Geschiedenis, folklore, tradities, uniek erfgoed zit er naadloos verbonden met hoe Doornik zich vandaag aan de toerist wil tonen: een levendige Waalse stad met heel wat Vlaamse kantjes. Alleen al op de Grote Markt word je overweldigd door de rijkdom aan prachtige gebouwen met het Belfort als oudste van België. Maar hét pronkstuk is toch de kathedraal die wereldwijd bekendheid heeft.
Le Clovis
Wil je meteen een typisch Doorniks gebak proeven, ‘le Clovis’, dan kan dat op de Place Crombez bij de patisserie Quenoy, bekend tot ver buiten Doornik. Het is reeds de vierde generatie op rij die deze patisserie runt. Let wel, op woensdag gesloten. Info: www.patisseriequenoy.be
Le Clovis: Gebak met frangipane, abrikozen - en ananasconfituur en rijkelijk bestrooid met amandelschilfers. Een eerbetoon aan Clovis, de Merovingische koning (zoon van koning Childerik) die ’n bepalende rol speelde voor Doornik. In de 5de eeuw na zijn overwinning op de Romeinen maakte hij van Doornik een koningsstad. Zijn rijk strekte zich uit tot aan de Pyreneeën.
Doornik in vele handen
Dat er zoveel geschiedenis te rapen is in Doornik komt mede omdat de stad onder verschillende bewinden ‘gevangen’ zat. De wandeling is één langgerekte maar blijvende boeiende geschiedenisles in openlucht. Wat begon in de Gallo-Romeinse tijden liep over in de Merovingische periode met Childerik en Clovis (5de eeuw). De start van een eeuwenlang leiderschap onder Frans bewind volgde met ook nog eens het zeggenschap van bisschoppen die religieuze en burgerlijke machten verenigden. Doornik genoot toen bescherming als zogenaamde vrije stad.
De eerste stadsomwalling kwam er tussen de 12de en 13de eeuw. Een tweede versterking volgde een eeuw later. Intussen was men naarstig bezig met de bouw van de kathedraal. De handel floreerde, Doornik werd een rijke stad. Verlost van het religieuze juk, kwam Doornik opnieuw in bezit van het toenmalige Franse koninkrijk.
Een tussenperiode onder de Engelsen met koning Henry VIII in 1513-1518 werd gevolgd door een nieuw Franse ‘overheersing’. Toen vond onze bekende keizer Karel V het welletjes en nam Doornik in zijn macht in 1521. Zo werd Doornik plots een deel van de Nederlanden.
Als een straaljager vliegen we dan door de verdere tijdslijn. Lodewijk XIV veroverde Doornik halfweg de 17de eeuw. Hij zou een bepalende rol spelen. Getuigen van zijn regeerperiode zijn o.a. aanleg Vismarkt, rechttrekken Schelde en aanleg kaden. Nog twee Oostenrijkse periodes en twee Franse later kende Doornik een nieuwe, ditmaal Hollandse baas, vanaf 1815 onder koning Willem I. Vanaf 1830 lag Doornik … in België.