Via trappen kan je achter het altaar naar een verdiep waar een beeld van de Madonna de la Almudena wordt vereerd. Bezoek ook de crypte. Honderden kapitelen, graftombes van 19de-eeuwse families. In een nis in een zijkapel vind je een reliek van paus Johannes Paulus II, die de kerk inwijdde. Ga ook eens de Capilla del Santisimo eens binnen. Er staat wel een bordje dat toeristen er niet toegelaten zijn. Je mag er enkel binnen om te bidden, dus …Ze is zeker de moeite, de gewijde stilte, de mozaïeken op de muren, … ongezien. De kathedraal is niet gratis, maar in 2015 betaalde je maar 1€.
Nog meer kerkelijke schoonheid in de buurt van de kathedraal
Catedral Castrense de las Fuerzas Armadas
Ook op deze plaats heeft ooit een cisterciënzerklooster gestaan. Pas in 1972 werd dit gesloopt. Eind 17de eeuw begon men met de bouw van de kerk naar de plannen van Juan Gomez Mora en de werken waren een halve eeuw later klaar. Het klinkt raar maar de kerk werd aangekocht door het Spaanse ministerie van Defensie, vandaar ook soms de benaming ‘Kathedraal van de Strijdkrachten’. De granieten gevel oogt misschien wat gewoontjes, beetje sober maar ga eens binnen kijken. Deze kerk is nauwelijks bekend, ten onrechte. De weelderige barok van het interieur is misschien wel het mooiste wat van deze bouwstijl te zien is in Madrid. De koepel, het gevoel van licht en ruimte, de fresco’s, ook de schilderijen (Luca Giordano, Ferro, …) zijn een streling voor het oog. Gratis toegang.
Iglesia de San Nicolás de los Servitas
Reeds in documenten uit 1202 is er melding van deze kerk. Het is daarom de oudste kerk van Madrid die moet gebouwd zijn, gezien de mudejarstijl ergens in de 12de eeuw. Ga er ook eens binnen, niet groot en groots maar wel stemmig. Gratis toegang.