij minder goed weer de Romeinse villa op een aangename manier kan bezocht worden en zo blijven de blootgelegde ruimtes ook beter bewaard.

De villa dateert uit de 5e eeuw na Christus. De opmerkelijk  ‘frisse’ toestand zou kunnen verklaard worden doordat een immense slibpartij het huis moet hebben bedolven. Misschien daarom dat heel wat muren tot op vensterhoogte bewaard zijn gebleven.

Je wandelt langs verschillende kamers van het toenmalige herenhuis: de keuken, badkamer, kelder ... Je krijgt een inzicht hoe met vloerverwarming de ruimtes toen werden opgewarmd. In glazen vitrinekasten liggen talrijke opgegraven voorwerpen zoals tafelgerief, sierraden, werktuigen, maskers enz. Regelmatig komen tijdens tijdelijke tentoonstellingen bepaalde thema’s uit archeologie, kunst en geschiedenis aan bod. Er is ruim 1000 m² blootgelegd. Een maquette geeft een mooi overzichtsbeeld.

Meer info: www.museum-roemervilla.de

Regierungsbunker Dokumentationsstätte

Pas sinds maart 2008 is deze bunker, die als atoomschuilkelder werd ontworpen, opengesteld voor het grote publiek. Tot dan is dit onderaards bouwwerk (totale lengte van 17 km) in het Ahrtal op een diepte van 200 meter het best bewaarde geheim uit de Duitse geschiedenis gebleven.  De eerste plannen dateren uit 1950 ten tijde van bondskanselier Konrad Adenauer. Jarenlang was men op zoek naar de meest geschikte locatie. Uiteindelijk werd gekozen voor twee tunnels van een onafgewerkte spoorweglijn in het dorpje Ahrweiler.

Tussen 1960 en 1972, toen in volle Koude Oorlog, werd deze site uitgebouwd tot de vrij vertaald ‘schuilplaats van de regering van de Bondsrepubliek Duitsland in tijden van crisis en (atoom)oorlog’. Er zijn 936 slaapruimtes, 897 bureaus en er kunnen zo’n 3000 personen in veiligheid gebracht worden. Proviand voor 30 dagen was er steeds voorhanden.

Een geheim stukje Duitse geschiedenis 

Nadat je het gebouw via een stevig gepantserde ingang bent binnengekomen, kan je een kijkje nemen in de belangrijkste ruimtes zoals de commandopost, de verblijfplaats van de kanselier, de slaapruimtes. In een omvangrijk documentatiecentrum wordt een lang geheim gehouden stukje Duitse geschiedenis voor je openbaar gemaakt.

De temperatuur in de bunker bedraagt rond de 12 gaden. Vandaar dat er bij een bezoek, dat zowat anderhalf uur duurt, aangeraden wordt om een truitje mee te nemen. Handig om weten.

Het is een goede klimpartij naar de Regierungsbunker maar je kan er met de wagen heenrijden en er is een grote gratis parking. De weg is niet geschikt voor grote campers. Straat: Am Silberberg, Ahrweiler. Die straat is nogal lang en gaat door tot in het centrum, maar in het centrum staan er pijlen naar de Regierungsbunker.

GPS-coördinaten: N 050°32’29.2”     E 007°04’52.1”
Meer info: www.regbu.de

Reviews en beoordelingen Ahrweiler

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Eifel: Ahrweiler heeft troeven zat ? Plaats je beoordeling

Dewandeleer Christiana20 juni 2019

Hebben juist een vierdaagse reis gemaakt in de Ahrvallei, in Ahrweiler. Prachtige natuur en zeer rustig. zeer gezellig stadje.

Sven27 februari 2019

Gezellig stadje met Middeleeuwse charme, een aanrader om te bezoeken.

De Smet8 juni 2016

Bedankt voor de reisgids. Heel goed uitgewerkt. we kunnen er zeker enkele dagen met vullen

De backer bogaerts4 mei 2016

Mooie onderhouden stadjes.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info