De Overijsselse buiten: dorpen en natuur
Giethoorn
Kanalen zijn in Giethoorn praktisch even belangrijk als wegen, zoniet belangrijker. Het dorpscentrum wordt doorsneden door een kanaal met enkele zijkanaaltjes (ooit aangelegd voor de aanvoer van turf). Langsheen het hoofdkanaal staan huisjes, veelal van het boerderijtype en voorzien van een mooie tuin, waarin soms kleine musea ondergebracht zijn. Het belangrijkste van die musea is “Olde Maat Uus”, waarin een beeld wordt opgehangen van het leven zoals het eertijds was in Giethoorn. Je kunt het dorp te voet of al fietsend bezoeken, maar leukst van al is misschien wel een tochtje met de fluisterboot. Skeelers vinden in de buurt eveneens een aangepaste route.
Staphorst
Jarenlang, tot een flink eind in de vorige eeuw, zwaaide de Gereformeerde Bond de plak in Staphorst, in een regio die nu gekend staat als het Overijssels Vechtdal en gekenmerkt wordt door natuur en rust. Opvallend in Staphorst zijn de enorme boerderijen, vaak beschilderd in blauw en groen. In de Staphorster Museumboerderij leer je meer over de boerderijen, hun geschiedenis en hun bewoners. Vooraleer je in Staphorst foto’s maakt van iemand in traditionele klederdracht vraag je best eerst toestemming. Niet zo ver van hier ligt Slagharen, waar zich het gelijknamige vakantie- en attractiepark bevindt.
Ootmarsum
Ootmarsum is nog zo’n plaatsje dat je zeker moet inplannen bij een bezoek aan Overijssel. In de voorbije eeuwen veranderde er bijzonder weinig in Ootmarsum, zodat het stadje als het ware op natuurlijke wijze is uitgegroeid tot iets wat openluchtmuseum concurrentie kan aandoen. De bezoeker treft er zowel rijkelijke burgerwoningen als stadboerderijen, maar ook een stadhuis en een fraaie kerk.
Ommen
In de gemeente Ommen, een oude Hanzestad in het Vechtdal, wordt zo wat 6.000 hectare ingenomen door natuur: heide, zandverstuivingen, vennetjes, enz … In Ommen is het “Tinnen Figuren Museum” zeker een bezoek waard. Dat is beslist ook het geval voor het Anton Pieck Museum in de deelgemeente Hattem.
Natuurgebieden
Nationaal Park De Weerribben in Ossenzijl is een natuurgebied met een grote verscheidenheid aan biotopen: hooiland, moerasbos, open water, rietland, drijftillen, … Te midden in het natuurgebied is er een “Natuuractiviteitencentrum”, vertrekpunt voor tal van activiteiten. Een ander nationaal park in Overijssel dat beslist een nadere kennismaking waard is dat van de Sallandse Heuvelrug. De hoogste “berg” in dit on-Hollandse heuvelgebied is 75 m hoog. De flanken van de heuvelrug zijn vooral bedekt met heidevelden en bossen. Doorheen het gebied zijn allerhande routes uitgezet: voor wandelaars, fietsers en mountainbikers, verder is er een speelbosroute en een geologisch leerpad.