Het enige wat je hier niet zult vinden is de zee, die ligt in vogelvlucht op zo'n 150 km. Luxor ligt wel langs de Nijl en je kunt er een ballonvlucht maken met een prachtig zicht over de Nijlvallei, de stad Luxor en de 2000 jaar oude nederzetting Thebe.
Thebe (het huidige Luxor) komt pas in de geschiedenisboeken voor vanaf zo'n 2000 v.Chr. Door het verval van andere koninkrijken in Egypte werd de koning van Thebe zeer machtig. Zijn opvolgers bouwden dat steeds verder uit totdat Thebe eigenlijk bijna volledig Egypte onder haar gezag had in ongeveer 1000 v.Chr. De Thebaanse koningen dankten hun macht aan de god Amon. Ter ere van hem werden er dan ook grote tempels gebouwd in Thebe.
Maar Thebe raakte in verval en rond het jaar nul waren de tempels alleen nog maar ruïnes. Pas in de 19e eeuw werd Thebe opnieuw ontdekt door archeologen en Egyptologen. De bevolking groeide gestaag aan tot zo'n 150.000 mensen, bijna allemaal werkzaam in het toerisme. Luxor is nu 'the place to be' om de Egyptische beschaving te (her)ontdekken.
Bezienswaardigheden in Luxor en omgeving
De tempel van Luxor is uiteraard de topattractie, naast de tempel van Karnak. We raden aan om beide te bezoeken in een groep. Er worden dagelijks halve dag-excursies georganiseerd naar de tempels van Luxor en Karnak. Zo krijg je een goede indruk van het geheel. Wil je ze nog diepgaander ontdekken, dan kan je op eigen houtje een bezoek brengen. Uit ervaring weten we dat de meeste mensen echter voldoende hebben aan een bezoek van een halve dag.
De tempel van Luxor ligt in het centrum van de stad en is een ruïne van zuilen en één obelisk. Ooit waren er twee obelisken maar eentje daarvan is verhuisd naar de Place de la Concorde in Parijs. De tempel van Luxor is kleinschalig en werd slechts eenmaal per jaar gebruikt als liefdesnest van de god Amon en zijn vrouw Moet.
De tempel van Karnak ligt op een paar kilometer van Luxor en is veel groter. Het is de meest indrukwekkende en belangrijkste tempel van Egypte. Hier 'leefde' de god Amon die oneindig werd verwend. Helaas zijn de ruïnes veranderd in een allegaartje. Daarom is het noodzakelijk een plattegrond aan te schaffen of een rondleiding te doen met een gids. Dan pas komen die stenen echt tot leven. Houd er wel rekening mee dat e meeste rondleidingen in het Engels zijn.
Aan de overkant van de Nijl ligt de oude site van Thebe. Die naam zegt je waarschijnlijk niet veel maar als we het hebben over de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen dan doet dit wellicht een belletje rinkelen. Je kunt hier onder andere de graven bezoeken van de Ramsesdynastie.
Het graf van Nefertari is het mooiste, maar het probleem hierbij is dat er slechts een heel beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten en dat de tickets van te voren moeten worden gekocht. Tijdens de zomermaanden is het graf al geopend vanaf 6u en het is aan te raden er als eerste te zijn (entree voor dit graf: ca. 20 euro, bezoekduur: 10 minuten). De site heeft een lengte van meer dan 6 kilometer, daarom is het belangrijk dat je een vervoersmiddel hebt, hetzij een taxi of nog beter een fiets (in de zomer is het hiervoor echter te warm en het is nogal steil).
Voor een algemeen bezoek moet je rekenen op één volle dag. Voor bijna alle graven en tempels dien je een apart toegangsbewijs te kopen. Dit kan alleen bij het 'Ticket Office', behalve voor een paar graven, zoals dat van Nefertari. Hier kun je ter plaatse een ticket kopen. We raden je aan om in de zomer vroeg op stap te gaan, want het kan erg warm zijn 's middags.
In Luxor zijn er ook not twee belangrijke musea: het mummificatiemuseum (vrij recent) waar je alles leert over het mummificeren van lijken en het Museum van Luxor waar de belangrijkste stukken van de tempels tentoongesteld zijn.
Mogelijke uitstappen vanuit Luxor:
- Klank- en lichtspel in de tempel van Karnak
- Kameelsafari, meestal een halve dag
- Ballontochten over de Nijl en de site van Thebe
- Daguitstap naar Abydos n Dendera met de tempel van Athor, godin van de liefde. Dit kan ook per cruiseschip, reserveren in de reisbureaus ter plaatse.
Weetjes en tips
Luxor is een toeristenstad met een luchthaven op zo'n 6 km afstand. Op verschillende toeristische trekpleisters wordt je soms aangesproken door verkopers van allerlei spullen. Laat je vooral geen antiek aansmeren, want dat is verboden en het is bovendien allemaal namaak. In de grote hotels, in de musea en op de sites zelf heb je gelukkig geen last van deze sjoemelaars.
Vanuit Luxor, net zoals in de andere steden van Egypte, is het niet toegestaan om als toerist zomaar zonder begeleiding rond te reizen. Met een auto of taxi kan er alleen buiten Luxor gereden worden in konvooi met politiebegeleiding. Bovendien kan je niet zomaar stoppen en uitstappen onderweg. Neem daarom het beste een taxi. De taxichauffeurs zijn op de hoogte van de regels en overtreden die niet. Hetzelfde geldt voor reizen met treinen of lijnbussen. Slechts een paar lijnen staan open voor toeristen. Het kan dus zijn dat je bij een bushalte staat en de bus niet stopt of weigert de toeristen op te laten stappen. Dit systeem van beperkte reismogelijkheid heeft ervoor gezorgd dat Egypte een veilig land is voor toeristen.