Stadshuis Rocroi
Het stadhuis van Rocroi in de Franse Ardennen dateert van 1822 en heeft een opvallend voorgebouw. Boven op het dak staat een constructie met het wapenschild van Rocroi.
Markthal
De markthal op het centrale plein is net zoals de waterput een reconstructie. Het is de bedoeling om de sfeer van de 17de en 18de eeuw terug op te roepen. De nagebouwde waterput dateert van 1993 en is geheel volgens het oorspronkelijke exemplaar gereconstrueerd, inclusief de Henegouwse blauwsteen. De vroegere markthal stond tussen een paardenstal en een wachtershuisje. In 1807 werd die vernield en pas veel later in 1996 heropgebouwd. In tegenstelling tot de waterput werd dit gebouw niet volgens het originele plan opgetrokken. Niettemin, beide blijven een mooie bezienswaardigheid tijdens je verkenning in dit stukje Franse Ardennen.
Saint Niklaaskerk
Vroeger stond op de plek van de Saint Niklaaskerk een kapel. De eerste stenen kerk werd gebouwd in de glorieperiode van Rocroi: de eerste helft van de 17de eeuw. Het huidige kerkgebouw dateert uit 1844 en is opgetrokken uit kalksteen met een bijna gele kleur. Transport was moeilijk in die periode en het bouwmateriaal kwam vanuit de regio rond Charleville-Mézières (de meest nabije grote stad in de Franse Ardennen). Wanneer je een bezoekje brengt aan deze kerk, zal het rijkelijke hoofdaltaar jou meteen opvallen. De échte marmeren zuilen zijn gebouwd met marmer vanuit het Belgische Rance.
Kazerne Séré de Rivières
De Kazerne Séré de Rivières bestaat uit 8 kazematten, ook wel soldatenverblijven genoemd. Dit bouwwerk in de Franse Ardennen is nog niet zo oud. Het dateert uit het jaar 1884. Amper 4 jaar later vertrokken de soldaten er weer. Dit was het laatste gebouw dat het leger heeft neergezet in Rocroi.
Musée de la Bataille de Rocroi
Het museum Musée de la Bataille de Rocroi vertelt jou het verhaal van de Slag bij Rocroi door middel van beeld en maquettes. Andere thema's zijn de bouw van de vestingen van Rocroi en de Dertigjarige Oorlog. Het biedt vooral een meerwaarde voor mensen die zich interesseren in deze periode van de Franse geschiedenis.
De openingstijden (tijdens de week in de namiddag, weekends voor- en namiddag) kan je raadplegen op www.otrocroi.com.