Wat verder wordt onze aandacht getrokken door een standbeeld in het midden van de weg, de Cenotaph. Vooraleer we er langs wandelen, laten we je eerst kort kennismaken met de pub de Red Lion, aan onze rechterzijde op de hoek. De Parliament Street gaat hier over in Whitehall.
Red Lion
Op het eerste zicht een pub zoals er honderden zijn in Londen, maar het speciale van de Red Lion is dat er een soort verbinding is met de Kamer (House of Commons) waardoor de parlementariërs die zich hier ophouden de ‘division bell’ horen luiden …
Het kan dus gebeuren dat je hier parlementariërs ziet voorbijrennen om op tijd in het parlement te gaan stemmen.
Cenotaph
Deze zuil midden in de straat eert de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Het is de centrale plaats van Remembrance Day, ook wel Poppy Day genoemd. Op die dag herdenkt Het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog maar ook die van de andere oorlogen.
Als je net voorbij de Cenotaph bent, moet je de straat aan je rechterzijde eens inkijken om een blik te krijgen op London Eye.
Draai dan meteen het hoofd naar links en je zal een streng bewaakte straat zien achter een zwart hekken. Hier ligt Downing Street.‘
Downing Street, number 10
Een voordeur die wereldwijd bekend moet zijn. Het is in deze straat, afgesloten met een hek en strenge politiebewaking, dat op huisnummer 10 de Eerste Minister zijn ambtswoning heeft. Dat is al zo sinds 1732. Vele officiële toespraken worden van hieruit gefilmd. De ‘Prime Minister’ moet tijdens de werkuren zijn huis wel delen met een paar honderd werknemers die het hier moeten stellen met enge lokaaltjes i.p.v. ruime kantoorruimtes. De straat werd aangelegd door Sir George Downing en bevat nog een aantal huizen van belangrijke ministers.
The Women of World War II
Dit opmerkelijke monument toont een reeks vrouwen. Het staat er pas sinds 2005. Het is een eerbetoon aan het vele werk van de vrouw tijdens de oorlogsperiode. Elk belangrijk land had al een nationaal vrouwenmonument gelinkt aan de oorlogen behalve Groot-Brittannië. Dus kon Londen niet afzijdig blijven.
Je zal hier trouwens nog veel meer oorlogsmonumenten aantreffen. Het zijn standbeelden van veelal veldmaarschalks die naam maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog (Montgomery, William Slim, ...). Rechts kom je voorbij de Banqueting House. Aan de overzijde zie je het gebouwencomplex van de Horse Guards.
Banqueting House
Vroeger maakte dit deel uit van een vorstelijk paleis, nu kan je er de plafondschilderingen zien van Rubens maar daarmee is het belangrijkste over het gebouw ook gezegd.