Museum Boijmans – Van Beuningen
Bevat een bonte mengeling van oude en moderne kunst. Werken van grote Nederlandse namen als Rembrandt, Van Eyck, Van Gogh, Mondriaan maar ook Europese kunstenaars als Dali, Monet, Magritte, ... Tevens heel wat werken van moderne kunst. Behalve schilderijen, ook beelden, prenten, tekeningen. Sieraden en gebruiksvoorwerpen uit de middeleeuwen tot heden. Uitzicht op een beeldentuin. Gesloten wegens renovatie.
Website: www.boijmans.nl
Kunsthal Rotterdam
Geen permanente collecties. Telkens wisselende meerdere exposities tegelijk waardoor zowel alle kunsttijdperken uit vroeger en heden, repertoires, culturen aan bod komen.
Website: www.kunsthal.nl
Natuurhistorisch Museum Rotterdam (NMR)
Opgedeeld in oud (villa Dijkzigt) en recent glazen paviljoen. Fossielen, opgezette zoogdieren en vogels, schedels, vlinders,.. Je vindt ze in allerlei soorten. Het 15m lange skelet van een potvis en het geraamte van Ramon, een Aziatische olifant die tot zijn dood in Diergaarde Blijdorp verbleef, horen tot de blikvangers van dit natuureducatief museum.
Website: www.hetnatuurhistorisch.nl
Huis Sonneveld
Deze museumwoning is een mooi voorbeeld van de bouwstijl het Nieuwe Bouwen (1920-1940). De bezoeker krijgt een goed idee hoe een hypermodern huis er in die tijd uitzag. Eenvoud in constructie, aandacht voor functionaliteit en behoeften van de bewoner binnenin.
Website: www.hetnieuweinstituut.nl/sonneveld
Het Nieuwe Instituut (voormalig NAi)
Immense schat aan archieven en collecties (tekeningen, maquettes, foto’s) van bijna alle belangrijke Nederlandse architecten (na 1800) vind je hier terug. Eveneens tijdelijke tentoonstellingen over o.a. duurzame industriële en stedelijke ontwikkeling. Bibliotheek met meer dan 35.000 boeken, tijdschriften over architectuur en verwante vakgebieden.
Website: www.hetnieuweinstituut.nl
Chabot museum
Een ander voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. In de villa zijn werken te bezichtigen van Rotterdammer Henk Chabot (1894-1949), expressionistische kunstenaar die ook als graficus en beeldhouwer werkte.
Website: www.chabotmuseum.nl
Wereldmuseum
Gebouw dat opgetrokken werd als clubgebouw voor de Kon. Ned. Yachtclub einde 19de eeuw. Vanaf 1882 doet het dienst als museum. Opmerkelijk aan de gevel zijn de vensters voorzien van rondbogen en de balkons met gietijzeren hekken. Binnenin is er een permanente tentoonstelling met een collectie van ca. 2.000 voorwerpen uit de kunst- en cultuurwereld. Missionarissen en zeelieden brachten deze voorwerpen mee van over de ganse wereld.
Website: www.wereldmuseum.nl
Havenmuseum en Maritiem museum
Vanaf september 2014 zijn beide musea verenigd in één museumgebouw. In het Havenmuseum zie je oude boten die dermate onderhouden zijn dat ze zo klaar zijn om te varen en je krijgt een beeld over het leven van vroeger in de haven. Je leert er hoe je zeeknopen kan leggen en komt meer te weten over het restaureren van schepen.
Website: www.havenmuseum.nl
Het Maritiem Museum is een educatief en interactief museum. Zo tonen dia’s hoe een schip doorheen de haven komt. Kinderen kunnen mee op ontdekkingstocht via spelletjes. Uiteraard komt ook de werking van de haven vroeger en nu aan bod. Daarnaast ook heel wat maquettes van passagiersschepen van rederijen als de Holland Amerika Lijn en de Koninklijke Nedloyd.
Website: www.maritiemmuseum.nl
Mariniersmuseum
De ontstaansgeschiedenis en werking van het Korps Mariniers (afdeling van de zeestrijdkrachten) wordt hier belicht. Het korps werd opgericht in 1665 en zou later een bepalende rol innemen in Nederlands-Indië en tijdens WO II.
Website: www.mariniersmuseumrotterdam.nl