Het moderne stadhuis dateert van 2002. In het nieuwe stadhuis zijn de meeste stadsloketten voor de inwoners te vinden. Het kreeg de naam 'Berswordthalle' mee, dezelfde naam als van een altaar in de Marienkirche. Het is een soort eerbetoon aan de familie Berswordt, die heeft namelijk heel wat burgemeesters en raadslieden geleverd aan Dortmund.
Propsteikirche
Meer dan 150 jaar hebben ze aan de Propsteikirche gebouwd. Het behoorde tot de Broeders Dominikanen. Toen in 1819 alle kerken in Dortmund protestants werden, bleef de Propsteikirche als enige nog katholiek. Alle kunstwerken werden tijdens de laatste oorlog veilig opgeborgen.
Daardoor kunnen we nu nog het mooie en uitzonderlijke tafelaltaar zien van Derick Baegert (15de eeuws). Het bevat de oudste afbeelding van Dortmund. De kerk is geopend van 9 tot 19 uur (di, do en vr), op woe, za en zo van 9u30 en op ma vanaf 10u).
Kijk voor meer info op hun website: www.propsteikirche-dortmund.de
Opernhaus (Theater Dortmund)
Het is een veelzijdig gebouw, net zoals het Konzerthaus in de Brückstrasse. Ballet, opera, concerten en toneelopvoeringen vinden hier plaats. Het heeft een traditie van 100 jaar, maar het vroegere gebouw werd helaas vernield. In 1966 is het huidige gebouw geopend.
Website: www.theaterdo.de
Beeld Bierkutscher
Dortmund heeft een traditie van bierbrouwers en dit beeldje van 2,4 meter hoog moet dit vereeuwigen. Het stelt een bierdrager voor en is ontworpen door een lokale kunstenaar in 1980.
Museum für Kunst und Kulturgeschichte
Er zijn verschillende afdelingen in dit museum. Zo kan je er terecht voor de rijke geschiedenis van de stad. Er is ook een deel over hoe de boeren en aanhorigen leefden in Westfalen zo'n 200 jaar geleden. Vele bezoekers komen echter voor de belangrijke kunstschatten die dit museum bevat. Je kan er terecht voor kunst van de oudheid tot heden. Het museum is gesloten op maandag en zaterdag in de voormiddag.
Meer info op hun website: www.museendortmund.de/mkk
Bibliotheek
Voluit 'Stadt- und Landesbibliothek' is ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta en geopend in 1999. Het is niet alleen een groot gebouw, het bevat ook een van de belangrijkste collecties boeken van deze regio, niet minder dan 1 miljoen boeken en datadragers (CD's, DVD's ...). Naast historische documenten, tot handgeschreven boeken, is het bekend voor zijn omvangrijke elektronische databank.
Meer info op hun website: www.bibliothek.dortmund.de