Er zijn op dit marktplein talrijke mooie gevels te zien waarvan de Steipe het belangrijkste gebouw is. De Steipe is niet meer origineel. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het plat gebombardeerd. Maar het werd heropgebouwd volgens de originele plannen uit de 15de eeuw. Dit was tot de 18de eeuw het stadhuis van Trier. Nu is er op de benedenverdieping een horecazaak.
Achter de Steipe zie je een rood gebouw. Het ‘Rotes Haus’ heeft een bijzondere tekst op zijn gevel staan. Wellicht voor het merendeel onbegrijpbaar maar het verkondigt dat Trier nog 1300 jaar ouder is dan Rome. Daar zijn evenwel geen bewijzen van.
Driekoningenhuis
Deze woning werd rond 1200 gebouwd. Toen waren de eerste twee verdiepingen zonder openingen. Dit was de beste manier om overvallers buiten te houden. Vandaar zit de voordeur op de tweede verdieping. Deze was te bereiken met een ladder die kon worden opgetrokken.
Keurvorstelijk Paleis
Dit mooie paleis werd gebouwd in 1756 door keurvorst Philipp von Walderdorff. Het werd nooit afgewerkt want de Basilika staat in de weg. Maar het interieur beviel de laatste keurvorst niet. Het kreeg daardoor een bestemming als gastenhuis en werd in 1794 geplunderd en gedegradeerd tot kazerne. In 1930 gerestaureerd maar in 1944 gebombardeerd, doch veel beelden konden worden gered, zelfs de mooie trap bleef gespaard. Dit gebouw is in gebruik door de overheid en kan niet bezocht worden.
Karl Marx Haus
Karl Marx werd in Trier geboren in 1818. Hij heeft hier evenwel nooit gewoond toen hij zich actief in het marxisme stortte. Hij reisde door Europa en stierf tenslotte in Londen. Zijn thema's zijn communisme, materialisme, kapitalisme en economie. Foto's, documenten en nog wat andere snuisterijen vertellen je er meer over. Eerder voor mensen die in deze materie veel interesse hebben.
Sankt-Georgsbrunnen
Een bekende en populaire rococo fontein uit 1750 die ongeveer 10 jaar geleden werd gerestaureerd. Het ontwerp is van dezelfde architect als het Keurvorstelijk Paleis waar je tijdens de wandeling langskwam. De opdrachtgever was een zekere Georg vandaar ook de naam. Bovenaan staat de Heilige Georg en aan de vier zijden zie je de vier seizoenen afgebeeld. Deze fontein werd net zoals deze op de Hauptmarkt van water voorzien door eenzelfde bron.
Römerbrücke en Zollkran
Aan de Moezel heb je de Romeinse brug, althans de pijlers zijn nog echt Romeins. Vroeger werd er op de pijlers een houten brug gebouwd. Langs deze rivier staan er ook nog een tweetal kranen. De rivier was bij het verval van de Romeinse wegen zowat het enige transportmiddel. De goederen werden door deze kranen in de schepen geladen en gelost. De ene kraan dateert van 1413 en de andere van 1774. Het waren eigenlijk tolkranen die de belasting in natura uit de schepen losten. De armen kunnen niet bewogen worden, wel het dak.