Domkerk
Toch wel eigenaardig dat de toren van de Dom van Utrecht gescheiden is van de kerk. Daarom eerst een korte toelichting. De delen van de Dom die nu nog recht staan werden gebouwd tussen halfweg de 13de eeuw en het begin van de 16de eeuw. Het was toen een katholieke kerk die veel inkomsten had uit bedevaarten. In de 16de eeuw werd de kerk protestants en moest door de protestanten verder afgewerkt worden. Doch protestanten die moeten niet weten van heiligen en zetten zich ook af tegen bedevaarten en de commercialisering daarvan, zoals de verkoop van aflaten. Dus hadden ze te weinig geld om de kerk degelijk af te werken. Het schip werd gebouwd met minderwaardige materialen. Bovendien werden er geen steunberen gebouwd en had het een houten zoldering in plaats van een stenen. In 1674 trok er een zomerorkaan over Utrecht die veel schade veroorzaakte en de Dom niet spaarde. Het schip werd volledig vernield en stortte in. De brokstukken bleven nog 150 jaar liggen, tot 1826. Op het Domplein kan je met de betegeling nog de omvang van de originele kerk zien.
Als de Dom geopend is moet je er zeker een bezoek brengen. Het kerkinterieur weet bezoekers te verbazen door haar mooie gebrandschilderde ramen (20ste eeuw), graftombes en grafstenen. De bronzen deuren zijn van 1996 en zijn getooid met evangelieteksten in 7 talen. De Dom is nu nog steeds protestants, de Sint-Catharinakerk is nu de kathedraal voor het bisdom Utrecht.
Vergeet ook niet het ernaast gelegen pandhof te bezoeken. Daar is iets heel bijzonders te zien. In de rechterhoek, als je binnenwandelt vanaf het Domplein, kan je een koord zien dat de beeldhouwer heeft gemaakt (zie foto). Het is dus geen echte koord voor alle duidelijkheid. Bij de laatste restauratie heeft men dit doelbewust overgeslagen om ze niet te beschadigen. Men weet absoluut niet wat de bedoeling hiervan was. Het is te groot om een ‘handtekening’ van de beeldhouwer te zijn, wellicht wou hij hiermee iets duidelijk maken. Het zal steeds een onopgelost raadsel blijven.
Meer info over openingsuren en geschiedenis van de Dom op www.kerkenkijken.nl
Dom Under
Bij het lezen van voorgaande informatie ben je al heel wat te weten gekomen wat je mag verwachten van een bezoek aan Dom Under. In de vorige eeuw werden er hier heel veel opgravingen gedaan en de belangrijkste restanten komen van de Romeinse periode en de bouw van de Dom. Op een zeer geanimeerde wijze krijg je hierover informatie. Het is een van de meest boeiende archeologische bezoeken die ik ooit heb beleefd. Er is ook een zeer mooie animatiefilm over de zomerorkaan van 1674 die het schip van de Dom vernielde. Een eerste deel van het bezoek gaat door in het bezoekerscentrum en een tweede deel is onder het Domplein. Zeker doen, 2000 jaar geschiedenis flitst je hier voorbij! Op drukke dagen zeker je ticket op voorhand online kopen.
Meer info op www.domunder.nl
Domtoren
Het heeft niet veel gescheeld of de Domtoren was gesloopt. In 1836 had een zware storm de toren zo zwaar beschadigd dat die dreigde in te storten. Toch werd er besloten om hem te restaureren. De toren is de hoogste van Nederland en meet 112 meter. Je kan die beklimmen onder begeleiding van een gids (duur ca. 1u30) maar dan moet je er wel 465 treden voor over hebben. De beklimming gebeurt gelukkig niet in één keer. Op de verschillende verdiepingen geeft de gids uitleg over de bouw van de toren en zijn geschiedenis.
Bovendien bezoek je de Michaelskapel op de eerste verdieping, de torenkamer een verdieping hoger en de klokkenzolder. Je telt er 14 klokken die gegoten werden in 1505. Twee verdiepingen hoger kan je via een smalle trap tot de vijfde verdieping voor een prachtig uitzicht over Utrecht.
Meer info op www.domtoren.nl