Bouw met veel hindernissen
De bouw van de kerk werd in 1764 aangevat, maar vrijwel meteen gestaakt omdat de plannen veranderden: ze wilden een kerk naar het voorbeeld van het Pantheon in Rome. Ook die plannen gingen niet door, dit keer omdat de Revolutie uitbrak. Na de Franse Revolutie, werd in 1806 de bouw van de kerk hervat. Napoleon had als doel er een tempel te bouwen voor zijn soldaten en sloopte al wat er stond. In 1814 oordeelde Lodewijk XVIII dat het een kerk moest worden. Pas in 1842 was de kerk, toen Maria Magdalena kerk genoemd, voltooid.
Eén van de beroemdste bezienswaardigheden in Parijs
La Madeleine is een typisch voorbeeld van een neoclassicistisch bouwwerk. Het neoclassicisme was een populaire bouwstijl tegen het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw. De neoclassicistische stijl kenmerkt zich door het gebruik van veel Griekse en Romeinse elementen. Met Corinthische zuilen van wel 20 meter hoog heeft La Madeleine veel weg van een oud-Griekse tempel.
In La Madeleine worden nu nog steeds huwelijken van beroemdheden gesloten en speciale begrafenissen en herdenkingsplechtigheden gehouden. De kerk is ook iedere dag van 9u30 tot 19u geopend voor het publiek. Je kan hier ook regulieren missen bijwonen. Kijk voor meer informatie en de uren op de website: www.eglise-lamadeleine.com
La Madeleine staat op een groot plein, Place de la Madeleine, in één van de duurste buurten van de stad. Een bezoek aan deze kerk gaat dan ook goed samen met een wandeling langs Place de la Concorde en Rue Faubourg Saint-Honoré. Deze bezienswaardigheden zijn een echte aanrader voor een citytrip Parijs.
Delicatessen proeven bij Hédiard en Fauchon
Op het plein waar La Madeleine staat, bevinden zich ook twee bijzondere winkels: Hédiard en Fauchon. In 1870 opende Ferdinand Hédiard de luxueuze winkel Hédiard. Hij importeerde exotische producten zoals thee, koffie en kruiden vanuit de overzeese gebieden. Tegenwoordig is het aanbod ietwat uitgebreid, maar exotische producten blijven nog steeds de voornaamste verkoopwaar. In 1886 opende op het plein een soortgelijke winkel: Fauchon. Ook deze winkel verkocht luxueuze producten, zowel uit binnen- als buitenland. Tegenwoordig verkoopt Fauchon wijnen van over de hele wereld, is het een patisserie en is er ook een restaurant aan verbonden.