Stadswandeling Praag op de kaart
Als je de Praagse Burcht bezoekt dan kom je vanzelf in het Gouden Straatje dat met kleurrijke ambachtshuisjes een periode uit de geschiedenis van de stad markeert. Onderweg passeer je onder meer de Loreto kerk met een rijk gevulde schatkamer en het Strahovsky klooster waar je het Letterkundig Museum kunt bezoeken. Het museum omvat maar liefst 130.000 boeken, bijbels in alle talen en verboden geschriften.
Van de Praagse Burcht over de Karelsbrug
Daal van de Burcht af richting de Karelsbrug. Dé bekendste brug van Praag werd in de 14e eeuw over de Moldau gebouwd door Koning Karel IV en is met 42 heiligenbeelden rijk gedecoreerd. Via de Karelsbrug kom je in het Oude Stadsdeel terecht.
Klementinum
Laat je leiden door de gratis reisgids en kom onderweg richting het Joodse Kerkhof onder andere langs het Klementinum dat na de Praagse Burcht het grootste gebouwencomplex van de stad is. Het waren de wetenschappers Tycho Brahe en Johannes Kepler die de toren bovenop het complex wereldberoemd maakten. Tussen 1600 en 1612 bestuurden ze uiterst nauwkeurig de posities van de verschillende planeten vanuit de toren. Een van de vaststellingen die ze deden was dat planeten geen cirkelbanige vorm afleggen maar die van een eclips.
Via het Oude Stadsplein naar de Joodse begraafplaats
De wandeling gaat verder richting het Oude Stadsplein dat al sinds de 10e eeuw hét ontmoetingspunt van de oude stad is. Zorg dat je op het hele uur klaar staat bij het astronomisch uurwerk om de apostelen in 45 seconden voorbij te zien komen en geniet van de altijd levendige stad op een terrasje of in een restaurantje in een van de talloze straatjes en steegjes.
In de Joodse Wijk breng je een bezoek aan het het Oude Joodse Kerkhof. Je vindt de begraafplaats vlakbij de Oud-Nieuwe synagoge in Josefov. Het kerkhof was in gebruik tussen 1478 en 1786 en is onder meer de laatste rustplaats van Jehoeda ben Betsalel Löw. Het ruimte gebrek was enorm en daardoor liggen de graven door en over elkaar. Sommige wetenschappers denken dat op dit relatief kleine terrein minimaal 100.000 overledenen begraven zijn. Vandaag de dag is de begraafplaats onderdeel van het Joods Museum dat eveneens bezocht kan worden en waar je inzicht krijgt in de Joodse gemeenschap van Praag van voor WO II. Je leest er meer over in de reisgids.
Via een voetgangerszone naar het Wenceslasplein
Via een voetgangerszone met verschillende winkelstraten kom je bij het Wenceslasplein. Onderweg is het mogelijk om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het Communistisch Museum en zie je verschillende indrukwekkende beeldhouwwerken. Eenmaal op het Wenceslasplein voel en zie je de geschiedenis in alles om je heen. Het was hier dat in 1969 Jan Palach zichzelf uit protest in brand stak na de mislukte Praagse Lente. In 1989 kwamen er meer dan 250.000 betogers bijeen tijdens de Fluwelen Revolutie.
Door de eeuwen heen is het plein een verzamelplaats geweest voor feesten, herdenkingen en betogingen. De gebouwen langs het ruim 700 meter lange plein hebben stuk voor stuk prachtige gevels en een aantal ervan zijn juweeltjes uit het Jugendstil tijdperk. Neem de tijd om vanaf het bordes van het Nationaal Museum het plein te overzien en sta stil bij het feit dat dit plein getuige is geweest van dramatische gebeurtenissen in de Praagse én Tsjechische geschiedenis.
De wandelroute eindigt op het Wenceslasplein. In de gratis reisgids vind je een plattegrond die het mogelijk maakt om door andere straten en langs andere bezienswaardigheden terug naar de Karelsbrug te lopen. Je leest ook tips om met het openbaar vervoer verder te gaan.