Brouwerij De Boog in Utrecht is gesloten sedert 1897, maar de gebouwen zijn er nog want het is een beschermd monument (Rijksmonument). Hier werd bier gebrouwen sedert eind 16de eeuw met het grachtwater als basisproduct. In 1761 werd de brouwerij overgelaten aan de Armenkamer, een rooms-katholieke genootschap. Zoals je al wellicht kon vermoeden uit de naam hadden zij ook heel wat van die kleine huisjes in hun beheer. De brouwerij draaide goed en bracht veel geld in het laatje. Daardoor konden ze nog meer van die huisjes bouwen, zoals achter de brouwerij waar we straks komen. Maar de concurrentie was bikkelhard en het doek viel over de brouwerij in 1897.
De Vollersbrug is ook iets bijzonder, niet de brug op zich maar wel de naam. Een voller is iemand die vilt maakt en één van hun ingrediënten is urine. Doordat de geur niet zo aangenaam is werden ze met hun activiteiten vriendelijk verzocht dit aan de rand van de stad te doen. Nu is dit allang niet meer de rand van de stad, maar er zijn ook geen vollers meer.
Je moet de Vollersbrug over en dan rechtdoor in de Lange Rozendaal. De straatnaam staat trouwens op de grond. Deze arbeidershuizen dateren van de 19de eeuw en zijn gebouwd door de Armenkamer die de brouwerij in eigendom had. Dus in volle glorie van hun brouwactiviteiten. Je moet je deze straat wel anders voorstellen. Ze was toen niet geplaveid, er was maar één toilet per honderd inwoners en er was zelfs één huisje waar een gezin met 22 kinderen in leefde. De huisjes werden gerestaureerd in de jaren '90 van de vorige eeuw. Als je even de linkse straat instapt dan zie je dat sommige huizen rug aan rug zijn gebouwd.