Saksen: bezienswaardigheden van Leipzig

Ontdek de muzieksgeschiedenis van Leipzig en de sporen van Oost-Duits verleden

Leipzig is kleiner en compacter dan Dresden en kan dan ook gemakkelijker te voet bezocht worden. Het aantal monumenten ligt lager dan in de Saksische hoofdstad. Een bezoek kan daardoor ook wat meer relax aangepakt worden. Cultuur is eveneens belangrijk in Leipzig, maar die is hier meer toegespitst op de muzikale traditie.  Lees meer

  •  
  • Ontdek Leipzig als dé muziekstad
  • Zoek de sporen van Bach en Mendelssohn
  • Bewonder de monumentale gebouwen
  • Ontdek herinneringen aan vreedzame revolutie 
  • Shoppen in Leipzig is een waar genot
Ontdek hotelpromoties

Stad van muziek

Misschien kom je wel met de trein vanuit Dresden, zo kun je meteen kennis maken met het enorme centrale station, naar men zegt het belangrijkste eindstation van Europa, met maar liefst 26 perrons. De fraaie Thomaskirche, oorspronkelijk uit de 13de eeuw maar nadien flink verbouwd in gotische stijl, dankt een deel van haar faam aan “Die Thomaner” (ook “Thomanerchor”). Dit knapenkoor, opgericht in de 13de eeuw, kende in de loop der eeuwen wel enkele up and downs, maar toch vooral hoogtepunten, zoals bijvoorbeeld de periode van meer dan een kwarteeuw dat Johann Sebastian Bach eerst koormeester en later dirigent was. Overigens ligt Bach in deze kerk begraven en staat zijn standbeeld ervoor. Evenmin te verwonderen dus dat er tegenover de kerk een Bach-museum is. “Die Thomaner” zijn te beluisteren iedere vrijdagavond (18 u) en zaterdagnamiddag (15 u), behalve tijdens de schoolvakanties en wanneer het koor op concertreis is. 

Elders in de stad kan je het huis bezoeken waar Felix Mendelssohn woonde en stierf. Tijdens zijn leven was hij gedurende tien jaar orkestleider van het Gewandhaus. Hij deed daarbij zijn best om vergeten te componisten te laten herleven via hun muziek, onder hen ook Bach … Iedere zondag om 11 u zijn er concerten in het “Musiksalon” van het “Mendelssohn Haus”. In het “Neues Gewandhaus” zijn er regelmatig optredens van het befaamde symfonieorkest met bijna dezelfde naam, het “Gewandhausorchester”, dat al méér dan 225 jaar bestaat. Heb je het meer voor hedendaagse muziek, dan kun je terecht in de “Arena Leipzig”, waar er zowel optredens zijn van grootmeester Bob Dylan als van de eeuwige mijnheer “Du”, Peter Maffay.

In Leipzig werd geschiedenis geschreven

Het vroegere stadhuis, het “Altes Rathaus” uit het midden van de 16de eeuw, wordt vaak genoemd als een van de mooiste renaissancegebouwen in Duitsland. In dit gebouw op de Markt met zijn prachtige ceremoniezaal is het “Stadtgeschichtliches Museum” ondergebracht. Het voornaamste pronkstuk daar is het, naar men aanneemt, enige authentieke portret van Johann Sebastian Bach. Buiten wacht een andere belangrijke figuur: Wolfgang von Goethe. Hij staat er met zijn gezicht gericht naar “Auerbachs Keller”, een plaats waar hij graag kwam en veel inspiratie opdeed.

Gebouwen met verhalen

Leipzig en meer in het bijzonder de “Nikolaikirche” speelde een belangrijke rol in de geweldloze revolutie die het einde betekende van het communistische regime in het voormalige Oost-Duitsland. Vanaf 1981 werd hier dagelijks gebeden voor de vrede. Geleidelijk aan werd de kerk een toevluchtsoord voor mensen die hun stem niet konden of mochten laten horen. Toen op 9 oktober 1989 zowat tweeduizend mensen de kerk verlieten werden ze buiten opgewacht door tienduizenden anderen met kaarsen. Toen de politie en het leger de vastberaden massa zagen trokken zij zich terug. Nauwelijks een maand later zou in Berlijn de gehate Muur vallen. In het “Zeitgeschichtliches Forum” wordt een beeld opgehangen van het dagdagelijkse leven in het vroegere Oost-Duitsland. 

Een andere belangrijke locatie die naar de vreedzame revolutie van 1989 verwijst is het “Museum der Runden Ecke”, dat ondergebracht is de vroegere kantoren van de Stasi (geheime politie). In december 1989 bestormden de burgers dit gebouw om te beletten dat de agenten van de Stasi hun vele geheime dossiers zouden vernietigen. Er loopt nu een tentoonstelling over de obsessie van de communistische machthebbers om de mensen overal in de gaten te houden.

In het zuidoosten van de stad kan je tegelijkertijd het “Völkerslachtdenkmal” en een orthodoxe kerk bezoeken. Het indrukwekkende monument gedenkt de slachtoffers van de Volkerenslag in 1813, waarbij legers uit Oostenrijk, Pruisen en Rusland samen Napoleon versloegen. Het bestaat uit een enorme granieten crypte met daarboven een 68 m hoge koepel. Op het uitzichtplatform, op een hoogte van 91 meter, heb je een weids uitzicht over Leipzig. De nabije “Russische Kirche” werd gebouwd ter nagedachtenis van de 22.000 Russische slachtoffers van deze bloedige veldslag, waaraan in het totaal een half miljoen soldaten deelnamen. Aan de buitenzijde valt de orthodoxe kerk vooral op door haar 55 m hoge toren, binnen kun je vooral het prachtige interieur bewonderen

Shopping in passages

Leipzig telt enkele fraaie winkelpassages waar je gemakkelijk je tijd en je geld kan spenderen. De meest bekende is de “Mädler Passage”, maar er zijn ook nog het “Specks Hof” en de meer recente “Petersbogen” en “Promenaden Hauptbahnhof”. Iedere dinsdag en vrijdag gaat er in de omgeving van de Sälzgasschen een “Bauernmarkt” door. Tussen de shops en kramen vind je altijd wel ergens een aangename eetgelegenheid waar Saksische specialiteiten geserveerd worden. Enkele daarvan staan vermeld onder Dresden.

Reviews en beoordelingen Leipzig

Heb je zelf tips of opmerkingen over Leipzig? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info