De zusters moesten vertrekken en het verval van de kloostergebouwen en kerk werden een feit. Het abdissenkwartier blijft echter nog steeds bewoond door de achtereenvolgende eigenaars. In 1998 kocht de Vlaamse Overheid de abdijsite en het omliggende 100 hectaren groot natuurgebied.
Herita, de erfgoedorganisatie, kreeg de abdijsite in erfpacht en begon aan de restauratie. De bedoeling is dat de gerestaureerde ruimtes een nieuwe invulling krijgen. Zo kan je in het koetshuis en de bijhorende stallingen een belevingscentrum bezoeken. Met de audiogids leer je op een leuke en interactieve manier de geschiedenis van de abdijsite kennen. Elke abdis doet haar verhaal voor de periode dat zij het voor het zeggen had. En soms is dat wel een alles behalve sober leven. Sappige verhalen over hun drang naar macht en rijkdom zijn niet uit de lucht gegrepen. Zowel jong als oud zullen geboeid zijn door dit belevingscentrum.
Bezoek zeker ook de Kruiden- en Inspiratietuin. Normaal verwacht je bij een abdij een kruidentuin. Ook dat is hier niet anders maar de kruiden en andere planten zijn ondergebracht in meer dan 10 verschillende tuinkamers. Het is een oase van rust. Je wandelt er vrij tussen tuinen die je wellicht ook zullen inspireren. Opvallend is de creatieve manier waarop water gebruikt is. En als je van dit alles dorst gekregen hebt dan kan je zeker terecht in het bezoekersonthaal voor een smaakvol lokaal biertje met de namen Vesper,
Cister en Noctis.