André Le Nôtre, meester van de symmetrie
Jardin des Tuileries is een park dat historische elementen en moderne kunst samenbrengt. In 1553 liet Catharina de Médici de tuinen in Italiaanse stijl aanleggen, met prachtige grote fonteinen. In 1666 voegde de beroemde tuinarchitect André le Nôtre, die eerder al verantwoordelijk was voor de tuinen van Versailles, in opdracht van Colbert een brede laan en geometrische bloemperken toe. In de 20e eeuw werden er in de Tuilerieën meerdere beeldhouwwerken geplaatst van kunstenaars als Aristide Maillol, Giacometti, Dubuffet en Roy Lichtenstein.
In 1990 werd er een nieuw ontwerp gemaakt voor het park. Aan de hand van dit ontwerp werd er een strakker park gecreëerd. Eén van de toevoegingen in deze vernieuwing was de plaatsing van verhoogde groene hagen aan de rand van het park. De hagen omkaderen de kleine Arc de Triomphe die aan deze zijde van het park staat en vormen zo een poort van de drukke straten van hartje Parijs naar de rustige Jardin des Tuileries. Door de herbeplanting, krijgt de oorspronkelijke bedoeling van Le Nôtre weer meer gestalte.
Arc de Triomphe du Carrousel
Aan de rand van de Jardin des Tuileries, dichtbij het Louvre, staat de 'Arc de Triomphe du Carrousel' ook wel 'Petit Arc de Triomphe' genoemd, een echte bezienswaardigheid tijdens je citytrip Parijs. Deze triomfboog is gebouwd in opdracht van Napoleon en was bedoeld als aandenken aan zijn vele overwinningen.
Musée de l'Orangerie
Aan het andere einde van het park, tegen Place de la Concorde, vind je het Musée de l'Orangerie. De 'orangerie' was oorspronkelijk een winterverblijf voor de sinaasappelbomen uit de Jardin de Tuileries. Begin jaren '20 werd het tot een tijdelijke expositieruimte ingericht. Vanaf 1984 huisvest dit gebouw de spectaculaire collectie van Walter-Guillaume, waardoor je in dit museum nu prachtige schilderijen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw kan bezichtigen. Hoogtepunt in de collectie is de wereldberoemde 'Waterlelies'-serie van Monet. Voor deze kunstwerkenreeks werden zelfs speciaal ovale zalen ontworpen in het museum.
Monets Waterlelies maakten het Musée de l'Orangerie wereldberoemd. Maar daarnaast kan je hier nog ruim 100 meesterwerken van andere kunstenaars bewonderen, waaronder Soutine, Cézanne, Matisse, Modigliani en Picasso.