Bloemenweelde
Omwille van het milde klimaat én het regenwater in de winter én de irrigatie via de levada’s zal je op Madeira een heel gevarieerde vegetatie vinden. Het mooie eraan is dat zowat in elk jaargetijde wel een paar bloemen en planten gedijen. Veel van de tropische rijkdom aan bloemen werden overigens geïmporteerd door rijke families (vooral Britten) die zich vestigden op hun quinta’s (landgoed) en hiermee hun tuinen wilden opsmukken.
Er groeit héél veel op Madeira. Tropische als subtropische, Europees ingevoerde planten en bloemen. Héél speciaal is de aanwezigheid van de Paradijsvogelbloem (strelitzia). Deze werd vanuit Zuid-Afrika geïmporteerd. Je ziet de exotische bloem bijna in elke tuin en wordt gekweekt voor export. Je herkent er vast en zeker een vogelkop in.
Eucalyptus en laurier
Ander typisch voorkomende natuurverschijnsel zijn de eucalyptus- en laurierbossen. Laurierbossen zijn intussen al flink in aantal geminderd. Ooit was bijna gans Madeira begroeid met laurierbomen. Ze zijn er nog vooral in valleien in het noordelijke en noordwestelijke deel van Madeira. Sinds 1999 zijn ze door Unesco beschermd als Werelderfgoed. Het is niet alleen de laurierboom maar ook de aanwezigheid van varens en mossen die het bos zo uniek maken.
Tenslotte, wat wordt er zoal verbouwd? Bananen, suikerriet, zoete aardappels, papaya, mango, dat zijn de belangrijkste gewassen en vruchten.
Santana
Santana is ook een van die toeristische trekpleisters. Het stadje ligt aan de andere kant van het eiland en wordt bezocht voor de typische driehoekige huizen, met een rieten dak tot op de grond. Een aantal van deze huizen kan je ook bezoeken.
Twee Madeira's?
Madeira is ontstaan door de opwaartse kracht van West-Afrikaanse tektonische platen. Zo kwam het eiland boven het water uit eigenlijk. Erosie, wind en natuurkrachten boetseerden daarna het eiland tot wat je vandaag ziet.
Er is een merkbaar verschil tussen noord en zuid en je zou kunnen stellen dat het bergmassief die van oost naar west centraal over het eiland loopt als een scheidingslijn de twee Madeira’s verdeelt. Afdalend naar de kust zowel naar noord als zuid vanaf het bergmassief kan je zien dat de noordkust iets ruiger is, ook groener van uitzicht, want hier valt er meer regen dan in het zuiden.
Ook het oosten en het westen hebben twee ‘gezichten’. Oostwaarts hebben de rotsen er een grilligere vorm, zijn de valleien er dieper uitgesneden en vind je er de hoogste bergtoppen: Pico Ruivo (1862m), Pico das Torres (1851m) en Pico do Ariero (1818m). Aan de westzijde is er de kale hoogvlakte van Paùl da Serra die belangrijk is als ‘waterregelaar’. Tussen enkele zeldzame kustvlaktes is het er in het westen een paternoster van scherpe en hoge kliffen en diepe rivierdalen. Langs deze zijde zal je ook de meeste landbouw aantreffen al moet je niks voorstellen zoals percelen van bij ons. Hier dwingt de natuur tot het bewerken van landbouwpercelen in terrasvorm.
Maderawijnen
Je kent de Madera wijn? En je proefde die reeds? We willen geen spelbederver zijn, maar een madera wijn hoort eigenlijk gedronken te worden vóór of ná het eten, niet tijdens. Portugese kolonisten zullen de eerste wijnstokken wel aangeplant hebben. De typische smaak van de maderawijn kwam eerder toevallig tot stand. Oorspronkelijk had de wijn een licht zurige toets. Het was tijdens de overvaarten tussen de Portugese koloniën dat de maderawijn werd meegevoerd. De hitte waaraan de vaten werden blootgesteld zou een dusdanige invloed hebben dat de smaak onder het proces van lichte karamelisatie een wat zoetere smaak verkreeg.
Hoe herken je een échte maderawijn? Op een échte fles maderawijn zit het zegel van het Instituto do Vinho da Madeira
Poncha en bica
Je vindt het in élk cafeetje. Het hoort tot de cultuur. Een bica is een espresso koffie maar een ‘garoto’ of een galão kan je ook bestellen als je een koffievariant wil.
Een mengsel van citroen- of limoensap, honing en suikerrietmelasse, Dat is een poncha. Je vindt de flessen in elke supermarkt en bar. Het is méér dan een opkikkertje want het alcoholpercentage bedraagt zo’n 25 procent. Soms worden er vruchtensappen aan toegevoegd.
Veilige tips
Madeira leent zich uitstekend voor natuurwandelingen. Ga niet onvoorbereid op stap. Wat je ook in deze reisgids leest of via andere informatiebronnen, vergewis je steeds ter plaatse bij de lokale bevolking, toeristische informatiekantoren of hotel over de huidige toestand. Een wandelpad dat aangegeven staat als veilig kan na een stevige regenbui snel veranderen.
Bergwandelschoenen uiteraard, en een wandelstok kan erg nuttig zijn. Laat je hoteleigenaar ook best weten welke wandeling je van plan bent te doen. Je gsm laat je dus beter niet achter in je hotelkamer.