Rondreis op Sardinië, weelde aan schoonheden

Sardinië heeft alles om de toerist te behagen

Wie er al eens was, beaamt het. Sardinië is écht wel de moeite om er eens met vakantie te gaan. Logisch want alles is voorhanden: overal kust uiteraard, prachtige stranden, vele schitterende kleine baaien, zeewater dat soms anders kleurt dan een paar kilometer verder. Warme zomers, zachte winters. Maar Sardinië is ook qua cultuur niet mis want toch een aantal bezienswaardige steden, stadjes en dorpen, prehistorische sites, unieke natuurwonderen als 'dierenrotsen' en prachtige grotten, een paar bergmassiefjes. En wil je even weg van het eiland, dan neem je een bootje naar een buureilandje. Ook mooi om te ontdekken. Lees meer

 Een indrukwekkende uitgebreide verzameling aan natuur, cultuur en stranden, soms té mooi om waar te zijn, dat is Sardinië.  
  • Ontdek álle schoonheden van het eiland Sardinië
  • Schitterende kusten, veelkleurig zeewater, kleine baaien, ...
  • Bezoek aan de hoofdstad Cagliari met stadswandeling
  • Ontdek de mooiste cultuurschatten en ongerepte gebiedjes
  • Verken óók de talrijke buureilandjes 
  • Download nu al de gratis reisgids

Gratis reisgids Sardinië?

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Zacht en warm

Sardinië kent het geluk te kunnen genieten van een best aangenaam klimaat. De winters zijn er relatief zacht (gemiddeld niet onder de 10°) en de zomers zijn er aangenaam warm (tussen 23° en 26° gemiddelde temperaturen). Wind? Dat is ook vanzelfsprekend want het is een eiland en het is een mistral die er soms fel kan doorblazen. 

Ligging

Misschien toch even opfrissen waar Sardinië nu precies ligt? Het eiland ligt in de Middellandse Zee met het eiland Corsica ten noorden als buur en Italië aan de oostzijde. Zuidelijk ligt Tunesië als dichtste land. Na Sicilië (ten zuidoosten) is Sardinië het tweede grootste eiland in het Middellandse Zeegebied, iets meer dan 24. 000 km².

Welke schoonheden?

Natuurlijke paradijsjes

Ga waar ook de natuur in op Sardinië en je zal wellicht dikwijls zeggen: "'waaw, wat is me dat hier". Vele schitterende kleine baaien, prachtige kliffen, een paar buureilandjes, al of niet bewoonbaar en ook nog eens beschikkend over een aantal bergtoppen met de 1800 meter van Punta Marmora als hoogste piek. Wil je een typebeeld van Sardinië? Bekijk de coverfoto van de gratis reisgids. Dat is zomaar een foto in Villasimius. De kleuren, de zee, de groene heuvel, het zandstrand, ... en soms een paar mensen die ook deze parel van Sardinië nog vóór ons ontdekten. 

Cagliari

Cagliari is de hoofdstad in het diepe zuiden van het eiland. Voorzie gerust een halve dag om Cagliari te ontdekken. Het bezorgt je een leuk 'cosy' gevoel om er in de stadskern rond te slenteren. Onderweg kom je langs genoeg bezienswaardigheden om die halve dag mooi te vullen: een prachtige grote botanische tuin, een kathedraal, een amfitheater, het archeologisch museum, kunstmusea, andere opmerkelijke kerken, paleizen links en rechts, de Olifantentoren (je hebt er een superieur uitzicht op de stad en de zee). De mooie pleinen, de vele uitnodigende terrasjes, hadden we die bijna vergeten vermelden.

Oude schoonheden

Oude schoonheden van Sardinië vind je bijvoorbeeld in de vroegere Romeinse stad Nora, nu één van de meest bezochte historische sites op het eiland. Op Sardinië liggen meer dan 7000 Nuraghi sites. Dit zijn nederzettingen van vele eeuwen voor Christus met soms mysterieuze bouwwerken of wat ervan overblijft.

Zeker wie erg geïnteresseerd is in archeologie, zal reeds gehoord of gelezen hebben van Tharros, één van de toppers onder de archeologische sites van het Middellandse Zeegebied. Een geschiedenis van 2000 jaar oud ligt er 'open' en nog steeds is men bezig met opgravingen. Nuraghe Palmavera is nog zo'n Nuraghische nederzetting. Méér oude schoonheden vind je in de reisgids Sardinië.  

Wat een beauty kustlijn

Het is moeilijk om uit de kustlijn dé plek te kiezen waar je eens je strandlaken zou moeten neerleggen, gewoon omdat het er zovéél zijn. En ze zijn allemaal mooi om er op het strand te gaan liggen. Al heeft de ene plek wel een extraatje met een baaitje, een decor van een groene heuvel, een jachthaventje, een paar rotsblokjes in het water of wondemooie kliffen en kloven.Toch een poging met het risico om té selectief te zijn. Spiaggia delle Dune (zuiden) is een droom van een zandstrand (wit zand, hoge duinen, blauwe zee)  Voor luxetoerisme moet je aan de Costa Smeralda in het noorden je badlaken spreiden. Dit is de speeltuin voor mensen met veel poen. Mocht je er zijn, dan heb je veel kans om royals, oligarchen, bekende VIP's en andere beroemdheden te ontmoeten. De jachthaven ligt vol met luxueuze 'bootjes'. 

Eilandjes als buren

Het is zelf een eiland en dan wordt het nog eens omringd door een paar eilandjes, al of niet bewoonbaar. Die troef heeft Sardinië ook nog eens. Plus, hoe heerlijk is het niet om de oversteek te maken met dat bootje dat je er brengt. Sant'Antioco is het vierde grootste eiland van Italië. Het ligt ten zuidoosten van Sardinië en heeft  tal van prehistorische en andere bezienswaardigheden in de stadjes Calasetta en de stad Sant'Antioco zelf. St. Pietro is een eilandje dat je met de veerboot vanuit Calasetta kan bereiken. Carloforte is er een vissersplaatsje en er liggen een paar mooie stranden.

Het schiereiland Sinis bevat stranden die veel en graag bezocht worden. Niet alleen zand immers maar ook zandkliffen van wel 10 meter hoog en een ideale surfplek of om te snorkelen en aan diepzeeduiken te doen. Asinara mag je niet missen want heerlijke stranden, baaien, wandelpaden, ... Caprera is erg in trek bij wandelaars. Grotendeels is het eilandje beschermd natuurreservaat. Combineer de wandeling met een bezoek aan het Garibaldi Museum. Deze bekende politicus is hier op Caprera komen wonen en overleed er ook.  

Andere bezienswaardige steden, stadjes, curiositeiten

Na Cagliari is Sassari de belangrijkste stad op het eiland. Niet direct aan de zee, maar voor één keer is dat niet erg. Ook hier middeleeuwse straatjes, kerken, diverse musea.  Nuoro ligt in het binnenland. Het landschap is er bergachtig. Veel mooie geschiedenis is er te zien in het centrum door middel van architectuur, musea, de kathedraal, de mooie huizen op de pleinen. 

In Oristano voel je echt de charme ogenblikkelijk. Gezellige pleintjes, mooie paleizen, historische bezienswaardigheden (torens, stadsmuur, ...), een mooie kathedraal. Bosa, aan de Temo rivierheeft een beneden- en bovenstad met middeleeuwse straatjes, een kasteel dat waakt over het stadje. Alghero wordt één van de mooiste stadjes met een middeleeuws uitzicht genoemd. 

Iets heel speciaal is de Grotta di Nettuno in het noordwesten van het eiland op de kaap Capo Caccia. Bezoek het grottencomplex van Grotta di Nettuno via 600 treden (op eigen tempo) of per boot, eerst rond de kaap met uitzicht op de kliffen en rotsen om daarna de wonderen van de grotten binnenin te zien met de stalactieten, stalagmieten, een zoutmeer, hoge zuilen en zowaar witte zandstranden. Maar je kan nog tal van andere grotten in deze omgeving ontdekken. We pikken er eentje uit, de Grotta del Bue Marino, een zeegrot waar zout zeewater samenvloeit met zoet water en dat zorgt voor wonderbaarlijke effecten.

Op een boogscheut van het historische stadje Castelsardo (kasteel, kerken, musea) zie je een olifant. Niet echt het dier uiteraard, maar de rotsformatie Roccia dell'Elefante kon geen betere naam krijgen. Een andere diersoort kan je bewonderen op de Roccia dell'Orso (Rots van de Beer).

De Monte Ortobene is een bergmassief niet ver van de stad Nuoro. Je ontdekt er rotsen in allerlei vormen, dichte wouden, bebloemde weiden.

Weet dat er nog heel veel andere stadjes een bezoek waard zijn. Je ontdekt ze allemaal in onze reisgids Sardinië.          

Italië?

En is het nu een eigen bestuurd eiland of hoort het bij Italië? Van een koninkrijk is het uitgegroeid tot een autonome regio van de Italiaanse Republiek (sinds 1948). 

Binnenland-kust

In de tijden van onlusten en aanvallen, met nadrukkelijk de periode middeleeuwen tot bij het begin van de 19de eeuw, was de kust van Sardinië heel dunbevolkt. Niet moeilijk om te begrijpen want wie er woonde, werd het eerst aangevallen vanop zee. Zodoende waren toen de bevolkingsaantallen het grootst in de steden van het binnenland. Sinds de intrede van het toerisme (vanaf de jaren 60 vorige eeuw) is dat feit volledig omgekeerd: drukbevolkte kustplaatsen en minder bewoners in het achter- en binnenland. Dat geldt zeker tijdens het hoogseizoen. Het zorgt ervoor dat het kusttoerisme een gewichtige economische levensader is.  

Reviews en beoordelingen vakantie Sardinië

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sardinië? Plaats je beoordeling

Ine 7 november 2023

zeer uitgebreide informatie, duidelijk met een zeer goede uitleg. Veel gebruikt en zeer nuttig.

André Pauwels 7 november 2023

Routebeschrijvingen niet altijd duidelijk.

Godelieve Roels 6 juli 2021

Wij gaan graag op cruise en vinden het fijn om een reisgids van jullie te hebben. Daar vinden we interessante zaken in, zonder te veel uit te wijden. Daarenboven vinden we de stadswandelingen steeds super om te doen, langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Peter van Dalen 21 januari 2020

Het was moeilijk kiezen; sardinië of Murcia rondreis. Dus ik vond het een heel aantrekkelijk voorstel!

Aurèle 20 januari 2020

Heel interessant! Excellent! Wordt in de nabije toekomst gebruikt.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info