Kerk Saint François-de-Paule
Naast het stadhuis staat de kerk St.-François-de-Paule. Je zou er bijna voorbijwandelen zonder ze op te merken want sober en geprangd tussen de huizen en omdat rechts de opera meteen al je aandacht opeist. Ga er toch even binnen. Ze is zeer duister en somber maar er hangen heel wat schilderijen in. Gebouwd tussen 1736 en 1775, toegewijd aan de H. François-de-Paule. Een barokke voorgevel (netjes gerenoveerd) met kenmerken van neoclassicisme. Ze werd opgericht door de orde van de Miniemen, die altijd gekleed waren in een zwart habijt.
Opéra de Nice
Eind 18de eeuw stond op dezelfde plek nog een klein theater volledig in hout opgetrokken. Deze constructie werd vervangen door een Italiaans getint gebouw dat toen als operagebouw in gebruik werd genomen. Helaas, tijdens de première van een opera ging het in maart 1881 in de vlammen op en kwamen 63 personen in de brand om. De in Nice geboren architect François Aune tekende de plannen uit van een nieuw operagebouw dat reeds in 1885 werd voltooid, in 1902 officieel de naam Opéra de Nice kreeg en vandaag nog steeds schittert als een architecturale parel. Enkele details: de marmeren zuilen in het midden komen uit Carrara. Boven de twee ramen aan weerszijden staan in de nissen bustes van Rossini en Meyerbeer. De glasramen zijn werk van de glaskunstenaar Fassy. De vier standbeelden (twee meter hoog) van Monetta stellen tragedie, comedy, muziek en dans voor. Ga ook eens naar de andere kant, die op de Quai des Etats-Unis, om het verschil te zien met de aldaar witte sobere neoclassicistische gevel.
Het interieur oogt Italiaans en is rijkelijk versierd. Op de zoldering is een fresco geschilderd door Emmanuel Costa met Apolo, god van kunst en muziek, en Aphrodite, godin van de liefde en andere mythologische figuren. Een kristallen luchter zorgt voor een fraaie belichting. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de binnenruimte nog wat aangepast en werd de locatie van de toegang nog gewijzigd. Het zou tot 2000 duren eer alle renovaties rond waren. De grootste sterren uit de operawereld hebben hier al opgetreden en geregel vinden er prestigieuze concerten plaats. Er kunnen een 1000-tal toeschouwers de opvoeringen bijwonen (zaal: 19meter breed, 23 meter diep). Website: www.opera-nice.org
Palais Lascaris
Dit paleisje dat toebehoorde aan de familie Lascaris-Vintimille is vooral ingericht als een museum voor muziekinstrumenten uit 17de en 18de eeuw. Maar er zijn ook nog een paar kamers mooi bewaard en/of geslaagd gerestaureerd die doen terugdenken aan de glorieperiode van dit stadspaleis. Je vindt er tapijten, schilderijen, meubelen, kunstobjecten, … Let vooral op het weinige licht dat er kan binnenvallen. Reken voor je bezoek op zo’n half uur. Zeker bezoeken!
Website: https://www.nice.fr/fr/culture/musees-et-galeries/palais-lascaris-le-palais
Justitiepaleis en Tour de l’Horloge
Het Justitiepaleis van Nice zit gehuisvest in een klassiek neoklassiek herenhuis gebouwd op het einde van de 19de eeuw. Voorheen stond hier een klooster van de Dominicanen. Dat werd tijdens de Franse Revolutie vernietigd.
De Tour de l’Horloge is herhaaldelijk heropgebouwd. De huidige dateert uit 1718. De toren bevat een klok genoemd Sainte-Marie-Madeleine, geplaatst in 1723. Ooit stond hij apart, maar in 1780 werd de kazerne Rusca eraan bijgebouwd.