Mont Orgueil Castle stond op het punt te worden afgebroken om te dienen voor de bouw van woningen. Gelukkig was er toen Sir Walter Raley, schrijver, dichter, spion en ontdekkingsreiziger en gouverneur van het eiland,die zich rond 1600 over het kasteel ontfermde.
Vanop de observatietoren die de Duitsers in WO II bouwden op het hoogste punt van het kasteel heb je een prachtig zicht over de baai en zie je in de verte een ander kasteel uit de zee oprijzen. Het "Elisabeth Castle", dat je bij eb te voet kan bereiken of waar je bij vloed naar toe kan met de Castle Ferry. De getijden in Jersey wisselen zeer snel en de verschillen tussen eb en vloed zijn enorm.
Je kan er bij eb heuse “Moonwalks” maken over de drooggevallen zeebodem. Niets spreekt meer tot de verbeelding van kinderen dan dit kasteel. Er is een atelier waar ze zich kunnen verkleden en zich uitleven als ridders en edelvrouwen. Op een reuzengroot houten beeld van een gewonde krijgsman wordt aangegeven welke vreselijke kwetsuren de middeleeuwse arts zoal te behandelen kreeg. Info: www.jerseyheritage.com.
Zeg niet zomaar “een Zoo” tegen de Durell Wild Life Trust
De Zoo dankt haar ontstaan aan Gerald Durell die zijn fortuin spendeerde aan het verzamelen van exotische dieren die met uitsterven zijn bedreigd. De Durell Wildlife Conservation Trust die het beheer van de Zoo heeft overgenomen en die zijn hoofdzetel heeft in Jersey is uitgegroeid tot een internationaal erkende instelling die op meer dan 200 plaatsen in de wereld zorg draagt voor uitstervende diersoorten. De Jersey Zoo houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek en opleiding en training van wetenschappers die wereldwijd worden uitgezonden met de oorspronkelijk idee van Durell: de noodzaak om dringend aandacht te besteden aan de biodiversiteit en de bescherming van de natuurlijke habitats en biotopen.
De Jersey Zoo vertoont veel gelijkenissen met de Zoo in Planckendael. Een groot natuurpark, waar tal van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën in een ruime natuurgetrouwe omgeving zijn ondergebracht.
Indrukwekkend is zeker de familie laaglandgorilla’s, rustig genietend van de voorjaarszon. Aan het hoofd van de familie een reus van een zilverrug. Hij weegt rond de honderdvijftig kilogram en is duidelijk groter dan de wijfjes. Hij is de eerste gorilla die via kunstmatige inseminatie verwekt werd. Tot nu toe heeft hij nog geen nageslacht verwekt en de directie vreest dat hij daarom weg zal moeten uit deze Zoo. “Daag de kerel niet uit door hem strak in de ogen te kijken; want dan wordt hij woest.” Stiekem waag ik een poging: hij knikt en geeft mij een knipoogje.
De mannetjes orang oetan zit apart opgesloten in een kooi naast de wijfjes. Stiekem sluipt hij naar de achterkant van zijn kooi waar hij tot ieders verbazing lustig begint te swaffelen. In de glazen kooi van de lemuren ontdekken we een wijfje dat trots haar twee baby’s toont die zich aan haar vastklampen. Een primeur voor de Trust. Niets is mooier dan nieuw leven in de Zoo. Info: www.durell.org.
"Jersey Royals": heerlijke aardappelen
Niets is aangenamer in de lente dan een ochtendwandeling door de velden van het landelijke Jersey, richting "War Tunnels". We wandelen over een deel van Jersey’s vermaarde “Green Lanes”, waar de voetgangers absolute voorrang hebben. Hier zien we wat er onder de meterslange plastieken tunnels vanuit de lucht verborgen is: aardappelen, of liever hier komen de vermaarde "Jersey Royals" vandaan. De eerstelingen zijn al op de markt. De kleinste, nauwelijks ter grootte van de een duivenei, smaken verrukkellijk.
Ze zijn vaster en anders van smaak dan onze aardappelen omwille van het microklimaat en de speciale bodem waarin ze worden geteeld. Het doet mij terugdenken aan de “Thyme roasted fillet of sea bass with sautéed globe artichokes and Jersey Royal New Patatoes” die op het menu stonden van het vijfsterrenhotel "Atlantic". Een ware delicatesse in het rijke culinaire aanbod van Jersey. In de weiden grazen de befaamde Jersey koeien die er niet alleen mooi bijlopen, maar die melk geven van uitzonderlijke kwaliteit, wat je dan weer proeft aan de delicieuze milkshakes, cream and butter, yoghurt crème fraiche en andere.
Höhlgangsanlage 8, de "Jersey War Tunnels"
De "Jersey War Tunnels" vertellen je het ware verhaal van de bezetting van Jersey door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Het is één van de meest populaire attracties van het eiland. Vanaf mei 1940 razen de Duitsers over Europa en veroveren Frankrijk in een mum van tijd. Enkel de Kanaaleilanden scheiden hen van Engeland. Engeland besluit het eiland Jersey niet te verdedigen en het wordt ingenomen zonder slag of stoot. Hitlers obsessie, de verovering van Groot Brittannië, lijkt realiteit te worden.
Hitler himself geeft meteen de opdracht om in Jersey een onneembare ondergrondse vesting te bouwen die 1000 jaar stand moet houden. Duizenden Europese krijgsgevangenen, vooral Polen, Russen worden gedurende vier jaar als slaven aan het werk gezet om een web van ondergrondse gangen uit te houwen, bedoeld als opslag- en herstelplaats voor de zware Duitse wapens. De aanleg is nauwelijks voltooid en de oorlogssituatie is gekeerd of de "Höhlgangsanlage 8" wordt omgebouwd tot een modern ingericht ondergronds militair hospitaal voor 500 patiënten.
Uiteindelijk komt er geen Engelse invasie en verdwijnen de Duitsers met de noorderzon. De "Jersey War Tunnels" hebben gelukkig tot niets gediend .Ze worden als toeristische attractie toegankelijk gemaakt. Het is een boeiend en beklijvend oorlogsmuseum dat aanzet tot reflectie over de verschrikkingen en het mensenleed dat oorlogen met zich brengen.Info: www.jerseywartunnels.com.