De ondergrond en de diepere ondergrond (tot waar de wortels van de druivenstokken kunnen doordringen) zijn zeer verscheiden in het wijngebied van Bordeaux.
Enkele voorbeelden illustreren dit:
- Barsac: een bodem van rode kleiaarde op een ondergrond van kwarts en granietrotsen.
- Fronsac en Canon Fronsac: zeer verscheiden bodem met aangeslibd land bij de rivieren en klei, kalk en zandsteen op de hellingen.
- Lalande de Pomerol: in het oosten voor klei, grind en kiezel in de ondergrond, terwijl in het westen de bodems veelal zanderig zijn.
- Médoc: hier zijn de gronden zeer arm, kaal en dor en zijn ze eigenlijk niet geschikt voor andere teelten.
Voor rode Bordeauxwijnen zijn de meest aangeplante druivenrassen: Merlot (50%), Cabernet-Sauvignon (30%) en Cabernet-Franc (15%). Bij de witte wijnen gaat het om: Sauvignon Blanc, Muscadelle en Sémillon. De classificatie van Bordeaux wijnen is een bijzonder ingewikkeld verhaal. Algemeen gesproken kan men zeggen dat drie soorten van appellatiegroepen zijn: regionale, subregionale en gemeentelijke. Iedere regio heeft zijn eigen appellaties.
De meest gekende wijnregio’s zijn, op basis van hun geografische ligging:
- op de rechteroever van Gironde en Dordogne: Saint-Emillion, Puisseguin-Saint-Emilion, Pomerol, Lalande de Pomerol, Fronsac en Canon Fronsac.
- op de linkeroever van de Gironde en de garonne : Médoc, Haut Médoc, Graves en Sauternes.
- tussen de Dordogne en de Garonne : Loupiac, Entre-Deux-Mers en Premières Côtes de Bordeaux.
Uit het voorgaande moge al duidelijk zijn dat er niet zoiets bestaat als « de Bordeauxwijn ». Dergelijk groot wijngebied, met verscheidene types ondergrond, waarop diverse druivenrassen aangeplant worden kan geen uniforme wijn opleveren, wel een grote verscheidenheid aan wijnen, tot en met topwijnen. Dan vermeldden we nog niets eens de verschillen in vinificatietechnieken die ook hun rol spelen. Het zijn vooral de dure elitewijnen die bijdragen tot de reputatie van Bordeaux, maar ze maken slechts 5% van de totale productie uit.
Kennismaking met enkele wijnregio’s
Médoc
Een rit langs de D2, de wijnroute van de Médoc, leest als de wijnkaart van een duur restaurant. Het landschap zelf ziet er bijna gewoontjes uit: soms bijna vlakke wijngaarden, rustige plaatsjes, hier en daar wat bosjes. Het volstaat slechts enkele van de grote chateaux te vermelden om te weten dat deze regio schitterende wijnen kan voortbrengen: Lafite Rothschild, Margaux, Latour, …
Sauternes
Het is wat moeilijker deze kleine wijnregio te vinden in een zuidelijke uithoek van de Bordeauxstreek. Ze omvat ook slechts 5 gemeenten: Sauternes, Fargues, Barsac, Bommes en Preignac. Goudgele, zoete wijnen waarin je smaken ontdekt van honing, abrikoos en perzik worden hier gemaakt met behulp van de edele rotting veroorzaakt door de botrytis cinerea, een onschuldige schimmel die hier van nature aanwezig is.
Routes des Vins - Wijnroutes
Klik hier voor verschillende wijnroutes, beschrijving in het Engels.
Alle adressen van wijndegustaties:
Wijnhuizen (beperkt) geopend voor bezoekers in de Médoc:
Wijnwebsites:
Wijnregio's:
Wijnmusea met aansluitend wijnkelders (alleen de toppers):