Maar in 1908 werden de serres afgebroken om plaats te maken voor laboratoria van het Louis Pasteurinstituut. Er staat een borstbeeld van Jean Linden in het park. Ter gelegenheid van de festiviteiten aangaande de 50 jarige onafhankelijkheid van België kreeg het de naam Leopoldpark. De Eggevoorttoren (uit de 15de eeuw) is nog het enige overgebleven gebouw dat er op dit domein moet gestaan hebben tijdens de middeleeuwen.
Eind 19de eeuw besloot de ‘Université Libre de Bruxelles’ in samenspraak met het stadsbestuur en met financiële steun van ondermeer Ernest Solvay en Paul Héger om er enkele universitaire gebouwen neer te planten. Zo vonden het Instituut voor Fysiologie, Anatomie, Tandheelkunde en de handelsschool er een onderkomen. De Solvaybibliotheek herbergt heel wat waardevolle werken en bevindt zich in het oude Instituut voor Sociologie. Het heeft een eclectische gevel en binnenin is een mooi art nouveau-interieur te bewonderen. De bedoeling was om de hele ULB-campus onder te brengen in het park. Dat plan werd echter verworpen.
Vandaag de dag dienen de gebouwen als afdelingen van enkele museumdiensten of worden ze gebruikt door de Europese Unie.
Wiertzmuseum
De veelzijdige kunstenaar (schilder, beeldhouwer, schrijver) Antoine Wiertz bracht de laatste twintig jaar van zijn leven door in Brussel (1806-1865). Hij wordt aanzien als één van de meest toonaangevende schilders uit de 19de eeuw. Pieter Paul Rubens was zijn grote voorbeeld met wie hij wel eens dweepte. Het huidige museum was het vroeger atelier waarin hij werkte. Hij kreeg het voor mekaar dat de Belgische regering hem deze villa cadeau deed in ruil voor zijn oeuvre. Hij schilderde vooral monumentale doeken. Composities met voornamelijk religieuze, mythologische en filosofische onderwerpen, soms al eens met een macaber randje. Bekende werken van Wiertz: ‘Levend begraven’, ‘Deux jeunes filles’, ‘Grieken en Trojanen worstelen om het lijk van Patroclos’, ‘De vlucht naar Egypte’, ‘De overhaaste begrafenis’, ‘De Opstand van de Hel tegen de Hemel’.
Museum voor Natuurwetenschappen
De eerste verzamelingen werden reeds getoond in 1891 in het oude redemptoristinnenklooster. In de loop der jaren kreeg het museum een paar uitbreidingen. In verschillende zalen en per thema komen heel wat boeiende facetten van de natuurwetenschappen aan bod en dit veelal op een kindvriendelijke manier. De Galerij van de Dinosauriërs biedt onderdak aan de grootste verzameling dinosauriërs van Europa (meer dan 30 skeletten, originele en afgietsels !). Door de modernste snufjes inzake mediatechnologie komen de skeletten af en toe in beweging. Maar er is véél meer. Je kan er kijken naar originele fossielen van iguanodons, gevonden in een steenkoolmijn in Bernissart. Er is een ruimte gewijd aan de evolutieleer van de mens, een walvissenzaal (met een skelet van de blauwe walvis, het grootste zoogdier ter wereld). Daarnaast nog een zeer mooi collectie van insecten, schelpdieren, ‘stadsdieren’, … Ongetwijfeld stap je na het bezoek buiten met een flink bijgespijkerde kennis over enkele wonderen van de natuur. Website: www.natuurwetenschappen.be