Kerken in Diest

Wandelen langs bezienswaardige kerken in Diest

Om kerken en kapellen te zien in Diest moet je niet lang zoeken. De hoofdkerk is de Sint-Sulpitius en Denijskerk. De bouwwerken begonnen in de 14de eeuw en duurden ruim twee eeuwen. Het eindresultaat is een prachtig voorbeeld van Brabantse Demergotiek, grotendeels in lokale ijzerzandsteen. Deze kerk bezit een zodanig brede collectie aan religieuze kunst dat haar schatkamer terecht de naam kreeg van “Museum voor Religieuze Kunst”. Lees meer

Een devoot bezoek in Diest biedt veel keuze.
  • Sint-Sulpitius en Denijskerk: parel Brabantse Demergotiek
  • Bezoek de schatkamer van Sint-Sulpitius en Denijskerk
  • Sint-Jan de Doperkerk: enkel nog ruïnes
  • Allerheiligenkapel: meer dan honderd heiligenbeelden
  • O-L-Vrouwekerk: de oudste van alle kerken in Diest

Gratis reisgids downloaden

Bezoek aan de kerk is uiteraard gratis, voor het museum, gesitueerd in het koor, wordt een kleine bijdrage gevraagd. In een van de torentjes is de beiaard ondergebracht, die een aantal klokken uit 1671 bezit. De kerk is open van 14.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. De ingang ligt op de zijkant. Meer info op www.toerismediest.be

Sint-Jan de Doperkerk

Veel blijft er niet meer over van deze parochiekerk. Het uitzicht van de Sint-Janskerk (ook Sint-Jan de Doperkerk, gebouwd in de 13de eeuw) is voor een flink deel toe te schrijven aan brandstichting tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw. Na die verwoestingen werd alleen het koorgedeelte hersteld. Korte tijd nadat de religieuze activiteiten werden stopgezet in 1823 stortte het dak in.

Allerheiligenkapel

De Allerheiligenkapel van Diest werd opgericht in 1854, ter vervanging van een gelijknamige kapel uit de 14de eeuw, die wat verder van de stadskern lag. Met de nieuwe kapel kwam ook de devotie voor Allerheiligen weer op gang. Nog steeds is er op 31 oktober en 1 november de bedevaart Allerheiligenbegankenis. Momenteel staan er ruim honderd heiligenbeelden in de kapel. De kapel is beperkt toegankelijk in november, wel elk weekend van juli en augustus in de namiddag. Meer info over openingsuren op website www.toerismediest.be. Doorklikken naar zien&doen.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Voor de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de 13de eeuw werd ijzerzandsteen gebruikt. Net als tal van andere had ook deze kerk erg te lijden van de Beeldenstorm in 1580: toen werd alle lood en ijzer in de gewelven gesloopt. Het huidige interieur van de kerk omvat diverse stukken vanaf de 17de eeuw.

Niet ver daar vandaan ligt het Begijnhof. Lees er meer over op de pagina Bezienswaardigheden.

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kerken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info