Antwerpen: Grote Markt en stadhuis

Ontdek de bezienswaardigheden op en rond de Grote Markt van Antwerpen

Zoals in veel Kempense gemeenten kun je de oorsprong van de gemeenschappelijke weide of dries nog terugvinden in het driehoekige grondplan van de Grote Markt. Rondom deze kern vestigden zich de diensten voor de bevolking. Zelfs nu, na zoveel jaren, is deze indeling behouden gebleven. Getuige daarvan zijn de renaissancegevels van de verschillende ambachten die de markt haar historisch uitzicht geven met als orgelpunt de gevel van het Stadhuis.  Lees meer

  • Lastminutes en promoties in Antwerpen

    Lastminutes en promoties in Antwerpen

    Keuze uit meer dan 150 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Antwerpen-stad, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
    va. € 49 - Boek nu
  • Ontdek wie Brabo is
  • Bewonder de gevels van de Grote Markt
  • Bezoek het stadhuis
  • Lees de geschiedenis van de diverse gebouwen
  • Loop even binnen in de toeristische dienst
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 8,5

De Grote Markt van Antwerpen wordt gedomineerd door het standbeeld van Silvius Brabo van beeldhouwer Jef Lambeaux (1852-1908). Brabo is een Antwerpse folklorefiguur. Volgens de legende was hij een Romeinse soldaat die de reus Druon Antigoon doodde, zijn hand afhakte en in de Schelde wierp. Het handje is uitgegroeid tot het symbool van de stad Antwerpen.De Dienst Toerisme van de Stad Antwerpen vind je terug op de hoek van de Grote Markt en de Wisselstraat.

Stadhuis

De eerste plannen van Domien de Waghemakere voor het stadhuis dateren van 1541. Na de aanval van Maarten van Rossum in 1542 werden de werken stilgelegd. In 1560 werden er nieuwe bouwplannen opgesteld door een commissie van Antwerpse en vreemde kunstenaars waaronder Cornelis de Vriendt II. De Vriendt kreeg de leiding over de werken die duurden van 1561 tot 1564. Op de gelijkvloerse verdieping kwamen winkels en magazijnen, in feite de eerste winkelgalerij van het land. De huuropbrengsten werden gebruikt om de financiële put veroorzaakt door de bouw, te helpen vullen. De binnenplaats (nu trapzaal) werd gebruikt als opslagplaats van de stadsartillerie. Tijdens de Spaanse Furie (1576) werd het gebouw in brand gestoken en tijdens de 18de eeuw nogmaals geplunderd door de Franse troepen.

Sinds 2017 is een renovatie en restauratie bezig om het stadhuis de grandeur van vroeger terug te bezorgen. 

Reviews en beoordelingen Markt en stadhuis

Heb je zelf tips of opmerkingen over Markt en stadhuis? Plaats je beoordeling

Jo2 februari 2023

ik heb er nog geen gebruik van gemaakt, maar zie wel dat het maar 1 wandeling betreft terwijl er meerdere wandelingen op het overzicht staan, ik heb er nog geen gebruik van gemaakt omdat mijn bezoek tweede helft van maart gepland staat.

Wakefield19 oktober 2017

Schitterende hulp

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info