Met een wandeling 'In een groene lus door en rond het Park van Tervuren' maak je kennis met enkele gebouwen met een geschiedenis zoals het Spaans Huis, het Koloniënpaleis, de kazerne Panquin. Maar ook nemen we je tijdens de wandelroute mee naar deelgemeente Duisburg om er de trage holle wegen te verkennen.
Koloniënpaleis
Het was de eerste tentoonstellingsruimte van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1897 liet koning Leopold II dit paleis optrekken om er de Belgische bevolking te laten kennismaken met de nieuwe kolonie Congo. De ruimte bleek snel te klein. De huidige feestzaal is nog in de staat zoals ze toen was. Tot op heden worden er nog steeds heel wat huwelijksfeesten gehouden, diners, …
Park Tervuren (Warandepark) en de Warandevijvers
De Warande, met een oppervlakte van 205 ha, is een domaniaal bos dat als park werd aangelegd. Al in de middeleeuwen werd dit gebied ommuurd om wild binnen het domein te houden, zodat edelen, hertogen en koningen de dieren naar hartenlust konden afschieten tijdens de jacht. In het immense park liggen een aantal mooie vijvers. In volgorde van ligging op ons wandeltraject kom je voorbij de Kasteelvijver, Spiegelvijver, Gordaalvijver, Molenvijver, Kleine Vaartvijver en Grote Vaartvijver. Het water van de vijvers wordt aangevoerd door het riviertje de Voer.
De bescheiden maar lieflijke Voer is een bijriviertje van de Dijle dat ontspringt op een hoogte van 70 meter in het Kapucijnenbos in Tervuren. Overigens, de naam van Tervuren is afgeleid van het watertje: Ter Vure (op of aan de Voer).
Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Een museum dat je ooit moet gezien hebben, of je nu een pure Afrika- ‘lover’ bent of niet. Na vijf jaren renovatie- en restauratiewerken gingen de deuren terug open in december 2018.
Koning Leopold II wou de Belgische bevolking laten kennis maken met de kolonie Congo. Hoe kon dit beter dan met een museum? Als locatie werden de koninklijke domeinen in Tervuren gekozen. Het was de geboorte van het Congomuseum. Eerst nog ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1897 in het daarvoor opgerichte Koloniënpaleis, maar snel bleek dat te klein. De Franse architect Charles Girault werd aangesteld om de plannen te tekenen. Het gebouw moest het prestige uitstralen van de toen nog jonge Belgische staat. De werken begonnen in 1904 en duurden tot 1909. Na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 kreeg het museum de huidige naam.
De bezoeker komt voortaan binnen via een onthaalpaviljoen dat met een ondergrondse galerij toegang geeft tot het museumgebouw. Eerst kom je in de kelders waar de geschiedenis, heden en toekomstperspectieven van het AfricaMuseum worden uitgelegd. Daarna beland je op het gelijkvloers waar met de meest moderne museale technieken vijf thema’s aan bod komen met Midden-Afrika als centraal onderwerp. Je moet weten dat amper één procent kan getoond worden van de totaal beschikbare voorraad aan etnografische objecten. In tegenstelling met de vroegere invulling wordt nu ook met een kritisch oog het koloniale verleden belicht. Meer info www.africamuseum.be
Het Spaans Huis
Het huidige ‘Spaans Huis’ werd gebouwd halfweg de 16de eeuw en deed lange tijd dienst als watermolen, vandaar ook de naam Gordaalmolen. Op het einde van de 13de eeuw was er trouwens al sprake van een watermolen op deze plek. Ten tijde van Karel van Lorreinen en de hertogen van Brabant waren de bewoners van de omliggende dorpen verplicht hier hun graan te laten malen tegen betaling. Het laat zich raden dat de opbrengsten terecht kwamen in de zakken van de adellijke heersers. De naam van het gebouw zou verwijzen naar de langwerpige “Spaanse” bakstenen die indertijd gebruikt werden. In recenter tijden bezorgde deze molen aan Eleanor Smith inspiratie voor het schrijven van “The Spanish House”, een boek gepubliceerd in 1938. Meer info www.3wplus.be/hetspaanshuis
Vossemvijver
Het is te danken aan koning Leopold II dat deze vijver er kwam. Hij liet immers voor de Wereldtentoonstelling van 1897 rond het Spaans Huis (zie elders) de afzonderlijke vijvers van toen samenbrengen tot één grote vijver, de huidige Vossemvijver.
Hubertuskapel
De kapel kwam er op vraag van aartshertog Albrecht en hertogin Isabella. Volgens een legende zou op deze plek in 727 de H. Hubertus zijn laatste adem hebben uitgeblazen. Ben je hier in de zomertijd toevallig op een zondag omstreeks 18.00 u, dan kan je een H. Mis bijwonen in de kapel. De buitengevel is een mengeling van barok en renaissance. Recht tegenover de kapel bevinden zich de gebouwen van de voormalige kazerne Panquin.
Kazerne Panquin
De geschiedenis van deze fraaie, grote vierkantshoeve ‘Hof van Oude Voorde’ gaat terug tot in de 12de eeuw. Het huidige uitzicht dateert uit de 18de eeuw. Het was onder landvoogd Karel Van Lorreinen dat een hoefijzervormig gebouwencomplex werd opgetrokken. Aanvankelijk dienden de gebouwen als stallingen en logies voor het personeel. Toen Napoleon langskwam werden het logies voor paarden. Later voor gendarmen en in 1897 nam het leger het complex over. Tussen 1944 en 1946 was er de infanterieschool gevestigd. Vandaag is er een gewone school in ondergebracht.