Hier zal je graftombes ontdekken van belangrijke personen uit de Nederlandse geschiedenis met o.a. Anna van Egmond, René de Chalon, Engelbert I van Nassau, Johanna van Polanen, ... Ook de koorbanken, een doopvont, muurschilderingen behoren tot het religieuze rijke erfgoed.
Nassaustad
Het Kasteel van Breda bevat een 150-jaar lange geschiedenis van het Oranje-Nassau geslacht. Het verhaal begint met Graaf Engelbrecht I van Nassau die huwt met Johanna van Polanen. Maar ook Willem van Oranje of Willem de Zwijger woonde hier. Bezoek van het kasteel kan wel enkel met een gegidste rondleiding. In de Grote Kerk liggen negen Nassau's begraven. Op Tweede Pinksterdag is er nog steeds de Nassaudag in Breda, dan viert gans de stad feest met een jaarmarkt, een riddertornooi, enz.
Breda is niet enkel de Nassaustad maar werd tevens uitgeroepen tot 'Beste binnenstad van Nederland 2017-2019', een titel die de stad met trots draagt.
Kunst en erfgoed
Het Stedelijk Museum brengt het verhaal van de stad in woord en beeld met ook kunst, religieuze voorwerpen. De Waalse kerk, het Begijnhof en museum, ... ze tonen het religieuze erfgoed van de stad Breda.
Erfgoed van een ander vaatje is de in ere herstelde stadsbrouwerij de Beyerd. Sinds 2004 vloeien er opnieuw lokaal gebrouwen biertjes uit de tapkranen. Daarmee was men reeds begonnen in 1628, maar na een bijna stilte werd de draad terug opgenomen.