Brussel: Triomfboog verdeelt en heerst

Machtig groot neoclassicistisch monument

De grote drieledige triomfboog vormt de verbinding tussen twee vleugels van het Jubelpark. Pas na heel wat vertragingen wegens o.a. geldgebrek en een staking van de steenhouwers, werd de triomfboog  ingehuldigd op 27 september 1905. Het is alsof de machtige grote triomfboog heerst over het Jubelpark.

Ruim 25 jaar had men eraan gebouwd. 1905 was wel een datum die mooi samenviel met het 75-jarig bestaan van België. De Parijse architect Charles Girault hertekende de oorspronkelijke plannen van Gédéon Bordiau. Het is een mooi voorbeeld van de neoclassicistische bouwstijl. Aan beide zijden bevinden zich halfcirkelvormige zuilengalerijen versierd met een mozaïekfries ‘De Verheerlijking van België’. Lees meer

  • Verbinding twee vleugels Jubelpark
  • Inhuldiging samen met 75-jarig bestaan België
  • Neoclassicisme
  • Negen provincies afgebeeld met allegorie 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 8,5

Op de voetstukken van de draagmuren zijn acht provincies middels allegoriëen (afbeelding van persoon die een abstract begrip voorstelt) vertegenwoordigd. De negende, die van Brabant, wordt op de middelste boog  gesymboliseerd door een indrukwekkende vierspan. Het is een werk van Thomas Vinçotte en Jules Lagae.   In totaal werkten 20 kunstenaars mee aan het sculpturaal project.

Vanop één van de twee dakterrassen van de triomfboog heb je een adembenemend uitzicht over Brussel. Dit terras is toegankelijk via het Legermuseum, gesloten tussen 12 en 13 uur en op maandag. 

Reviews en beoordelingen Triomfboog

Heb je zelf tips of opmerkingen over Triomfboog? Plaats je beoordeling

Eddy Peeters21 februari 2017

knap. Wist eigenlijk niet wat daar allemaal te zien is. Als ge er dan al eens komt, is het door de tunnel en ziet ge erboven niks. Bedankt

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info