Dubrovnik prijkt al sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst omwille van de architecturale schoonheden die er te vinden zijn. Maar dan moet je weten dat vóór de aardbeving in 1667 nog heel wat meer moois aan paleizen, kerken, betoverende steegjes, enz te zien was. Er werd veel heropgebouwd, maar toch zijn vele gebouwen nooit meer opnieuw opgetrokken na de natuurramp. Ook de oorlogsjaren 1991-1992 hebben zware schade aangebracht aan het erfgoed. Ruim driekwart van de huizen lagen plat. Servische en Montenegrijnse troepen belegerden de oude stad vanuit de heuvels. Er zijn nog wel wat sporen te vinden maar intussen is Dubrovnik gelukkig uit zijn as verrezen en mag het terug jaar na jaar een massa toeristen ontvangen.
Stadsmuren
Iedereen die de bezienswaardigheden in Dubrovnik bezoekt, wil wel een eindje stappen op de stadsmuren uit de 15de eeuw. Ze omvatten de ganse stad en wil je de wandeling volledig doen, dan ben je toch een uurtje bezig over de bijna twee kilometer. Dat komt omdat je zoveel mooie uitzichten krijgt waar je even halt wil houden. Niet alleen over de stad maar ook over de zee en het nabijgelegen eiland Lokrum. Op plaatsen zijn de muren 25 meter hoog, soms 6 meter dik. Je vindt er torentjes en bastions. Je kan er opklimmen nabij de Pilepoort en de Plocepoort. Het toegangsgeld dient om de restauraties mede te helpen financieren.
Heilige Blasius
Je zal de H. Blasius wel een paar keer ontmoeten in Dubrovnik. Hij is immers de patroonheilige van de stad. De barokke kathedraal uit begin 18de eeuw bewaard, zo doet men geloven, het hoofd van de brave Sint Blasius die leefde in de 3de eeuw. In de kerk houdt hij een houten maquette van de stad in de hand. Ben je hier op 2 en 3 februari, dan zal je getuige zijn van een processie waar de patroonheilige alle aandacht krijgt en tal van evenementen plaatsvinden.
Stradun, waar iedereen loopt
Tussen de twee stadspoorten loopt de Stradun, een winkelstraat tegenwoordig maar vroeger vóór de aardbeving van 1667 wemelde het hier van fraaie paleizen. Het kan hier nogal druk zijn zowel overdag als 's avonds want dan willen ze met velen over de gepolijste steentjes lopen die met de weerkaatsing van de straatlantaarns een betoverende blik bieden.
Kerkenpracht
Twee kerken moet je toch minstens gezien hebben. Dominikanski Samostan dateert uit de 15de eeuw en staat nabij de Plocepoort. De kloostergang is er heel erg mooi en het museum bevat onder meer werk van Titiaan. Bij de Pilepoort bevindt zich de Franjevacki Samostan. Deze kloostergang is uit de 14de eeuw en is een pareltje. In dit franciscanenklooster zit een stokoude apotheek, uit de 14de eeuw, en die nog steeds in gebruik is.
Muziekfestival
Dubrovnik is een festivalstad, een ideaal decor voor openluchtvoorstellingen. Het eerste festival zou plaats gevonden hebben in 1935. Het zomerfestival loopt elk jaar van 10 juli tot 25 augustus.