Dat gebeurde op de feestdag van de Heilige Jozef, patroonheilige van de meubelmakers en schrijnwerkers. Na verloop van tijd werden de staanders als vogelverschrikkers aangekleed, die later vervangen werden door poppen. Dat is tot vandaag nog steeds zo. Maandenlang bouwen leden van buurtcomités aan de honderden poppen (‘fallas’) en spenderen er kleine fortuinen aan. Iedere wijk levert twee stuks, een grote en een kleinere pop. Het zijn heel fraaie expressieve kunstwerkjes die, zoals bij ons tijdens carnaval, allerhande figuren of karikaturen van politici, bekende personen enz … moeten voorstellen. De poppen blijven een ganse week in de 24 wijken tentoongesteld.
Las Fallas is een feest waarin plaats is voor optochten, dans, muziek, vuurwerk, drank, eten (paella uiteraard en de churros, gefrituurd tarwedeeg) en met als apotheose de verbranding van de ‘fallas’. Dat Spanje nog heel katholiek gezind is, wordt bewezen in ‘La Ofrenda’. Dan komt de lokale bevolking van Valencia op straat, de meesten in traditionele klederdracht. Zij brengen anjers mee naar de Plaza de la Virgen als offer voor een metershoge pop ‘La Virgen de los Desamparados’, de beschermvrouw van de hulpbehoevenden, die ‘aangekleed’ wordt met de roze, witte en rode anjers.
Elke dag, van 1 t/m 19 maart, knalt vanaf 14u siervuurwerk (La Mascletà), dat niet de lucht ingaat, een halfuur lang vanop de Plaza del Ayuntamiento. Een oorverdovend ‘bombardement’ van explosieven uitstervend in rook met verschillende kleuren. Om middernacht volgt dan steeds een échte vuurwerk. Op 18 maart start om middernacht ‘Nit del Foc’, een groot vuurwerkspektakel dat tot de mooiste van Europa wordt beschouwd.
De apotheose volgt dan op 19 maart. Eerst is er de ‘Correfoc’. Enkele inwoners stappen door de stad verkleed als duivel onder begeleiding van doordringend tromgeroffel. Rond middernacht is het tijd voor ‘La Cremà’. Op dat moment worden, bij het spelen van de ‘Hymne de València (het Valenciaans volkslied) de honderden poppen in de fik gestoken waarna het feest de hele nacht doorgaat. Het is het hoogtepunt na een bijzondere feestweek. De tot mooist bekroonde poppen worden echter gered en krijgen een plaatsje in het Museo Fallero (Plaza Monteolivete 4, ligt ver buiten het centrum), een museum over het volksfeest. De verbranding moet begrepen worden als het ‘verbranden’ van de winter en de verwelkoming van de nieuwe lente. Al zien sommige anti-Fallas aanhangers, in het licht van de financiële crisis, dat anders gezien de duizenden euro’s kostende poppen die als folkloristische uitspatting in de vlammen opgaan.
Meer informatie op officiële website: www.fallas.com
Meer informatie in het Nederlands: www.fallasfestival.nl