San Marco is de benaming van dat deel van de stad, zoals je weet zijn er zes stadsdelen. Het plein kreeg die naam en ook de basiliek. San Marco of de heilige Marcus is tevens patroonheilige van de stad en de vroegere staat. Begin de 9de eeuw stalen de Venetianen zijn lichaam in Alexandrië en het kreeg een nieuw graf in de basiliek. De gevleugelde leeuw waarmee Marcus is afgebeeld gedurende meer dan duizend jaar is het symbool van Venetië. Het symboliseert vooral zijn macht en zelfstandigheid. Venetië was immers een staat die geen verantwoording aan Rome moest afleggen. Zelfs bevelen en regels van de paus van Rome legden ze naast zich neer.
In de wijk San Marco liggen alle belangrijke gebouwen, musea, bestuurszetels, kerken ... De heilige Marcus heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in Venetië en werd voor van alles aanroepen. Daardoor zijn er veel wonderen aan hem gelinkt.
Piazetta
Deze beide zuilen dragen de symbolen van Venetië, de Marcusleeuwen en de H.Theodorus, vroegere beschermheilige van de kerk. Deze granieten zuilen zouden van het oosten zijn overgekomen per schip, in 1172, als teken van hun macht. De legende zegt evenwel dat wie tussen de twee zuilen loopt een ongeluk zal overkomen. De reden zou te zoeken zijn in het feit dat hier tijdens de republiek de politieke vijanden werden terechtgesteld.
Palazzo Ducale (Dogepaleis)
Het dogepaleis werd gebouwd in de glorieperiode (12e-14e eeuw). Het was de regeringszetel en residentie van de meeste Venetiaanse Doge. Voordien stond er op die plaats een houten burcht. De toegang wordt ook wel de papieren poort genoemd omdat hier alle decreten van de Doge werden opgehangen. Let vooral op de gouden trap en de trap der reuzen. De mooiste zaal aller tijden is wellicht de zaal van de Grote Raad. Hier was er ooit een banket voor 300 aristocraten. Je kunt daar ook het grootste schilderij ter wereld zien: 'het paradijs'.
Koop nu je toegangsticket online en zo moet je niet aanschuiven bij de kassa, klik hier.
De Doge was het hoofd van de kerk, militair opperbevelhebber en burgerlijk leider. Dan denk je wellicht dat dat een machtig man was in Venetië. Maar niets is minder waar. De Grote Raad en vele andere beleidsorganen hadden de werkelijke macht in handen. De Doge was het symbolisch hoofd van Venetië die verkozen werd uit de hoogste rangen. Het was steeds iemand van 60 à 70 jaar oud, wat voor die tijd echt wel stokoud was. Sommige Doge vonden het niet leuk om verkozen te worden want het Dogepaleis werd hun gevangenis. Ze mochten het paleis niet verlaten of hun mond niet opendoen in het publiek zonder daar eerst toestemming voor te vragen. En als ze al buiten kwamen dan was het steeds onder begeleiding. Hij moest immers de stem van de Grote Raad verkondigen.
De Doge had dus een eerder ceremoniële functie. Dat bleef zo tot aan zijn dood. Door de ingewikkelde verkiezingsprocedure duurde het enkele weken vooraleer een nieuwe Doge was verkozen. Pas wanneer er een nieuwe Doge verkozen was, nam de Grote Raad opnieuw beslissingen. Het was ooit anders. Dogen zijn er al geweest vanaf 697 en ze waren echt wel machtig tot 1268. In 1797 werd de functie van Doge afgeschaft. Dit viel samen met de val van de republiek want Napoleon nam de macht over. Wil je je verder verdiepen in de Doge en hun verkiezingen dan kan je daarvoor terecht in het Museo Correr.
San Marcobasiliek
De San Marcobasiliek is één van 's werelds meest beroemde kerken, boordevol oosterse mystiek en westerse weelde. Met verschillende bouwstijlen en veel onregelmatigheden. De vijf koepels zijn verschillend van afmeting en zelfs van de 500 pilaren is er geen enkel dezelfde.
De kerk werd gebouwd in 830 om het stoffelijke overschot van St.-Marcus in onder te brengen (gestolen in Alexandrië). Het was tevens de huiskapel van de Dogen. De legende wil dat zelfs de pilaren gestolen zijn tijdens één van de zeetochten. Sommige van deze palen zijn ouder dan Venetië. Maar het zijn vooral de 4000 m² mozaïek die je aandacht zullen trekken.
Het altaarstuk 'Pala d'Oro' is één van de rijkste schatten van het Christendom. Het dateert uit 1342 en bestaat uit 2486 juwelen. Bezoek je de schatkamer, dan krijg je een deel van de buit te zien die werd meegenomen in het Oosten. Vele van deze schatten werden echter op hun beurt gestolen door Napoleon.
Bestel nu je ticket voor een rondleiding in de basiliek San Marco, zo hoef je ook niet aan te schuiven, klik hier.
Klokkentoren of Campanile
De klokkentoren is een reconstructie van de duizend jaar oude 'campanile' die in 1902 instortte. Deze toren heeft allerlei functies gehad. Het heeft een spiraalgang die tot de top leidt. Zo konden de hoogwaardigheidsbekleders te paard tot helemaal boven.
Archeologisch museum
Het Archeologisch museum is gehuisvest in één van de omliggende gebouwen op het San Marco plein, de Procuratie Nuove en de Biblioteca Marciana. Hoofdbrok van het museum vormt een reeks Romeinse beelden uit de collectie die kardinaal Grimani schonk aan de Venetiaanse Republiek in de 16de eeuw. Verder altaarstukken, voorwerpen in brons, ivoor, keramiek, bustes, epigrafen, … Ook de archeologische afdeling van het museum Correr vond hier een onderkomen. De toegang tot het Archeologisch Museum is enkel mogelijk via het Museum Correr, maar dan heb je meteen twee musea.
Libreria Sansoviniana of Biblioteca Marciana
De bibliotheek is ontworpen halfweg de 16de eeuw door de Florentijnse architect Jacopo Tatti, ook bekend als Jacopo Sansovino. Als eerbetoon werd de bib naar hem genoemd. Om de boekencollectie van de beroemde dichter Francesco Petrarca en kardinaal Bessarione (hij bezat vele honderden Griekse en Latijnse codices) ergens onder te brengen werd deze bibliotheek opgericht. De inhoud is van heel grote waarde. Zo telt de bibliotheek een 3000-tal incunabelen.
Museum Correr
Op het Piazza San Marco tegenover de basiliek bevindt zich het Museo Correr. Toen de uit Venetië afkomstige kunstverzamelaar Teodoro Correr stierf in 1830 liet hij een indrukwekkende collectie kunst (schilderijen, voorwerpen) en documenten na. Bij testament schonk hij ze aan de stad. Opvallend is dat je er werken ziet van enkele schilderende gebroeders: Bellini, Veneziano, Vivarini maar ook van Carpaccio, El Greco, Hugo van der Goes e.a.
Ook aandacht voor de historie van Venetië met onder meer oude plattegronden, munten, documenten, memorabilia, … Meer info op www.correr.visitmuve.it