De Praagse Burcht bezoeken? Tips, tours en tickets

Een uitnodigend complex van paleizen, kerken en bonte straatjes

De Praagse Burcht, Pražský hrad, doemt op boven de linkeroever van de rivier de Vlatva. De Burcht domineert het stadscentrum als een fort in een sprookje. Binnen de muren van de Praagse Burcht vind je een gevarieerde collectie historische gebouwen, musea en galeries die een aantal van de grootste en meest belangrijke artistieke en culturele schatten van Tsjechië bevatten.

Ben je op citytrip in Praag en wil je deelnemen aan een georganiseerde tour naar deze druk bezochte en populaire bezienswaardigheid van de stad? In dit artikel lees je alles wat je moet weten en kun je directonline je entreekaarten bestellen.

Een bezoek aan de Praagse Burcht vergeet je nooit! 
  • Alle promoties Praag 4 dagen

    Alle promoties Praag 4 dagen

    Promoties citytrips Praag in 4* hotels, centraal gelegen, inclusief ontbijtbuffet en vlucht Brussel-Praag h/t. Download onze gratis reisgids voor een optimale beleving.
    va. € 459 - Boek nu
  • Klim naar de Praagse Burcht
  • Bewonder de pracht van de basiliek 
  • Ga kijken naar de wissel van de wacht
  • Loop in het Gouden Straatje
  • Bezoek het huis van Franz Kafka
  • Boek je tickets online
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Volledig verzorgde tour en entreekaarten Prazsky Hrad in Praag

Er zijn verschillende entreekaarten beschikbaar als je de burcht wil bezoeken. Voor 16 euro krijg je toegang tot de burcht, maar dit kun je ook met begeleiding doen. Je komt dan nog meer te weten over dit indrukwekkende gebouw. Kijk hier voor tickets.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een speciale Praag Card waarmee je kosteloos gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en toegang krijgt tot diverse musea. Ook kun je profiteren van aantrekkelijke kortingsacties.

Basiliek van Sint-Vitus

1. Historie van de Praagse Burcht

1.1. Prazsky Hrad

De eerste prins van Przemyslide was Prins Borivoj I. Hij stichtte de Burcht van Praag in de 9e eeuw toen hij opdracht gaf voor het bouwen van een kerk ter ere van Maria . Op hun beurt lieten Sint Wenceslas en Vratislaus I de Sint-Joris en Sint-Vitus kerk bouwen in de eeuw daarna. Nog later in de 11e eeuw werden de voornamelijk houten gebouwen vervangen door een burcht van steen. Koning Bretislav I gaf hier opdracht toe.

1.2. De verandering naar kerk in Gotische stijl

De Burcht van Praag werd in de 14e eeuw verbouwd in Gotische stijl. Keizer Karel IV gaf hier opdracht toe . Ook werd het paleis in deze tijd gebouwd. De bestaande burcht werd sterker gemaakt en ook werd er een kerk gebouwd op de plaats waar ooit de Sint-Vitus kerk stond.

1.3. De bouw van de Vladislav Zaal en de Torens

De burcht is tussen 1419 en 1434 niet gebruikt vanwege de Hussietenoorlog. Pas in 1485 gaf Ladislaus II Jagello opdracht tot herbouw . Ook werd het paleis verrijkt met de Vladislav Zaal en werden er torens toegevoegd om de burcht te kunnen verdedigen.

Belvedere zomerpaleis

1.4. Kunstcollecties en recreatief vermaak

De Zetel werd in 1523 verplaatst van Praag naar Wenen . Dit gebeurde toen de Habsburg dynastie zijn intrede deed . In deze tijd werden de koninklijke gebouwen vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden. Ferdinand I liet in 1534 een tuin aanleggen en ook de bouw van het Belvedere paleis ging van start. Dit optrekje was vooral bedoeld als zomerpaleis.

Echter werd de Burcht van Praag deels in de as gelegd in het jaar 1541. De restauratie liet niet lang op zich wachten . De nieuwe koning van Tsjechië Rudolf II, zorgde ervoor dat de Zetel wederom terugkeerde naar Praag. Dat gebeurde na zijn kroning in 1575. Direct werd de noordzijde voorzien van een nieuw gedeelte waarin de koning zijn kunstverzameling zou kunnen presenteren.

De Sint-Vituskathedraal

1.5. Nieuwe renovaties

De 30-jarige oorlog werd aangekondigd door de Tweede Defenestratie van Praag . Dit gebeurde in het jaar 1618. Prazsky Hrad werd zwaar beschadigd en ook kostbaarheden werden gestolen. Na deze verwoestende periode bleef de burcht leeg en onbewoond tot medio 1800.

De burcht werd in ere hersteld en nagebouwd zoals hij was. Maria Theresa was destijds keizerin en gaf hier opdracht toe. In 1848 kwam Ferdinand I, die destijds aftrad als keizer van Oostenrijk, terug naar Praag . Zijn complete staf verhuisde met hem mee naar de burcht.

1.6. Presidentiële thuishaven

President Tomas Garrigue Masaryk maakte van de Burcht van Praag zijn nieuwe thuishaven in 1918 . Tsjecho-Slowakije had toen net zijn Eerste Republiek gesticht. De president gaf Joze Plecnik, een architect uit Slovenië, opdracht om de renovatiewerkzaamheden aan de burcht voor zijn rekening te nemen. Ook werd de Sint-Vitus eindelijk afgewerkt.

Al met al is de kathedraal 600 jaar onafgemaakt gebleven, tot hij in 1929 werd ingewijd . Nog steeds is de burcht de zetel van de president. Wel is het zo dat verschillende afdelingen vanaf ‘89 ook toegankelijk werden voor belangstellenden en toeristen.

Praagse burcht

2. De gebouwen van Prazsky Hrad

Het vooraanzicht van de burcht is met een lengte van 500 meter aanzienlijk te noemen. In zijn totaliteit beslaat de Burcht van Praag maar liefst 7,5 ha . De architectuur is vooral Gotisch, Romaans en Classicistisch. Veel van de gebouwen zijn toegankelijk voor buitenstaanders. Je kunt onder andere de Sint-Joris en Sint-Vitus kathedraal bekijken, maar ook het oude paleis.

2.1 Sint-Vitus

Met een breedte van ruim 60 meter en een hoogte van 124 meter, is de Sint-Vitus de meest omvangrijke kathedraal van de stad . Deze Gotische kerk met details uit de renaissance en baroktijd, heeft 3 torens. 2 exemplaren van ruim 82 meter kun je aan de voorzijde bewonderen. De grootste toren heeft een hoogte van maar liefst 102 meter.

Als je de kathedraal binnenloopt, dan kun ondermeer de graven van Ferdinand I, Wenceslas en Karel IV bewonderen . Als je doorloopt naar de kapel van Sint-Vaclav, dan zie je indrukwekkende muurschilderingen die dateren uit 1400.

In de Wenceslaskapel zijn deze tekeningen nog adembenemender. Ze laten het leven van Christus zien. De kapel is een eerbetoon aan de patroonheilige van Praag en bevat tevens de toegang naar de schatkamer.

De Sint-Vituskathedraal

2.2. Scepter, kroon en mantel van St. Wenceslas

In de gelijknamige kapel staat een safe met kroonjuwelen. Onder de kroonjuwelen worden onder andere de mantel, koninklijke scepter en de kroon verstaan . Veel kans om ze te bekijken heb je echter niet omdat ze maar eens per 8 jaar uit de kluis worden gehaald.

De safe heeft 7 gaten waarop elk een aparte sleutel past. De sleutels zijn apart in het bezit van 7 verschillende mensen . Als de kroonjuwelen uit de kluis worden gehaald voor een expositie, dan moeten deze mensen dus allemaal afreizen naar Praag.

Kroonjuwelen

2.3. Basiliek van Sint-Joris

Samen met het aangrenzende klooster is deze kerk het oudste gebouw van Prazsky Hrad. Het stamt uit de 10e eeuw, behalve de barokke gevel. Deze komt uit 1700. Binnen de basiliek kun je tabernakels bekijken die toebehoorde aan Boleslaus II en Vratislav.

Ook de kunstverzameling van de Bohemen uit 1900 kun je hier bewonderen. Daarnaast vinden er regelmatig muziekconcerten plaats in de ruimte.

De Sint-Jorisbasiliek

2.4. Koninklijke Paleis van Prazsky Hrad

Het Oude Paleis is voorzien van een bouwstijl met details uit de Renaissance, maar toont ook een Gotische stijl. Hier kom je alles te weten over de historie en kun je tevens de Gotische Vladislav Zaal doorlopen . In de oude tijd werden hier de presidentiële inwijdingen gehouden. Deze ruimte heeft een lengte van ruim 60 meter.

De plafonds hebben een hoogte van 13 meter. De 19 meter brede zaal mag zich dan ook de meest omvangrijke ridderzaal binnen de EU noemen . Er is zelfs een speciale trap waarmee leiders de zaal te paard konden binnengaan.

Het Oude Koninklijke Paleis

2.5. Gevangenistoren en museum

De Burcht van Praag had vroeger een gevangenis in de Daliborka Toren . Nu vind je er een tentoonstellingen met diverse marteltechnieken uit de Middeleeuwen.

2.6. Toren uit de 15e eeuw

De toren uit 1500 wordt ook wel de Milhuka Toren of Buskruit Toren genoemd . Mede omdat hier vroeger kanonnen stonden of zaken werden opgeslagen. Nu kun je er een expositie bekijken over de bewaking van Prazsky Hrad.

2.7. Gouden Straat

Dit bekende straatje in Praag wordt ook wel Zlatá Ulička genoemd . Dit betekent Gouden Straatje. De kleurrijke huizen dateren uit het jaar 1800 maar de straat werd al in de 16e eeuw bewoond. Noodgedwongen, omdat een verderop gelegen woonwijk door branden werd verwoest. Nu is het één van de drukst bezochte straten van Praag.

In de 19e en begin 20e eeuw woonden er voornamelijk kunstenaars waaronder schrijver Franz Kafka, die in het huis van zijn zus op nummer 22 verbleef tussen 1916 en 1917 . Kafka’s huisje is nu een boeken- en souvenirwinkel.

De huisjes zijn gerestaureerd en laten oude ambachten zien. Je ziet er een goudsmid, een originele taverne en het huis van de beroemde Praagse waarzegster Matylda Průšová die tijdens WO II in handen van de Gestapo viel en werd vermoord.

Gouden Straatje

2.8. Tuinen van de Burcht

Er zijn diverse tuinen die de Burcht van Praag omringen. Ze komen uit de 15e eeuw en zijn aangelegd door Ferdinand I. De tuinen zijn een aaneenschakeling van fonteinen, grasvelden en bijzondere bomen en bloemen. Ook tulpen zijn er te vinden.

De tuin heeft tevens een Oranjerie met tropische bloeiers. Deze is gemaakt in ‘99 en gebaseerd op de 16e-eeuwse traditie van Rudolf II. In de burchttuin kun je tevens een wijngaard, horticulturele en paradijstuinen bekijken.

Burchttuinen

2.9. Renaissancepaleis Rosenberg

Dit paleis in renaissancestijl was ooit bedoeld als buitenverblijf voor edelvrouwen . Dames ouder dan 24 jaar van adellijke afkomst en weinig geld mochten hier verblijven. Ouderloze kinderen konden al vanaf 18 jaar terecht. Het is in eigendom van de Rosenberg familie.

Het ministerie van Praag nam het paleis in toen het instituut sloot in 1919. Nu doet het dienst als presidentieel kantoor en verricht ook de directie van de burcht zelf administratieve werkzaamheden in de ruimtes .

Rosenberg paleis Praag

2.10 Nationale Kunstgalerij

De Narodni Galerie toont werken van bekende internationale kunstenaars. Je vindt hier werken van onder meer Belgische, Nederlandse, Italiaanse en Duitse kunstenaars . De kunstgalerij bestaat uit schilderkunst en beeldhouwwerken uit de tijdsperiode van de 14e tot de 17e eeuw.

Je vindt het museum in een paleis naast de Praagse Burcht. De collectie is zo uitgebreid dat er ook zalen van de Burcht zelf gebruikt worden.

3. Openingstijden

  • Prazsky Hrad kun je dagelijks bezoeken met uitzondering van 24 december .
  • De tuinen, pleinen en de burchtcomplexen zelf zijn toegankelijk van 01-04 t/m 31-10. Je bent welkom van 05.00 t/m 00.00 uur. Van 01-11 t/m 31-03 zijn de ruimtes open van 06.00 t/m 22.00 uur.
  • De paleisgebouwen zijn open van 01-04 t/m 31-10 van 09.00 t/m 18.00 uur. Van 01-11 t/m 31-03 kun je een bezoek brengen tussen 09.00 en 16.00 uur.

Musuem in Gouden Straatje

4. Entreekaarten

4.1. Toegangstickets online reserveren of ter plaatse kopen

Je kunt kaarten kopen bij de informatiebalie van het Koninklijke Paleis of bij het bezoekerscentrum. Je kunt je entreekaarten ook online bestellen. Dat scheelt je in elk geval veel wachttijd voor de kassa en de rij voor de entree.

4.2. Verschillende kaarten voor de Burcht van Praag

Als je de Burcht van Praag wilt bezoeken, dan kun je kiezen uit losse toegangskaarten, maar je kunt ook combinatiekaarten kopen.

  • Circuit A: met deze kaart kun je een groot aantal gebouwen, het oude paleis, de 2 kathedralen en een tentoonstelling bezoeken. Ook krijg je toegang tot de Gouden Straat, het paleis van de familie Rosenberg en de Daliborka Toren.
  • Circuit B: toegang tot de Sint-Vitus en Sint-Joris kerk, het oude paleis en het “Straatje van Goud”. Met deze ticket kun je ook de Daliborka Toren bekijken.
  • Circuit C: toegang tot kunsttentoonstellingen den de “Schatten van de Sint-Vitus” expositie.

Studenten tot en met 26 jaar en kinderen tussen 6-16 ontvangen korting. Evenals 65-plussers. Kindjes jonger dan 6 jaar mogen gratis naar binnen . Als je niet voor een gesloten deur wilt komen te staan, dan kun je jouw toegangskaarten voor de Burcht van Praag het beste vooraf online reserveren.

Uit deze losse tickets kun je kiezen:

  • kaarten voor de expositie “Het verhaal van Praag”
  • kaarten voor kunst schilderijen expositie
  • entreekaarten voor het bezichtigen van de toren aan de zuidkant of de bus kruittoren

De gebieden en tuin die rondom de burcht liggen kun je kosteloos bezoeken.

Gids

4.3. Informatie over de toegangskaarten

  • de entreekaarten hebben een geldigheidsduur van 48 uur
  • je kunt deelnemen aan een tour van 60 minuten door de Sint-Vitus en het Oude Paleis. Er wordt in meerdere talen gesproken waaronder de Engelse, Franse en Tsjechische taal. Deelname kan vanaf 4 mensen. Tour kaarten kun je kopen bij de Derde Binnentuin, maar kun je ook kopen bij het bezoekerscentrum.
  • audio rondleidingen kun je aanschaffen bij de 2e en 3e Binnentuin, alsook bij het bezoekerscentrum.
  • denk aan een speciale licentie als je foto’s wilt maken van de binnenkant.

5. Voorkom wachten in de rij

Op het terrein kun je te maken krijgen met maar liefst 3 wachtrijen. Bijvoorbeeld bij het loket, de beveiliging en de entree. Tassen moeten gecontroleerd worden. Deze wachttijd moet je dan ook incalculeren door tijdig aanwezig te zijn.

Tip : wil je geen tijd verspillen aan het wachten? Reserveer je kaarten danalvast online.

De Burcht van Praag heeft 5 entrees namelijk:

  • hoofdentree bij het plein van Prazsky Hrad. De meest drukke toegang.
  • bij de ingangen bij Pohořelec, de Na Opyši poort en Malá Strana kan het ook redelijk druk zijn.
  • aan de achterkant vind je de Královský Letohrádek bij het zomer paleis. Deze entree wordt aanzienlijk minder druk bezocht.

Wachtrij

6. Routebeschrijving naar Prazsky Hrad

6.1. Wandelend vanuit centrum Praag

Als je van een klimmetje houdt, dan kun je de Burcht van Praag prima te voet bereiken. Afhankelijk van welke entree je kiest, wandel je in circa 20-30 minuten naar de burcht.

6.2. Tram

Uitstappen voor de hoofdentree of bij Pohořelec doe je als je tramlijn 22 neemt . Als je kiest voor die tweede halte loop je binnen 10 minuten naar de burcht. Liever een langere wandeling van plusminus 15-20 minuten? Stap dan uit op de Malostranske Straat.

6.3. Eigen vervoer

Parkeer je auto bij Na Valech op 15 minuten van de hoofdentree . Je kunt je voertuig ook stallen bij Hradcanska Parking. Je loopt dan 5 minuten langer naar de ingang.

7. Handige informatie

  • vergeet niet om een vergunning aan te schaffen als je foto’s wilt maken. Ook een flitser en een standaard zijn niet toegestaan.
  • exposities “Schatten van de Sint-Vitus” en “ Verhaal van Praag” mogen niet op de foto worden gezet.
  • entreekaarten hebben een geldigheidsduur van 48 uur wat een bezoek in etappes mogelijk maakt.
  • de wisseling van de wacht vindt elke dag plaats op het middaguur.
  • de Burcht van Praag is uitgestrekt. Draag daarom comfortabel schoeisel.
  • je kunt gebruik maken van de entrees: Malá Strana, Pohořelec, Prašný most of Klárov.
  • houd rekening met een beveiligings- en tassencontrole zodra je de burcht betreedt.

Kun je geen genoeg krijgen van deze mooie stad? Denk dan eens na over de aanschaf van een Praag Card. Je kunt kosteloos diverse musea bezoeken, ontvangt kortingen en kunt gratis reizen met de tram. Vanaf 42,00 kun je hier een Praag Card kopen.

8. Video: zo indrukwekkend is Prazsky Hrad

Bekijk de onderstaande beelden en val van de ene in de andere verbazing. De burcht is indrukwekkend en adembenemend mooi. Zo kom je alvast lekker in de stemming en bereid jij je optimaal voor op een bezoek.

9. Maak een wandeling door Praag en download de route gratis

Praag is het mooist als je de stad op eigen gelegenheid verkent. Dat doe je het beste met onze gratis stadswandeling door Praag die je hier kuntdownloaden.

Reviews en beoordelingen Praagse Burcht

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Praagse Burcht? Plaats je beoordeling

Magda de wit14 januari 2024

Zeer nuttige informatie . Ik vind alleen niet waar je kan kiezen uit circuit a, b of c . Zo ook om de vergunning om te mogen fotograferen binnen .

EYKELBERG MICHELINE28 november 2017

kort en bondige informatie leesbaar lettertype en mooie lay-out

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info