Vlakbij die markt moet je eens langs lopen in de St. Nikolaus parochiekerk. Oorspronkelijk gotisch kreeg de kerk in 1752, door de in de streek bekende Adam Mölk, een barokkleedje aangemeten. Ze bevat enkele fraaie kunstschatten: het Mariaschilderij boven het hoofdaltaar is bijvoorbeeld het werk van een leerling van Rubens. Je ontdekt er verder ook een grote verzameling relikwieën.
De Munttoren
Het waarmerk van Hall blijft ongetwijfeld de Burg Hasegg, een merkwaardig ogend kasteeltje, even buiten het centrum. Erbij hoort ook de twaalfhoekige munttoren, die in de Middeleeuwen groot aanzien verwierf onder Hertog Sigmund de Muntrijke. Hij was het die in 1477 de munt liet overbrengen van het nu Zuid-Tiroolse Merano naar hier. Het was in die toren dat de “guldiner”, een groot zilveren muntstuk, voor het eerst werd geslagen. Dit was het eerste zilvermunstuk dat dezelfde waarde had als een gouden munt. Die “guldiner” kreeg spoedig de naam “taler” en werd een wereldwijd begrip en betaalmiddel. De taler belandde later in Amerika en gaf zijn naam aan de dollar. De laatste – officiële – munten werden hier in 1809 geslagen.
Er werd nog meer geschiedenis geschreven in Hall, een stad die in de Middeleeuwen grote welvaart verwierf dankzij de zoutmijnen. Het was in Hall dat keizer Maximiliaan I in 1494 huwde met zijn tweede vrouw, Maria Bianca Sforza, uit Milaan. Het feest vond plaats in de burcht.
In de burcht is nu een interessant museum gevestigd dat het rijke muntverleden van de voormalige zoutstad schetst aan de hand van documenten, schilderijen en oude machines. Het muntmuseum werd in 2003, naar aanleiding van het 700-jarig bestaan van de stad, vergroot en gemoderniseerd. Je kunt het nu met een audiogids in verschillende talen (ook het Nederlands!) bezoeken.
Bergbaumuseum
In de Fürstengasse bevindt zich het Bergbaumuseum, dat een beeld schetst van de zoutwinning die hier pas in 1967 werd stilgelegd. Er werd op treffende wijze een mijngang nagebouwd naast een schacht en een roetsjbaan. Je maakt kennis met talrijke authentieke werktuigen en mineralen. Tevens krijg je het gevoel zelf in de mijn aan de slag te zijn. Goed voor een half uurtje vermaak.