De Slag om Verdun
In de loop van de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog slaagen de Duitsers er niet in om Verdun in te nemen. Deze stad was immers zeer goed beschermd door de Maas en een grote citadel. Toch was het niet eenvoudig voor de Fransen om deze frontlijn te behouden. De bevoorrading kon alleen verlopen via een spoorlijn die voortdurend onder Duits kanonvuur lag en over een slechte weg die men nu de 'Voie Sacrée' noemt. De weg via de Maas was immers afgesneden door de Duitse bezetting in Saint-Mihiel. Bovendien waren de natuurlijke hindernissen zoals de bossen en de Maas niet alleen een probleem voor de Duitsers maar ook voor de Fransen. In 1916 was de oorlog tot stilstand gekomen en vreesden de Duitsers een offensief van de geallieerden. Dus besloten ze zelf het initiatief te nemen om het moraal van hun troepen te doen beteren, hun almacht te tonen aan de ganse wereld en een offensief van de geallieerden te voorkomen.
Op 21 februari 1916 om 7u30 startten de Duitsers het offensief, onder leiding van de Duitse kroonprins, zoon van de Duitse keizer. Met meer dan 1000 kanonnen bestookten ze de Franse frontlijn. Een paar dagen later hadden de Duitsers reeds het Fort van Douaumont ingenomen. Begin juni viel ook het fort van Vaux. Op 23 juni zetten de Duitsers een aanval in op Verdun. Eerst werd het dorp Fleury onder de voet gelopen maar toen ze Verdun naderden begonnen de geallieerden met het offensief in de Somme. Alle Duitse reserves werden naar de Somme gestuurd en de aanval op Verdun werd gestopt. Verdun zou nooit in Duitse handen vallen.
Mémorial de Verdun
Een museum, verdeeld over drie verdiepingen, waarin je alles te weten komt over de Slag om Verdun. Veel beeldmateriaal, foto's, objecten, ... Verhalen hoe het er aan toeging achter het front met inzicht hoe gewonden werden verzorgd enz. Een aanrader om te bezoeken. Website: www.memorial-verdun.fr
Ossuaire de Douaumont
In het Ossuaire de Douaumont liggen stoffelijke resten van 130 000 soldaten, onbekenden van Franse en Duitse nationaliteit. In nissen bevinden zich sarcofagen. 15000 kruisjes herinneren aan Franse soldaten. Er bevindt zich op deze site ook een kapel, een museum en een uitkijktoren. Meer info op www.verdun-douaumont.com
Zwaar dodentol en gekwetsten
De Slag om Verdun zou één van de bloedigste veldslagen worden van de Eerste Wereldoorlog die 300 dagen zou duren. De dodentol bedroeg meer dan 300.000 soldaten en ongeveer evenveel gekwetsten. Op 15 december 1916 viel het offensief stil maar het zou tot het einde van deze wereldoorlog duren vooraleer het verloren gebied terug aan de Fransen toekwam. De slagvelden aan de rechteroever zijn de meest bevochten geweest. Wij maken een korte autorondrit in deze zone, die beter bekend als de "rode zone" of 'La zone rouge'.
La zone rouge
Vanaf Verdun volg je de richting van Stenay (D964) tot in Bar-sur-Meuse waar je de D913 neemt. Deze route blijf je volgen en je komt achtereenvolgens voorbij de hierna volgende stopplaatsen. De kaart maakt je duidelijk waar je van richting moet veranderen, omdat het fort van Douaumont en van Vaux niet langs deze route liggen maar wel op doodlopende wegen. Er zijn voldoende wegwijzers aanwezig om je naar de juiste locatie te brengen.