Je start je bezoek op de Royal Square onder begeleiding van onze "Blue Badge Guide Arthur". Op dit marktpleintje werd op 6januari 1781 de Battle of Jersey uitgevochten. Met veel enthousiasme vertelt de gids hoe het eiland omwille van zijn strategische ligging, op nauwelijks een boogscheut van Frankrijk, eeuwenlang het strijdtoneel is geweest van de vetes tussen Engeland en Frankrijk. Het begon al in 933 toen Jersey geannexeerd werd door de hertog van Normandië William Longswood.
In 1066 behaalde Willem van Normandië een klinkende overwinning op de Engelsen in de slag bij Hastings. Dit leverde” de Veroveraar” niet alleen een koninkrijk op, maar voor de Engelsen betekende het een afscheid van een betekenisvolle Angelsaksische traditie en een gedwongen leven in een “Franse” wereld. Toen Normandië in 1204 opnieuw naar Frankrijk verhuisde dienden de Jerseymen te kiezen tussen loyauteit aan Normandië of loyauteit aan de Engelse kroon. Ze verkozen een onafhankelijke koers te varen en loyaal te blijven aan de Engelse kroon, wat hun tal van financiële en economische voordelen opleverde.
Telkens opnieuw werd het eiland Jersey als pontonhoofd gebruikt in de strijd tussen Engelsen en Fransen. Het kreeg in de loop der eeuwen te maken met de ene invasie na de andere. Zo ook in 1781 toen de Fransen een laatste poging ondernamen om het eiland te veroveren. En die slag, die bekend staat als de “battle of Jersey” werd geleverd op de Royal Square. De aanval was kort maar hevig en de locale militie behaalde de overwinning. Zowel de Franse aanvoerder, Baron du Rullecourt als de Engelse majoor Peirson schoten er het hachje bij in. Jersey kon zijn onafhankelijkheid bewaren. Het was de laatste grondoorlog die werd gevoerd op Britse bodem.
Vroeger was de Royal Square een marktplein; maar vanwege het marktlawaai in de omgeving van het parlementsgebouw werd de markt verplaatst. Saint Helier heeft twee overdekte markten met verse producten: de Victoriaanse Central Market, een enorme gietijzeren constructie uit de Victoriaanse periode (1881)en Beresford Market, de vismarkt, waar sinds 1848 verse zeevruchten worden verhandeld. Om de vismarkt te bezoeken moet je wel vroeg uit de veren.
Het "Maritime Museum"
Het museum is ondergebracht in een 19de eeuwse granieten pakhuis vlakbij de jachthaven en het Jersey Museum. Het is een spectaculair, interactief museum waar je met de hele familie kennis kan maken met het maritieme verleden van het eiland. Het museumconcept gaat uit van de wilskracht en het doorzettingsvermogen van de eilandbewoners om de wereldzeeën te bevaren. Aan het museum is een atelier verbonden waar authentieke zeebonken oude schepen restaureren en tussendoor mythische verhalen vertellen. Verschrik in het voorbijgaan niet van het afgrijselijke gehuil van de “Tchian d’Bouole” (le chien de Boulay). Dit enorme beest huist in de Bouley baai, waar het ‘s nachts ronddoolt tussen de kliffen. Wanneer op koude winternachten, zijn bloedrode ogen beginnen te flikkeren en hij een bloedstollend gehuil uitstoot, wil dit zeggen dat er een verschrikkelijke storm in aantocht is. Je kan je deur maar beter goed op slot doen wanneer je Bouley baai bezoekt.
In de aanpalende galerij wordt de bezetting door de Duitsers in WO II uitgebeeld in twaalf wandtapijten. Aan dit artisanale werk hebben duizenden mensen uit de twaalf parochies van Jersey jarenlang gewerkt. Samen met de tentoonstelling en de audio-visuele presentatie in diverse talen is dit een boeiende bezienswaardigheid. Info: www.jerseyheritage.com.