De meeste kunstschatten werden gelukkig tijdig op andere plaatsen opgeborgen en zijn daarom goed bewaard gebleven. Bij de ingang van de kerk staat nog een beschadigde klok als getuige uit de oorlog. Alle andere klokken werden vervangen in 1956.
De kerk tijdens de Wereldoorlogen
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de klokken, het koper van het dak en de orgelkas afgestaan aan de oorlogsindustrie. Na de Eerste Wereldoorlog werd er in het noordelijke deel van de kerk een heldenaltaar ingericht om de slachtoffers te herdenken. Echter op 6 oktober 1944, tijdens het vierde grote geallieerde bombardement op Dortmund, werd de kerk zeer zwaar getroffen.
Misschien heb je weleens een foto van het onbeschadigde triomfkruis tussen de koorpijlers te midden van de ruïne gezien. Bijna alles werd vernietigd op enkele kunstschatten na. Tot 1957 werd er vervolgens gewerkt aan de herbouw van de kerk. De bevolking van Dortmund nam een groot deel van de heropbouw voor zijn rekening.
Retabel
Net zoals de Marienkirche is het een Evangelische kerk (protestants) die de naam draagt van de patroonheilige van de stad, de Heilige Reinold. Ook hier is het retabel van Vlaamse oorsprong te zien (1420). En ook een aanrader: op zaterdag kan je de toren beklimmen tussen 12 en 15 uur. Er zijn 207 trappen maar het loont zeker de moeite voor het prachtige uitzicht over de oude stadskern.
Naast de kerk is ook een glazen gebouw neergezet. Dat is een kunstproject van toen Dortmund Culturele hoofdstad was in 2010. Het draagt de naam "LichtKunstRaum" die het thema "Licht en Kerk" belicht. Dit gebouw is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur.
Kijk voor meer info op hun website: www.sanktreinoldi.de