Amsterdam: stad van pleinen en parken

Aangenaam vertoeven in parken en op pleinen met prachtige gebouwen en monumenten van Amsterdam

Tijdens je citytrip Amsterdam kan je in tal van pleinen en parken aangenaam vertoeven. Vaak vind je er ook nog prachtige gebouwen en monumenten als extra bezienswaardigheden. Lees meer

Op de Beurs van Berlage staat het opschrift "Beidt uw tyd". Aan de overzijde van de toren staat "Duur uw uur". Hiermee werden beleggers aangemaand om rustig de tijd te nemen en dan hun slag te slaan. 
  • Amsterdam 3 dagen alle promoties incl. ontbijtbuffet

    Amsterdam 3 dagen, optie Thlays

    Promoties van 3 dagen Amsterdam inclusief ontbijtbuffet, hotels 3*. Ook Thalys, excursies en tickets kunnen in één proces extra gereserveerd worden.
    va. € 185 - Boek nu
  • Vertoef op beroemde pleinen en parken
  • Bezoek de Beurs van Berlage
  • Loop langs de bloemenpontons
  • Geniet van het bruisende Leidseplein
  • Bezoek het graf van Rembrandt in de Westerkerk
  • Bezichtig het homomonument
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Beurs van Berlage

Het Beursplein, tussen het Damrak en de Beursstraat, werd op het eind van de 19e eeuw aangelegd. In 1898 werd de bouw van de Beurs van Berlage, één van de meest markante gebouwen die op dit plein te zien zijn, aangevat. Het Beursgebouw werd ontworpen door Hendrik Petrus Berlage en moest de oude beurs van Zocher vervangen. De werken werden in 1903 beëindigd en de Beurs van Berlage bood onderdak aan niet minder dan 4 beurzen, met elk een aparte ingang: de goederenbeurs, de schippersbeurs, de graanbeurs en de effectenbeurs. Berlage ontwierp ook nog 2 fonteinen en 6 gaslantaarns, die in 1930 op het Beursplein geplaatst werden en nu op de Monumentenlijst staan.

Sedert eind de vorige eeuw is de Beurs van Berlage niet meer in gebruik als beursgebouw. De Amsterdamse beurs is nu een evenementenhal met kantoren. Zowel tijdelijke tentoonstellingen als optredens staan hier op het affiche. De Beurs van Berlage is niet te bezoeken, behalve bij georganiseerde rondleidingen. De toren van de Beurs van Berlage is elke zaterdag open van 11 uur tot 16 uur. Je hebt dan met een reisgids toegang via het Berlage Café. Meer informatie over de Beurs van Berlage vind je op www.beursvanberlage.nl

Voormalige boekhandel Allert de Lange

Eén van de winkels op het Damrak (huisnr. 62) heeft een hoge gevel met boven de vensters van de eerste verdieping het oude opschrift 'Librairie - Buchhandlung - Bookseller'. Dit is de voormalige boekhandel van Allert de Lange. Hij vestigde zich er in 1880 en kon het, dankzij zijn huwelijk met Rijkje Middelhoven, dochter van een vermogend houthandelaar, in 1885 veroorloven het pand te kopen. Hij was uitgever van succesvolle boeken en daardoor heel bekend in zijn tijd. Op de gevel zie je beelden en een 'uil' die verwijzen naar zijn activiteiten.

Uitgeverij en boekhandel Allert de Lange verwierf grote bekendheid vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Op initiatief van Hilda van Praag-Sanders werd de 'Verlag Allert de Lange' opgericht, een Duitstalige uitgeverij, waar de werken van bekende Duitstalige auteurs zoals Bertolt Brecht, Max Brod, Ödön von Horvath, Joseph Roth, Felix Salten, Arnold en Stefan Zweig... werden uitgegeven. Tussen 1933 en 1945 werd het één van de belangrijkste uitgeverijen van de 'Duitse Emigrantenliteratuur' of 'Duitse Exilliteratuur'; werken van Duitse schrijvers die na de machtsovername van Hitler in 1933 gedwongen moesten uitwijken naar andere landen om te kunnen blijven publiceren. In 1940 moest het bedrijf Allert de Lange op last van de Duitse bezetter de activiteiten staken en werd de voorraad boeken door de nazi's in beslag genomen. Het archief, dat niet alleen uit de uitgaven zelf bestaat maar ook uit de uitvoerige correspondentie eromheen, is uiteindelijk in 1991 naar Amsterdam teruggekeerd en is nu ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Westerkerk

Loop je tijdens je citytrip Amsterdam langs de Prinsengracht, dan is de 17e eeuwse Westerkerk een niet te missen bezienswaardigheid. Deze prachtige kerk in renaissancestijl werd ontworpen door Hendrick de Keyser en gebouwd onder leiding van diens zoon, Pieter de Keyser. De Westertoren steekt boven alle gebouwen uit en kan je gemakkelijk herkennen door de keizerskroon op de toren, die werd aangebracht ter ere van Maximiliaan van Oostenrijk. In deze protestantse kerk ligt Rembrandt begraven, maar de precieze locatie van zijn graf is kwijt. De enige getuige is een gedenkteken dat in 1906 bij de noordelijke zijbeuk werd geplaatst. In de Westerkerk trouwde in 1966 prinses Beatrix met Claus von Amsberg, omdat de Nieuwe Kerk naast het Paleis op de Dam gerestaureerd werd. 

Opvallend is dat er kleine winkeltjes tegen de gevel werden gebouwd. Meer informatie over de Westerkerk vind je op www.westerkerk.nl.

Homomonument

Op het plein achter de Westerkerk kan je het Homomonument bekijken. Het Homomonument werd in 1987 opgericht en is een granieten monument in de grond, in de vorm 3 driehoeken, die tezamen 1 driehoek vormen. Op het monument staat de tekst "Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen", een regel van de homoseksuele, joodse schrijver Jacob Israël de Haan. De 3 driehoeken staan symbool voor verleden, heden en toekomst. Het Homomonument herdenkt alle holebi's die omwille van hun geaardheid werden of worden gediscrimineerd, vervolgd en onderdrukt. Tevens roept het op tot waakzaamheid, nu en in de toekomst. Het Homomonument is uitgegroeid tot een wereldsymbool voor de holebibewegingen.

De locatie, dicht bij het Museum Anne Frank, is niet toevallig. Anne Frank werd immers vanwege haar geloof vervolgd en opgesloten, met de dood als gevolg. De roze driehoek was in de Nazi-kampen het symbool van homoseksualiteit, net zoals de gele davidsster voor de Joden. In de jaren '70 werd de roze driehoek het symbool van protest tegen onderdrukking en uitsluiting van homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders.

Bloemenmarkt, Muntplein en Begijnhof

Of je nu bloemen wil kopen of niet, de Bloemenmarkt moet je gezien hebben tijdens je citytrip Amsterdam! De Amsterdamse Bloemenmarkt vind je aan de Singel, tussen het Koningsplein en het Muntplein en is eigenlijk een 'drijvende Bloemenmarkt', want alle kramen zijn vastgeankerd op pontons. Zo'n honderd jaar geleden werden de bloemen en planten elke dag vers aangevoerd per boot en op de boten langs de kade verkocht. Doordat de Bloemenmarkt zo bekend is, zijn het vooral toeristen die deze markt bezoeken. Je vindt er voornamelijk snijbloemen, al kan je er ook heel wat bloembollen en planten (en zelfs toeristische souvenirs) kopen. 

Loop je de Bloemenmarkt af, dan kom  je uiteindelijk terecht op het Muntplein, waar de Munttoren een in het oog springende bezienswaardigheid vormt. De kleine Munttoren heet eigenlijk officieel 'Regulierstoren', want hij maakte vroeger deel uit van de Regulierspoort, één van de drie stadspoorten van de middeleeuwse vesting. Je kan er onderdoor lopen, in de richting van de Kalverstraat of de Reguliersbreestraat.

Ga je bij de tweede straat linksaf, 'Spui', dan kom je uit op een plein binnenin de Singel waar zich het Begijnhof bevindt. Het Begijnhof dateert uit de 14e eeuw en was een soort klooster. Rond het plein staan verschillende huizen: 47 gewone stadshuizen met gevels uit de 17e en 18e eeuw, maar ook ouder. Maar liefst 18 huizen hebben er nog een gotisch houtskelet, zoals het gerestaureerde Houten Huys aan Begijnhof 34; één van de oudste huizen in Amsterdam. Het Begijnhof is tevens één van de oudste Amsterdamse grachtentuinen.

Leidseplein

Het Leidseplein is de verzamelplaats bij uitstek voor een geanimeerd nachtleven. Dat is lang niet alleen het geval tijdens het weekend. Ook op weekdagen heerst op het Leidseplein 's avonds altijd een gezellige drukte met straatmuzikanten, eettenten en nog veel meer.

In de 19e eeuw was het Leidseplein een 'parking avant la lettre'. Toen parkeerde men hier hun karren. 

De Stadsschouwburg is het belangrijkste gebouw aan het Leidseplein en dateert uit eind 19e eeuw. Het interieur van de Stadsschouwburg is nog vrij origineel. Het andere opvallende gebouw waar je langskomt is het American Hotel, dat bij het begin van de jaren 1900 werd gebouwd.

Vondelpark

Het Vondelpark, aangelegd in 1864, heeft geen al te beste reputatie gedurende de avond en de nacht. Overdag is er echter geen probleem en kan je er rustig wandelen tussen de vijvers. Het is een Engels tuinlandschap met veel gras en waterpartijen. Het Vondelpark kreeg zijn naam naar aanleiding van de onthuldiging van het standbeeld van de 17e eeuwse dichter Joost van den Vondel. Tijdens de zomermaanden zijn er allerlei activiteiten en wordt het Vondelpark heel druk bezocht.

Foto: © Photographer: Laurin Rinder | Agency: Dreamstime.com en ©iStockphoto.com/Graça Victoria en AT-Europe

Reviews en beoordelingen Parken en pleinen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Parken en pleinen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info