Plaza de Toros
Plaza de Toros is de arena die ze gebruiken voor de stierengevechten (de meeste vinden plaats ten tijde van Las Fallas in maart en feesten in juli) en ook voor grote evenementen. De arena is gebouwd tussen 1850 en 1860 en is een knap architecturaal gebouw. Het biedt plaats aan 12 000 toeschouwers. Met enige zin voor overdrijving kan je er iets in zien van het Colosseum in Rome. Er is ook een museum aan verbonden, het Museo Taurino. In dit Stierenvechtersmuseum kom je heel wat te weten over de stierengevechten aan de hand van filmpjes, vele foto’s, voorwerpen, een opgezette stier, … Met een audiogids kan je de stierenvechtersarena op eigen ritme bezoeken.
Plaza del Ayuntamiento
Via de Av. Del Mq de Sotelo kom je uit op een groot plein, Plaza del Ayuntamiento (’s avonds heel mooi verlicht). Mocht je hier in maart zijn, dan zal je je temidden het feestgedruis bevinden van las Fallas, het jaarlijkse evenement om de start van de lente te vieren, waar miljoenen bezoekers op af komen, maar daarover verder veel meer.
Bewonder er de mooie gevels van machtige gebouwen, voornamelijk uit de 19de eeuw. Het stadhuis (ayuntamiento) dateert uit het begin van de 20ste eeuw. In het stadhuis bevindt zich het Museo Histórico Municipal, waar je zicht krijgt over hoe Valencia zich ontwikkelde in de loop van de geschiedenis. Ook hangen er schilderijen uit de 18de en 19de eeuw en is er een ruimte met kostbare relikwieën waaronder de oudste vlag van de stad.
Plaza de la Virgen
Met zekerheid het mooiste plein van Valencia. Je loopt er over een schitterende marmeren vloer. Het ligt in de wijk El Carmen. Drie monumenten omringen dit plein. Over de kathedraal kon je al elders iets lezen. De Basilica de la Virgen de los Desamparados (Maagd van de ontredderden) verdient evenzeer je aandacht. Hier staat het standbeeld van de patrones van Valencia (O.LVrouw van de Verlatenen). Voor de inwoners is deze basiliek zeer belangrijk. Er werd aan gebouwd tussen 1652 en 1667 en heeft barokke kenmerken. De wat roosachtige kleur valt direct op. Zie je hoe een renaissanceboog een verbinding maakt met de kathedraal? En dan is er nog de imposante fontein Fuenta del Agua de la Acequia (1976). De man in het midden wordt wel eens herkend als Neptunus maar moet de rivier de Turia voorstellen. De vrouwelijke afbeeldingen eromheen figureren als de irrigatiekanalan die uit de Turia stromen.
Plaza de l'Almoïne
Net achter de kathedraal naar rechts op de Plaza de l'Almoïne ligt het Archeologish Museum (modern gebouw met waterpartij). Dit zou de plaats zijn waar de Romeinen de stad Valencia in 138 vr Chr. hebben gesticht. Vóór de ingang van het museum kan je door een glazen vloer opgravingen zien van een Romeinse nederzetting. Voorts objecten uit visigotische, moorse en middeleeuwse beschaving en Arabische tijden.
Op dit plein zie je naast het museum de El Almudin. Het dateert van begin 14de eeuw, toen het dienst deed als opslagplaats voor granen. In de inkomhal verwijzen de muurschilderijen naar de vroegere commerciële activiteiten (waar het graan vandaan kwam, welke hoeveelheden er werden opgeslaan enz.) en naar de patroonheiligen van de ambachtslui die hier werkten. Nu wordt het gebouw gebruikt voor tijdelijke kunsttentoonstellingen.