Louvre: toegangskaarten, skip-de-line tickets en handige informatie

Ontdek het mooiste, het beste uit de kunstgeschiedenis

Het Louvre staat natuurlijk bekend als thuishaven van Mona Lisa, maar dit museum in Parijs heeft nog veel meer moois te bieden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het boek dat de Franse Revolutie weerspiegelt. Het Louvre heeft een enorme kunstcollectie welke in delen te bewonderen is. Het Parijse museum is dan ook niet voor niets ‘s werelds grootste museum. Ook als je niet perse voor dit museum in Parijs bent, is een bezoek meer dan de moeite waard.

Wil je wel naar het Louvre in Parijs maar liever niet te lang wachten in de rij? Je kunt hier alvast voorrangskaarten bestellen waarmee je direct door kunt lopen.

Tip: natuurlijk wil je liever geen tijd verspillen aan het wachten in de rij. Zowel het museum als de stad zelf hebben namelijk veel meer leuks in petto. Daarom is het verstandig om je toegangskaarten voor het Louvre vooraf online te bestellen. Je kunt dan sneller naar binnen en tot wel één dag voor annuleren.

Wil je niets missen tijdens je bezoek? Kies dan voor een gegidste tour door het museum. Ook deze tickets reserveer je eenvoudig online.
  • Maak kennis met het wereldberoemde museum
  • Kijk 'Mona Lisa' diep in de ogen
  • Indrukwekkend kostbare collecties
  • Méér dan 200 000 kunstwerken
Koop je tickets online

Sla de wachtrijen over

1. Historie van het grootste museum ter wereld

Philippe Auguste vocht in het jaar 1190 in de Kruistochtoorlog. Omdat hij zijn geliefde Parijs toch wilde beschermen tijdens zijn afwezigheid, gaf hij opdracht tot het bouwen van een fort. Deze werd gebouwd rondom rivier de Seine. De functie van het fort hield echter niet lang stand, want rondom het kasteel verrezen nieuwe dorpen en wijken.

Louvre in Parijs bezoeken? Tips, routes + hoe wachtrijen vermijden?

1.1. Het Louvre wordt herbouwd

Francois I besloot daartoe terug te keren naar Parijs om zo de macht over de stad weer in handen te kunnen krijgen. Het fort aan de Seine werd herbouwd en groter gemaakt. Toch bleek de omvang niet voldoende, want voor zijn dood werd er besloten het kasteel nog verder uit te breiden. Dit gebeurde in het jaar 1547 toen Henri II de macht greep.

De herbouw is wat het grootste museum ter wereld nu is. In het jaar 1682 verkoos Louis XIV Versailles boven het Louvre. Zijn enorme collectie aan kunst liet hij echter achter.

1.2. De metamorfose: van kasteel naar museum

Toen in Frankrijk de Revolutie uitbrak, kreeg het Louvre zijn bestemming als museum. Het gebouw en de bijbehorende collectie werden ten toon gesteld en was openbaar toegankelijk. De opening vond plaats in 1793. Op 10 augustus gingen de deuren open voor het publiek. Ruim 500 kunstwerken waren toen al te bewonderen, maar nadat Napoleon Bonaparte de macht overnam kwam hier nog tal van collecties bij. Dit duurde echter niet lang, want nadat Bonaparte van zijn troon werd gestoten keerde de schilderijen terug naar hun rechtmatige eigenaren.

Jaren later werd de kunstcollectie wederom uitgebreid door Charles X en Louis XVIII. De collectie bleef groeien in de 19e en 20e eeuw. Dat heeft als resultaat dat je nu meer dan 380.000 kunstobjecten kunt bewonderen in het Louvre in Parijs.

Louvre museum geschiedenis

2. De inrichting

Dit grootste museum ter wereld kent maar liefst 3 aparte afdelingen die verdeeld liggen over diverse etages. Je kunt de site bezoeken voor een uitgebreide routekaart zoals je hieronder kunt zien:

plannen Louvreplannen Louvreplannen Louvre

2.1 Denon sectie

Deze vleugel is misschien wel de meest bekende sectie van het museum. Hier kun je onder meer het wereldberoemde werk van Da Vinci bewonderen, de Mona Lisa. Hier vind je ook kunst, schilderijen en standbeelden uit Europa, Frankrijk en de Romeinse tijd.

2.1.1. Begane grond: Michel Ange Galerie

In deze afdeling vind je gelijkvloers de Michel Ange Galerie. Hier kun je vooral Italiaanse kunst bewonderen, waaronder die van Michelangelo.

Tip: liever niet wachten in de rij voor het museum? Bestel je toegangskaarten dan vooraf online. Je wacht in een aparte rij en kunt vrijwel direct het Louvre binnentreden.

2.1.2. Grand Galerie en Mona Lisa op de 1e verdieping

Nog steeds in de Denon vleugel, mag je een bezoek aan Grand Galerie niet missen. Deze bevindt zich op de eerste etage. Loop direct even door naar ruimte nummer 6. Hier kun je namelijk de Mona Lisa met eigen ogen aanschouwen. Daarnaast kun je in deze afdeling diverse Spaanse kunstcollecties bekijken. Ook de grote Franse doeken in de naastgelegen ruimtes zijn zeer de moeite waard. Denk aan het kunstwerk La Liberté guidant le Peuple. Afkomstig van kunstenaar Delacroix. Ook het werk van Jacques-Louis David genaamd Le Sacre de Napoleon kun je hier vinden.

Rome van weleer komt ook aan bod in deze vleugel. Je raakt niet uitgekeken op de mozaïeken en pilaren van Romeinse komaf. Kijk in de bijbehorende Apollo Galerij beslist even naar boven. De gouden fresco’s zijn namelijk een lust voor het oog.

Mona Lisa in het Louvre Parijs

2.2. Richelieu

Voor kunst van eigen bodem moet je in deze sectie zijn. Je kunt er Nederlandse kunst bekijken, maar ook Franse en Duitse collecties. Ben je een liefhebber van de Assyrische stierenbeelden en de Hammurabi code? Dan ben je in deze afdeling helemaal op je plaats. In deze vleugel kun je tevens de woonvertrekken van Napoleon III bekijken.

2.2.1. Beeldentuin

Als je je in de Richelieusectie bevindt, loop dat zeker even door de beeldentuin. Hier kun je heel veel beelden van brons en steen bezichtigen. Ze representeren diverse Romeinse volksverhalen en legenden.

2.2.2. Renaissance: eerste etage

Als je de begane grond even laat voor wat deze is, ga dan verder naar de 1e etage van het Louvre. Deze is helemaal ingericht zoals dat in de Renaissance was. Je kunt er artefacten bekijken van het koningshuis, maar ook serviesgoed. Daarnaast kun je tal van kamers bezoeken die door Napoleon III werden gebruikt als ontvangstkamers voor vooraanstaande heren uit het buitenland. De vertrekken werden tussen 1852-1870 gebouwd.

Louvre Richelieu vleugel

Richelieu vleugel louvre

2.3. Sully: de kleinste vleugel

Midden in het museum gelegen vind je de Sully-sectie. Het is gebouwd als een soort binnenplaats. Hier kun je kunstwerken zien uit het verleden van Griekenland en Egypte, maar ook Franse schilderkunst. Ook de resten van fort uit de middeleeuwen zijn hier nog te bewonderen. Dit fort stond op de plaats waar nu het museum is gevestigd.

2.3.1. Hiërogliefen en mummygraven

In deze vleugel kun je ook diverse oude Egyptische artefacten, sfinxen en tombes van mummies bewonderen. Ook vind je er hiërogliefen, kunstwerken die afkomstig zijn Iran en andere oude schilderingen en artefacten.

Sully vleugel Louvre

3. Wanneer is het Louvre geopend voor publiek?


  • je kunt het grootste museum ter wereld dagelijks bezoeken. Alleen op dinsdag is het Louvre gesloten voor publiek.

  • het museum is geopend van 09.00 tot en met 18.00. Je kunt op woensdag en vrijdag zelfs tot 21.45 terecht.

  • het Louvre is gesloten voor publiek op eerste kerstdag, nieuwjaarsdag, en 1-8 mei. Wil je zeker weten dat je terecht kunt? Check dan de actuele openingstijden op de website van het museum in Parijs.

4. Deze entrees geven je extra snel toegang tot het museum

De belangrijkste entree van het museum bevindt zich onder de piramide van glas. Alom bekend, en dus ook erg druk. Je kunt gebruik maken van meer rustige plekjes. Je hoeft dan, als je geluk hebt, geen uren in de rij te gaan staan.

4.1. Groeps-entree: Porte des Lions

Een tijd lang wisten heel veel toeristen niet van deze ingang af. Vanaf 2016 heeft deze entree een andere bestemming gekregen en wordt deze vooral gebruikt als ingang voor grote groepen.

4.2. Carrousel

Een vrij rustige ingang waar je snel een kaartje kunt bemachtigen. Toch is ook deze entree allang niet meer zo geheim als deze vroeger was. Het kan dus alsnog behoorlijk druk zijn. Veel mensen komen ook af op de luxueuze winkels die rondom deze entree liggen. Je kunt er ook voor kiezen om de trappen naar beneden te volgen. Dichtbij de triomfboog bevindt zich namelijk nog een toegang.

4.3. Richelieu Passage

Als je op Rue de Rivoli bent, dan kijk je recht tegen de Richelieu toegang. Deze passage is vrijwel altijd rustig. De toegang ligt bij Inversée Piramide. Je moet dan nog wel in de rij gaan staan om een kaartje te kunnen bemachtigen, maar deze entree is een stuk minder druk.

4.4. Wachtrijen overslaan?

Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk naar binnen en zeker geen uren hoeven wachten in de rij. Een goede tip is dat het op voorhand reserveren en kopen van en skip-the-line toegangskaart. Je hoeft dan niet aan te sluiten in de wachtrij en kunt direct beginnen met genieten.

 

5. Maak gebruik van de nocturnes in de avonduren

Op woensdag en vrijdagavond is het Louvre extra lang geopend. Je kunt de kunst dan tot 21.45 bewonderen. Nog een bijkomend voordeel is dat het in de avonduren een stuk rustiger is. Je hebt geen last van massatoerisme omdat de meeste mensen de stad in gaan om een hapje te kunnen eten.

Als het buiten donker is, is het zeker een aanrader om even de Piramide én de Cour Carrée te bezoeken. Beiden zijn prachtig verlicht na zonsondergang.

6. Een paar belangrijke cijfers op een rij


  • met ruim 73.000 vierkante meter aan oppervlakte, is het Louvre wereldwijd het grootste museum dat er bestaat. Het spoor bijster raken is hier geen kunst en gebeurd regelmatig.

  • het museum heeft 10.000 traptreden en bijna 15 km aan corridors. In totaal heeft het museum meer dan 400 ruimtes.

  • de collectie beslaat ruim 7000 schilderwerken en nog eens 35.000 objecten.

  • het kost je bijna 100 uur als je elk schilderij in het Louvre voor enkele ogenblikken zou bekijken.

  • in de opslag van het museum worden 460.000 kunstwerken bewaard.

 

7. Powervrouwen in het grootste museum ter wereld

Dames zijn ruim vertegenwoordigd in het Parijse Louvre. Ruim 20.000 keer per dag gaat Mona Lisa op de kiek, maar ook Venus van Milo heeft een bekende status. Ook het kunstwerk Le Liberté bevat een beroemde dame genaamd Marianne. Ook Nikè van Samothrake mag niet ontbreken in het lijstje van powervrouwen van het Louvre.

Mona Lisa in het Louvre Parijs

8. Toegangskaarten voor het Louvre

Je kunt ervoor kiezen om je kaarten bij het loket van het museum te kopen, maar verstandiger is het om dat vooraf via internet te doen.

8.1. Wat kost een toegangskaartje?

Als je via internet een toegangskaart boekt voor het museum, dan moet je een gewenste dag en tijdstip uitkiezen. Aangekomen bij het museum wacht je in de rij die bij de tijd op jouw ticket hoort.

8.2. Kosteloos entree

Als je niet ouder bent dan 18 jaar, onder de 26 en in het bezit bent van een Europees paspoort of minder valide, dan mag je kosteloos naar binnen. Elke 1e zondag van maart-oktober mag je ook gratis naar het museum.

Gegidste tour door het Louvre

Een tour met een gids of met audio ondersteuning kost meer, maar je komt ook meer te weten van het grootste museum ter wereld. Kaarten voor deze rondleidingen kun je tevens eenvoudig online reserveren.

 

9. Niet te lang wachten in de rij? Tips!

9.1. Ga niet in het weekend of op de eerste zondag van de maand

De eerste zondag van maart tot en met oktober is dan wel gratis, maar je staat enorm lang te wachten in de rij. Dat geldt ook voor de dagen waarop het weer slecht is of op zaterdag en zondag.

Vermijd dit door vooraf je toegangskaarten te boeken. Je kunt dan direct aansluiten in een andere wachtrij en omzeilt daarmee de ergste drukte.

9.2. Kom in de ochtend of later op de dag

Kom lekker op tijd of wat later in de middag. Het is dan minder druk dan midden op de dag. Kijk ook eens naar de ingangen Porte des Lions en de Richelieu. Ook deze ingangen worden minder druk bezocht door toeristen.

9.3. Rondleiding met een gids

De toegangskaarten zijn wat duurder, maar een tour onder begeleiding is een aanrader. Groepen nemen plaats in een aparte rij. Je kort de wachttijd op deze manier lekker in.

 

Wachtrij Louvre museum Parijs

10. De bereikbaarheid

10.1. Te voet vanuit het centrum van Parijs

Als je bij Notre Dame staat, dan loop je in ongeveer 20 minuten naar het museum. Vanaf de Eiffeltoren doe je daar 25 minuten langer over.

10.2. Bus of metro

Het museum is prima bereikbaar met de bus en metro. Reis je met de metro, kies dan voor lijn 1 en 7. Stap voor lijn 7 over op de bus bij Palais Royal. Neem je lijn 1, stap dan uit bij Louvre Rivoli. Reis je met de bus? Dan zijn er verschillende lijnen die je kunt gebruiken zoals: 21-24-39-48-68-72-81-95.

10.3. Eigen vervoer

Je parkeert je eigen voertuig het beste bij Avenue du Général Lemonnier 1.

 

11. Leuke wetenswaardigheden en wandelroutes van het Louvre


  • maak vooraf een keuze in welke afdeling je wilt bezoeken. Het museum wordt niet voor niets bestempeld als het grootste ter wereld. Het museum in 1 keer zien is gewoonweg niet mogelijk.

  • als je niets wilt missen van alle kunstwerken en je niet vaker in deze Franse stad komt, bezoek het Louvre dan in twee keer. De volgende dag kun je dan weer verder met waar je gebleven was.

  • in het museum kun je diverse routes lopen:

Masterpiece Visitors Trail: Je bezoekt de bekendste werken van het museum in ongeveer 1,5 uur tijd. Ook Milo en Mona Lisa krijg je tijdens deze route te zien.

Da Vinci Code: een wandeling die je meeneemt langs de kunstwerken van de verhaallijn.

Living in the Louvre: je bezoekt het paleis zoals deze vroeger werd bewoond. Voor de actuele wandelroutes raadpleeg je het beste de site.


  • Zo hoef je het museum niet te verlaten en win je tijd. Tip: ga picknicken in de tuinen van de Tuileries.

  • ook in het Louvre zelf kun je gebruik maken van diverse horecagelegenheden. Je vindt ze in de tuinen en de Carrousel. Van een snelle hap tot aan een uitgebreid avondmaal.

  • probeer entree te verkrijgen via een zijingang. Deze zijn een stuk rustiger dan de originele ingang van het Louvre.

  • plan je bezoek op woensdag of vrijdag, later op de avond. het museum is dan langer open waardoor het een stuk rustiger is. Probeer de gratis dagen (eerste zaterdagavond en zondag van de maand van maart t/m oktober) te vermijden.

  • boek je toegangskaarten altijd vooraf via internet. Dat scheelt een hoop verloren tijd die je kwijt bent aan de lange wachtrijen.

 

Picknick Louvre Parijs

12. Video: alvast in de stemming komen

Bekijk de onderstaande video en neem alvast een voorproefje op al die kunstwerken die op je wachten.

 

 

13. Zijn er ook overnachtingsmogelijkheden dichtbij het Louvre?

Die zijn er zeker. De Franse hoofdstad kent namelijk heel veel leuke plekjes, wijken en hotels. We hebben de mooiste voor je geselecteerd:


  • La Fayette Hotel: dit hotel ligt in het 10e arrondissement. Je kunt hier al voor 53,00 verblijven.

  • Paris Gare de Lyon Hôtel: gelokaliseerd in het 12e arrondissement. Je kunt hier slapen v.a. 84,00.

  • Les Halles Paris: luxe verblijven in het 1e arrondissement. Een kamer reserveer je vanaf 159,00.

Hotel Paris La Fayette

Hotel Paris La Fayette

14. Frankrijk op zijn mooist? Download onze gratis wandelroute door Parijs

Je wilt niets missen van Parijs, en zeker niet van al het mooiste dat deze stad van de liefde te bieden heeft. Download daarom onze gids met route. Je ontdekt de mooiste plekjes wanneer jij dat wilt. Wil je alles uit je bezoek aan Parijs en het Louvre halen? Maak dan gebruik van onze reisgids.

Reviews en beoordelingen Musée du Louvre

Heb je zelf tips of opmerkingen over Het Louvre museum in Parijs bezoeken? Tips + info & tickets? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info