Ontelbare musea Amsterdam

Amsterdamse musea rond talloze thema's: van fotografie en zoölogie tot Rembrandt en Van Loon

Naast de drie wereldvermaarde kunstmusea in het Museumkwartier, beschikt Amsterdam ook nog over zoveel andere vooraanstaande musea met een brede waaier aan thema's. We dragen je in onze gratis reisgids graag nog enkele mooie musea aan, om tijdens je citytrip Amsterdam als bezienswaardigheid te ontdekken, zoals bijvoorbeeld het Hermitage, Fotografiemuseum Foam, Het Rembrandthuis of het Joods Historisch Museum.

Heb je de grote trekpleisters zoals het Rijksmuseum en Van Gogh Museum al afgevinkt? Dan nog blijven er heel wat boeiende musea over!
  • Amsterdam 3 dagen alle promoties incl. ontbijtbuffet

    Amsterdam 3 dagen, optie Thlays

    Promoties van 3 dagen Amsterdam inclusief ontbijtbuffet, hotels 3*. Ook Thalys, excursies en tickets kunnen in één proces extra gereserveerd worden.
    va. € 185 - Boek nu
  • Bekijk cultuurschatten in Hermitage
  • Werp een blik op fotografie in Foam
  • Breng een bezoek aan het Rembrandthuis
  • Bezoek Artis, veel meer dan alleen een zoo
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Hermitage 

De Hermitage van Amsterdam is een dependance van het beroemde Staatsmuseum Hermitage in Sint-Petersburg. Het musuem is gehuisvest in het 19e eeuwse Verpleeghuis Amstelhof, gelegen aan de Amstel tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht. In 2009 heropende het museum in dit monumentaal klassiek gebouw, dat in z'n oude glorie werd hersteld. Tijdens de renovatie werd de Hermitage binnenin getransformeerd tot een modern museum en het kreeg het een eigen ingang aan de Amstel. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat je dit museum ook per boot kan bereiken; aanleggen kan aan de privé-aanlegsteiger aan de hoofdingang, of via de aanlegsteiger voor groepen, gelegen aan de Nieuwe Keizersgracht.

De tentoonstellingen in de Hermitage wisselen. Op die manier wordt het werelderfgoed, dat in de loop van de eeuwen door tsaren en tsarina's werd vergaard, ook eens buiten Rusland toegankelijk voor publiek. In de indrukwekkende kunstcollectie van één van 's werelds belangrijkste musea, bevinden zich onder meer schitterende Rembrandts, Da Vinci's en Matisses, klassieke cameeën en keizerlijk porselein. Op de website van de Hermitage kan je zien welke tentoonstellingen nu toegankelijk zijn: www.hermitage.nl

Foam - Fotografiemuseum

In het Foam, wat staat voor 'Fotografiemuseum Amsterdam', zie je wisselende tentoonstellingen met allerlei soorten foto's, van kunst- tot modefoto's. Het zal je opvallen dat hier veel jonge mensen actief zijn. Foam biedt jonge fotografen immers een platform en een expositieruimte.

Ook het gebouw zelf loont de moeite om te bezoeken. De expositieruimten zijn ondergebracht in drie panden, die op een moderne manier met elkaar zijn verbonden. Meer informatie over Foam vind je op www.foam.org

Museum Van Loon

Aan de Keizersgracht ligt het Museum Van Loon, gehuisvest in het woonhuis van de gelijknamige Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Je vindt er een fraaie collectie kunstwerken in combinatie met een mooi bewaard interieur, als ook het zilverwerk en porseleingoed van de familie Van Loon. Het interieur van het museum roept de sfeer op van de rijkdom die Amsterdam in de 17e eeuw te beurt viel.

Willem van Loon was de mede-oprichter van de Vereenigde Oostindische Compagnie in 1602, toentertijd nog "Generale Vereenichde Geoctroyeerde Compagnie" genoemd. De VOC was één van de belangrijkste handelsondernemingen in particuliere handen en had een monopolie op de overzeese handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het gebied ten oosten van Kaap De Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan. Hoe belangrijk de VOC is geweest, is bijvoorbeeld te merken aan het feit dat de UNESCO de archieven van de VOC in 2003 op haar Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Volgens UNESCO is het de meest uitgebreide en meest complete bron van de vroeg moderne wereldgeschiedenis.

Het huis waarin het Museum Van Loon nu is gevestigd, werd gebouwd in 1672 naar het ontwerp van architect Adriaen Dortsman. De eerste bewoner was Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. Eind de 19e eeuw werd het bewoond door de familie Van Loon. Het huis en het museum is nog steeds in het bezit van de familie, die het nu 7 dagen per week openstelt voor publiek. Ook mooi is de tuin, aangelegd in 17e eeuwse stijl, waar ook Open Tuin Dagen georganiseerd worden. Meer informatie vind je op de website www.museumvanloon.nl.

Willet-Holthuysen Museum

Noem het Willet-Holthuysen Museum maar een buitenbeentje in het museumlandschap van Amsterdam. Je krijgt hier een rondleiding door het uitgaansleven van de 19e eeuw. Het zijn de Willets die je meenemen in de tijd aan de hand van een rijke collectie kunst. Deze levensgenieters waren de laatste bewoners van dit pand.

Er is eveneens een zeer mooie stadstuin aan verbonden. Meer informatie over het Willet-Holthuysen Museum vind je op www.willetholthuysen.nl

Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum wordt wel eens 'het op één na belangrijkste Joodse Museum' genoemd. Het werd ondergebracht in voormalige synagoges en vertelt je alles over de geschiedenis en godsdienst van de joden. Ook thema's zoals het zionisme en de jodenvervolging komen aan bod.

Het Joods Historisch Museum is gehuisvest in de Portugees-Israëlitische Synagoge. Met je entreeticket heb je niet alleen toegang tot deze 17e eeuwse synagoge, maar ook tot het Joods Historisch Museum. Het Joods Historisch Museum is ook een studiecentrum, waar één van de belangrijkste bibliotheken over het jodendom te vinden is.

Op Joodse feestdagen is het Joods Historisch Museum gesloten. Raadpleeg daarom zeker de website als het Joods Historisch Museum een bezienswaardigheid is die je tijdens je citytrip Amsterdam wilt ondernemen. Meer informatie over het Joods Historisch Museum vind je op www.jhm.nl

Museum Het Rembrandthuis

Rembrandt heeft, zoals de naam verraadt, in het Rembrandthuis gewoond en gewerkt, dit bijna 20 jaar lang. Het is dan ook logisch dat het Rembrandthuis een museum is geworden. Hier kan je onder meer naast een beperkt aantal schilderijen ook een grote verzameling etsen zien. 

Het woonhuis en werkatelier zijn in hun oorspronkelijke staat gerenoveerd. Een deel van de collectie van het Rembrandtmuseum is ondergebracht in een recent gebouwd, aangrenzend pand waar zich ook de entree bevindt. Meer informatie over het Rembrandthuis vind je op www.rembrandthuis.nl

Verzetsmuseum

Affiches, gevels, gebruiksvoorwerpen en het gebouw zelf dompelen je in het Verzetsmuseum onmiddellijk onder in de sfeer van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal dat zich in het Verzetsmuseum afspeelt, is dat van het verzet; eerst nog braaf, maar geleidelijk aan steeds agressiever.

Het museum is een bezienswaardigheid voor het hele gezin. Speciaal voor kinderen / jongeren brengt het Verzetsmuseum de WOII in beeld vanuit de blik van kinderen, die toen leefden. Ook leuk is dat je door middel van de brochure 'Vervolging en verzet in Amsterdam. Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog' een 'begeleide' wandeling van het Verzetsmuseum naar het Anne Frank Museum kan doen. Onderweg krijg je veel informatie over gebeurtenissen die zich tijdens de oorlog op de plaatsen langs de route hebben afgespeeld.

Meer informatie over het Verzetsmuseum vind je op www.verzetsmuseum.org 

De Burcht

Als je uit de Artis zoo komt en rechtdoor gaat op de Henri Polaklaan, dan zie je bijna op het einde rechts een zeer groot gebouw, dat nog maar een goede honderd jaar oud is. Dit is de Burcht van Amsterdam.

De Burcht werd gebouwd voor en door de arbeidersbeweging van diamantwerkers ANDB en is nog steeds in gebruik in het kader van de arbeid; nu als centrum voor arbeidsverhoudingen. Het gebouw, dat in 1900 openging, is te bezoeken. Je ziet er nog verschillende sporen uit de vakbondsgeschiedenis en ook het gebouw zelf is echt prachtig. In 2010 werd de Burcht gerenoveerd en zoveel mogelijk naar het oorspronkelijke ontwerp van Berlage teruggebracht. In tal van verschillende decoraties zie je de diamant als motief terugkeren.

Check voor meer informatie de website: www.deburcht.nl

Artis Zoo

De Artis Zoo is de oudste zoo van Nederland (sinds 1838), maar bestaat in feite uit verschillende bezienswaardigheden. De dierentuin Artis Zoo vormt tezamen met het Planetarium, het Geologisch en Zoölogisch Museum, het Aquarium en de Artis Bibliotheek één geheel.

Eén dag zou wel eens te kort kunnen zijn voor een bezoek tijdens je citytrip Amsterdam. Op de website kom je te weten welke activiteiten er georganiseerd worden: www.artis.nl. Leuke tip: print er de dagagenda uit. Loop je de voorgestelde route van die dag, dan haal je echt alles uit een dagje Artis Zoo. Je ziet onder andere hoe de dieren gevoerd worden en je hoort verzorgers aan het woord.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Nog meer musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over Amsterdam: nog zoveel meer musea? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info