Auto's rijden er niet, de hoofdweg is een kanaal, het vervoermiddel is een boot. Lijnbussen, taxi's en ziekenwagens zijn in Venetië boten die zich al even ordeloos verplaatsen als de auto's in de grote Italiaanse steden. Venetië zelf bestaat uit 120 eilanden met elkaar verbonden door 150 kanalen en 400 bruggen.
Wie de bezienswaardigheden Venetië bezoekt moet zeker logeren in de stad zelf om van deze unieke sfeer ten volle te kunnen genieten. Een wandeling door de vele kleine straatjes doet je écht kennismaken met de levenswijze van de Venetianen. In dit dossier hebben we het ook over de voornaamste bezienswaardigheden, het carnaval en het Venetiaans glas. We geven je ook heel wat tips en links.
Enkele weetjes …
Venetië is een stad van slechts 8 km² groot. Het heeft wel 17 km kanalen. Niet minder dan 400 bruggen zorgen ervoor dat niemand zijn woning alleen maar bereikbaar zou zijn per boot. De stad bestaat nog eens uit 6 stadsdelen maar tijdens de wandeling ben je daar niet mee geconfronteerd. Dat is wel het geval als je een straatnaam moet opzoeken. Dan moet je weten in welk stadsdeel je moet zijn. Soms komt een straatnaam meermaals voor. Een straatnaam staat niet altijd in het Italiaans op de muur maar wel in het Venetiaans. Zie je een huis dat verbonden is via een boog met een ander huis, dan is dat meestal om aan te duiden dat het van dezelfde eigenaar is. Meer moet je daar niet achter zoeken.
De huizen zijn op palen gebouwd. Ze kloppen ca. 9 palen van 4 meter lengte per m² in de grond. Daarboven giet men dan een draagvloer van beton. En dan moet men de woningen steeds zo licht mogelijk gaan bouwen. De houten balkons en veelsoortige schoorstenen hebben daar echter niets mee te maken.
Je zal ook wel waterputten zien tijdens je wandeling door Venetië. Dit is niet voor vers grondwater maar wel om het verzamelde regenwater naar boven te brengen. De meeste pleinen hebben op de vier hoeken mogelijkheden om het water op te vangen en te leiden naar die regenputten. Dat is mede een reden waarom er zo weinig groene pleinen te zien zijn in Venetië.
Leegloop van Venetië
Inderdaad, nu zijn er nog 60.000 inwoners maar in de jaren '50 waren er dat nog 175.000. Het is misschien wel leuk wonen maar niet echt handig. Vooreerst zijn de woningen niet alleen duur, ze vragen ook veel onderhoud. De meeste huizen zijn oud en ongedierte vindt dit ook een leuke plek om te vertoeven. Daar bovenop zijn er weinig winkels, verplaatsingen kunnen alleen te voet of per boot en dan zijn er de toeristen. Niet minder dan 18 miljoen per jaar!
Venetië loopt soms onder water
Het is een beeld dat je wellicht al op televisie of internet zal gezien hebben. Toeristen en inwoners lopen over planken om de voeten droog te houden. Zoals we bij ons springtij kennen is er in de baai van Venetië ook zoiets: Acqua Alta, letterlijk vertaald: 'hoog water'.
Bij het laagste niveau staan er slechts een paar straten onder water. In het slechtste geval kan dit oplopen tot 75% van de stad. Van oktober tot april zie je in de stad op cruciale plaatsen (bv. een weg naar een halte van de Vaporetto of op druk bezochte pleinen) loopplanken opgestapeld liggen. De bevolking en de hulpdiensten krijgen een sms als er Acqua Alta komt en hoe hoog het water maximaal zal stijgen. Laarzen zijn dan wel aangewezen maar grotendeels kan je via een vlonderpad in de stad wandelen. En zoals steeds kan je die op zo'n moment op elke hoek kopen, zelfs wegwerplaarzen.
Deze Acqua Alta duurt slechts een halve dag, zoniet spreekt men van een overstroming. Om dit te voorkomen heeft men een grote waterkering gebouwd die luistert naar de naam 'Mose'. Zonder dit project zou Venetië over honderd jaar wellicht onbewoonbaar zijn en voortdurend onder water staan. De werken zijn gestart hiervoor in 2003 maar een einddatum vermelden ze nergens. Meer info op www.mosevenezia.eu